Olvasmányajánló blogja

Olvasmányajánló - 2011. november

Tudományok szintje (II. emelet)

Hahner Péter: Újabb 100 történelmi tévhit

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2011

Ferenc József családját valóban átok sújtotta? Egy Johanna nevű asszonyt pápává választottak? Casanova tényleg sok nőt csábított el? Ehhez hasonló száz érdekességeket tár elénk a szerző.
Hahner Péter történész, szakterülete az újkor, de most minden korból igyekszik kiválogatni a „legnépszerűbb” tévhiteket. Megkérdőjelezi többek között a Holdról is látható kínai Nagyfalról, Atilla koporsójáról, a vikingek sisakjáról és Mátyás király alakjáról tanult ismereteket. A szerző a legfrissebb kutatásokra, történészkollégái eredményeire, valamint megközelítőleg 250 könyvre támaszkodik könyve megírásakor. A tudományos megközelítés nem gátolja abban, hogy oldottan és érdekesen írjon, így a nagyközönségnek is szórakoztató olvasmánnyal szolgál.
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik egyszerre szeretnének jól szórakozni és ismereteiket is bővítenék.

Művészetek szintje (I. emelet)

Avallone, Silvia: Acél

Kiadó: Európa
Kiadás: 2011

Az Európa Könyvkiadó Modern Könyvtár sorozatában találkozhatunk olyan reprezentatív kortárs alkotásokkal, melyek méltán megérdemlik figyelmünket, élvezetünket pedig tovább fokozza, hogy a fordítások is kiválóak.
A sorozat legújabb darabja sem lóg ki a sorból aktualitásával, amely valós képet fest egy kiábrándult új korosztályról és Itália szürkébb, füstösebb, porosabb feléről.
Avallone Acél című regénye a tavalyi év egyik legnagyobb könyvszenzációja volt Olaszországban.
A két főszereplő kamasz lány, Anna és Francesca, mégis úgy érzi: csupa ígéret az élet, övék a világ. A végtelen boldogsághoz már csak az kell, hogy betöltsék a tizennégyet, részt vehessenek a nyári ünnepen, megismerjék a testi szerelmet, és eljussanak a napfényben fürdő szemközti szigetre. Lehet-e ez a kiút sivár valóságukból?
Nem tudom, talán a könyv választ ad rá…

Hang- és Videótár (I. emelet)

Hermann Karl Hesse:
1877. július 2. –1962. augusztus 9.
Sziddhárta

Hangoskönyv (MP3)

Ennek a műnek a témáját a Távol-Keleten – Indonéziában és Ceylonban töltött évek emlékei és tapasztalatai adják a szerzőnek.
A Sziddhárta keletkezési ideje az első világháború utáni időszak. A könyv bemutatja a keleti kultúra világát, megismerteti a közönséget ezek különlegességeivel, valamint a buddhizmus megalapítójának, Sziddhártának az alakjával. Ez az önmaga lelkében kutató és a társadalomtól elforduló ember bölcsességet és tudást ad át az embereknek, jellemével pedig példamutató.
A Sziddhártát 42 nyelvre fordították le és milliós példányszámban adtál el.
Az előadás három részből áll. Az első két részt Máté Gábor előadásában élvezhetjük, a harmadik rész az „Über das Wort Brot” az író tolmácsolásában hallható eredeti nyelven.

A hangoskönyv hangtári jelzete: HK: 1346 H 65
Teljes idő: 300 perc

Gyermekkönyvtár

Harris, Nicholas: A világűr

 

Kiadó: Nemz. Tankvk.
Kiadás: 2011
Sorozat: Világító könyvek: sötétben is olvashatod!

A világegyetem csupa rejtély. A csillagászok azt feltételezik, hogy körülbelül 15 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás hozta létre. De valójában mi lehet ott kinn? A kisiskolás korosztály a minket körülvevő világűr csodáival ismerkedhet meg, ha fellapozza ezt a kötetet. Ellátogathatunk a Földre, a Naphoz és más bolygókra. Megnézzük a csillagképeket és a világegyetem más csodáit. Különösen izgalmasnak ígérkezik, mert a könyv pirossal jelzett, domború oldalai gyönyörűen foszforeszkálnak a sötétben. 8 -12 éves gyerekeknek ajánljuk.

 

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

A 25. év: A Széchenyi István Gimnázium jubileumi évkönyve

Szolnok, 2011

Az esztétikus kiadvány nem árul zsákba macskát. Címének megfelelően bemutatja a jubileumi év tanárait, diákjait, az iskola kulturális és sportéletét, az iskola hagyományos rendezvényeit, az ott megforduló híres vendégeket.
A kiadvány igazi értékét azonban inkább az adja, hogy nem egy egyszeri fellángolásról van szó a kiadó részéről, hanem folyamatos hagyományteremtő, hagyományőrző tevékenységről.
Az első évkönyv elkészültét 2002-ben a végzős diákok kezdeményezték és ezzel példát is mutattak az utánuk következőknek. Teltek az évek, egyre több támogatót szereztek, egyre szebb és mutatósabb évkönyvekkel rukkoltak elő a szerkesztést végző tanárok.
Eddig kilenc végzős évfolyam kezébe kerülhetett ballagásra évkönyv, a 20. és 25. évfordulóra pedig külön jubileumi évkönyv készült.
Mind a kezdeményezés, mind az évek óta tartó kitartás példaértékű lehet más oktatási intézmények számára.
Bízzunk benne, hogy a jelen évkönyvben előrevetített jövő, amely szerint „Kezdődik a 27. év… „és a tervek szerint akár a 200-adik év, valóban megvalósul és továbbra is dokumentálva lesz.

 Az ajánlóhoz tartozó képek a KELLÓ honlapján érhetőek el.

Olvasmányajánló - 2011. szeptember

Tudományok szintje (II. emelet)

Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól!

Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2011


Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta. Elõadásain a lépcsõn is zsúfolva ülnek öregek és fiatalok. Szerinte a hagyományos pszichiátriai kezelés rosszabb, mint a legszigorúbb börtön - viszont õszintén hisz a szeretet erejében.
Előadásai jellemzője, hogy mély gondolatokat ébreszt, különös igazságokra vagy lehetőségekre mutat rá, ez a legújabb könyvében írásban is átjön az olvasónak.
Szabadíts meg a Gonosztól! Ezzel a címmel emeli le a könyvet a polcról Feldmár-szűz