2011.07.

Liszt Ferenc utolsó napjai

„Bárcsak ne itt érne a halál!”könyvborító

Miután Bayreuthban ágynak dőlt, Liszt Ferenc ezt a kétségbeesett óhajt ismételgette, s érezte, mi vár rá. Utolsó napjait egy bérelt szobában kellett végigszenvednie, szemközt a Wahnfrieddel, lánya Cosima és néhai veje, Richard Wagner házával. Hozzá nem értő orvosok vették körül, Cosima pedig jóformán ügyet sem vetett kínlódására – Lina Schmalhausen, a bennfentes szemtanú leírása szerint Liszt haláltusáját közöny és méltánytalanságok tették még fájdalmasabbá. Schmalhausen Liszt növendéke, ápolója és bensőséges segítőtársa volt, s naplójában nagy érzékletességgel beszéli el mesterének betegségét és halálát. /Részlet a könyv fülszövegéből./

A dokumentumból számos, a Liszt-kutatók előtt eddig ismeretlen, intim természetű részletre derül fény. Kezdeti álláspontom a mérsékelt szkepticizmus és a teljes hitetlenkedés közi ingadozott. […] összefoglalásom drámai ellentétben áll a bő egy évszázada uralkodó nézetekkel… /Alan Walker előszavából./ Cosima Wagner, Liszt leánya igyekezett úgy alakítani a végső napok legendáját, hogy az Bayreuth, a Wagner-szentély érdekeinek megfeleljen.

Lina Schmalhausen Liszt egyik tanítványa volt, aki az utolsó esztendőkben nagyon közel állt a zeneszerzőhöz, és aki Liszt első életrajzírója, Lina Ramann számára csaknem közvetlenül a zeneszerző elhunyta után rögzítette az utolsó napok eseményeit.
Lina Schmalhausent a tanítványok köre nem becsülte sokra, mert zenei tehetsége csekélynek mutatkozott, bár pár évig tanított a pesti Nemzeti Zenedében. Ugyanakkor féltékenyek voltak rá, mivel gyermeki meghittségű kapcsolatban állt Liszt Ferenccel, ami a sokkal fiatalabb nő részéről akár idealizált, szerelmi vonzalom is lehetett - írja róla a könyvben Alan Walker.

Halálának évfordulóján (július 31.) e könyvet ajánlom olvasóink figyelmébe!

A könyv lelőhelye a Verseghy Könyvtárban.
Könyvismertetés:
Félrekezelték a haldokló Liszt Ferencet

Csung Jüan Csikung

2011.07.26. 16:00

 

www.csikungtanito.hu

Mulatságos rapszódia 2

Még egyszer a 2. rapszódia egy klasszikus páros előadásában.
A színpadon: Tom és Jerry

 

Nyári zárva tartás

2011.08.02. 00:00
2011.08.19. 23:59

Tisztelt Olvasóink, Látogatóink!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet 2011. július 9. és augusztus 27. között szombatonként ZÁRVA tart.

Nyári zárvatartásunkra idén augusztus 2. és augusztus 19. között kerül sor.

Kérjük, idejében gondoskodjon augusztusi olvasnivalójáról!

Mulatságos rapszódia

Hőségriadóban látogassunk hűvös koncerttermet! Ma Victor Borge az egyik előadó, műsoron Liszt 2. magyar rapszódiája négykezes előadásban. 


Victor Borge a wikipedián.
Victor Borge idézetek itt.
Victor Borge videók még itt.

Képek...

Olvasmányajánló - 2011. július

Tudományok szintje (II. emelet)

Andrew Matthews: Hallgass a szívedre akkor is, ha nehéz idők jönnek!

Kiadó: Varázsládika
Kiadás éve: 2010

Andrew Matthews portréfestőként és karikatúristaként vált ismertté a '80-as évek végén. Vezető magazinokat illusztrált világszerte és számos művészeti díjat nyert el hazájában, Ausztráliában. Könyveiben legsikeresebb előadásainak gondolatait fűzte össze, amelyeket saját karikatúráival illusztrált.

Amit most ajánlok a Kedves Olvasónak a szerző HALLGASS A SZÍVEDRE! c. bestsellerének folytatása, ebben a könyvében Andrew arról ír, hogyan érhetünk el sikereket kapcsolatainkban, karrierünkben, hogyan élhetünk jólétben és lelki egyensúlyban. Ez a könyv arról szól: hogyan lehet túljutni a szegénységen, hogyan gondolkodnak a boldog emberek és hogyan tartozhatunk közéjük. Arról is szól: hogyan tanulhatjuk meg magunkat szeretni, hogyan meríthetünk inspirációt abból, ha kirúgnak a munkahelyünkről; hogyan lehetünk boldogok, mielőtt megismernék Mr. Tökéletest; hogyan maradhatunk boldogok, miután Mr. Tökéletesről kiderül, hogy őt csak Mr. Nagy Tanulságnak hívják. Inspiráló történeteket olvashatunk emberekről, akik elvesztették minden fillérjüket, akik elvesztették családtagjaikat, akik sikeresen túljutottak alkohol-problémáikon, betegségeken és más szerencsétlenségeken.
Számomra ez a könyv pontosan összefoglalja azt, hogyan lehet boldog az ember. Az első mindjárt az, hogy a boldogságot nem a külső körülmények, nem bizonyos feltételek teljesülése eredményezik, hanem saját, belső elhatározásunk. Sokan gondolják keseregve-sóvárogva, ó, ha lenne pénzem/férjem/gyerekem/házam/autóm, boldog lennék! Aztán ha idővel netán megszerzik, amit akartak, az első örömmámor eltűnése után kiderül, tartós boldogságot önmagában egyik sem eredményezett.
Nem a dolgok, vagy más emberek tesznek bennünket boldoggá.
Továbbá, a boldogságnak nem majd egyszer kell bekövetkeznie, hanem MOST. Mától. 

Művészetek szintje (I. emelet)

Arthur C. Clarke: A Mars titka

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás: 2011

A Mars mindig is nagy hatást gyakorolt az emberek képzelőerejére, mivel a köztudatban úgy él, hogy a Marson idegen civilizáció létezik. Arthur C. Clark-ot nem csak, hogy elvarázsolták már gyerekként a fantasztikus történetek, de később fizikából és matematikából doktorált és tagja lett a Brit Bolygóközi Társaságnak, amely úttörő szerepet játszott az egész világon az űrkutatás és űrhajózás népszerűsítésében. Ez a fantasztikus tudós ember, fantasztikus irodalmat hagyott hátra a sci-fi rajongók számára. A Mars titka című regénye 1951-ben jelent meg nyomtatásban, Magyarországon pedig 1957-ben vehette kezébe az olvasó. A könyv minden sci-fi rajongónak kötelező darab, de azoknak is meleg szívvel ajánlom, akik szeretnek kalandozni a műfajok között és a gyöngyszemeket mazsolázgatják ki, mert nem fognak csalódni a 2011-es legújabb kiadásnál sem.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Orbán Ottó: A világ teremtése és egyéb badarságok

Hangoskönyv CD
Irodalmi fülbevaló

Mivel kezdődött a teremtés? Természetesen egy nagygyűléssel, melyen a teremtésben részt vevő angyalok körültekintően és mélyrehatóan elemezték a teremtés körülményeit.
Mi adta az úrnak a teremtés ötletét?
Természetesen a szorongató gazdasági helyzet. Legalább is Orbán Ottó szerint.
A szerző ezen művét is játékos komolytalanság jellemzi. A címadó írás egy filozófiai operett. Irónia az alaphangja a Badarkáknak is, a Paródiák pedig kortárs költőkről íródtak, pl. Heves Vagy Ágnesről, vagy Búsuló Juhász Ferencről.

Tartalom:
* A világ teremtése
* Badarkák
* Paródiák költőkről
A szórakoztató műveket Mácsai Pál remek előadásában élvezhetjük.

A dokumentum hangtári jelzete: HK 1307 O 47

Gyermekkönyvtár

Beatrix Pánáit (szerk.): Kalandok a robotok világából

Kiadó: Patricia Kv.
Kiadás éve: 2010

Szinte minden gyerek szereti a robotokat. A kötet nyolc robot kalandjait meséli el – hat történetben. Ezek a mesék nagyon izgalmasak és tanulságosak. Zulu és Bobó, a két űrhajósrobot, akik arra vannak tervezve, hogy az űrben dolgozzanak. Szkubi egy speciális búvárrobot, aki a mélyvízi világot tanulmányozza. Nagyon bátor, még a cápáktól sem fél. Olivér egy rendkívül kíváncsi kis robot, aki nagyon szereti fürkészni az eget. Legjobb barátja egy kandúr. René és Leó szinte ikertestvérek, készítenek egy időgépet, mellyel visszajutnak a lovagkorba. Bájt egy kis ezermester robot, aki barátjával, Bittel nagyon szeret mások hulladékaiból szép dolgokat varázsolni. Ralf pedig szuperhős repülő robot szeretne lenni. Rengeteg könyvet olvasott Szupermanről. Hamar rájön, hogy egy jó barát mindennél többet ér… A mesekönyvet 5 éven felüli gyermekeknek ajánljuk.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

J. R. R. Tolkien: Roverandom

London: HarperCollins Publisher, 2002

A Roverandom (magyar címe: Kóborló és a varázsló) című művét Tolkien még 1925-ben (jóval a The Hobbit megjelenése előtt) írta, mégpedig gyerekei hatására.
Tolkien szeretet a gyerekeinek mesélni, főleg este, hisz kisebbik gyermeke, Michael mindig lidérceseket álmodott. Nagyon sok meséje nem került papírra, de ez a mese fent maradt. Több mint 70 évig volt kiadatlan ez a mű, mivel nem tetszett a kiadónak.
Tolkien mesemondása Leedsben kezdődött, ahol egyetemi tanárként dolgozott (a Leeds-i Egyetem angol nyelv professzora volt). Amikor 1925-ben Filey-ban nyaralt a család, Tolkien írt egy hosszú mesét, a Roverandomot. A mesét az ihlette, hogy Michael elvesztette a játékkutyáját a tengerparton, vigasztalásul írta édesapja ezt a mesét. A mese érdekessége, hogy Tolkien maga illusztrálta a művet, amelyben megmutatkozott rajztehetsége is.
A Roverandomban a főszereplő egy kiskutya, neve Rover, aki tiszteletlenül viselkedik a varázslóval, amiért az játékkutyává változtatja. Ez a történet kezdete. Rover találkozik a homok-varázslóval, aki újra visszaadja neki a járás képességét és felküldi a Holdra. Ezután számos érdekes kaland vár a kiskutyára.
Tolkien más meséi: Mr Bliss, Tom és Bombadil kalandjai
Forrás: Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete, Ciceró Könyvkiadó, 2001.

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

Bagi Gábor: A szolnoki vasút hiteles története

Kiadó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Kiadás éve: 2010

Szolnok és a vasút fogalma szorosan összekapcsolódik az itt élők gondolkodásában. Sokan dolgoznak, dolgoztak a vasút alkalmazásában, költözéskor fontos szempont a vasút közelsége, távolsága és két felüljáró vezet át a pályaudvar szövevényes sínrendszere felett. De vajon eleget tudunk-e róla?
Bagi Gábor történész, muzeológus a vasútépítés magyarországi hőskorába kalauzol bennünket.
Szinte magunk elé képzelhetjük az óriási földmunkával járó építkezést, amelynek eredménye teljesen megváltoztatja az addigi gazdasági és társadalmi életet. Részletekbe menően mutatja be a Pest-Szolnok vasútvonal építésének előkészületeit és megvalósulásának történetét. Még épülésekor 1846-ban a szolnoki vaspálya vonalon történt az egyik első hazai vasúti baleset. Ehhez hasonló érdekességeket tudhatunk meg a kis könyv olvasásakor.
A vasútvonal történetét a kiegyezésig követhetjük nyomon. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején betöltött szerepét és a Szolnok-Debrecen vonal építésének kezdetét is megismerhetjük.
A kötet jelentőségét adja, hogy hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak tanulmányok jelentek meg a témáról, külön monográfia nem. Felveti a még tisztázatlan és további kutatásokat igénylő kérdéseket s egy jó bibliográfiával segíti a több ismeretre vágyókat.
Remélem, minél több középiskolás kezében megfordul az olvasmányos kis formátumú kötet!

 

Európai és magyar

Liszt Ferenc (1811-1886)

Ezzel a címmel nyílik plakátkiállítás a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet Művészeti szalonjában július 5-én 16 órakor.
A kiállítást Takáts Béla, az intézmény igazgatóhelyettese nyitja meg, és két Liszt művel közreműködik a Könyvtárosok Kórusa.
A kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont jóvoltából került az intézménybe. Köszönet érte.


Csung Jüan Csikung

2011.07.12. 16:00

 

www.csikungtanito.hu

Csillagászati foglalkozások a megyei könyvtárban

2011.07.07. 16:30

 A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és
Művelődési Intézet
szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a könyvtár 2. emeletére:

2011. július 7-én (csütörtökön) 16:30-tól folytatódik a

2012 a csillagász szemével:
a maja prófécia magyarázata (2. rész)

című előadás

Ujlaki Csabával,
a TIT Csillagvizsgáló vezetőjével.

Lesz-e világvége 2012-ben? A katasztrófavárásnak van-e tudományos alapja, realitása? Jön-e egy meteor, ami a Földnek van „címezve”, vagy egy napvihar söpör végig rajtunk? Ezekre (és hasonló) kérdésekre kapunk választ az előadásból.
Későbbi témák lehetnek még: a csillagászat alapjai, a szférikus csillagászat, a Naprendszer, a csillagok fizikája, a Tejútrendszer, az Ősrobbanás, az űrkutatás.

A csillagászati foglalkozások minden hónap első hetének csütörtökén 16.30-tól látogathatók.

A foglalkozásokra szeretettel várunk gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

Tartalom átvétel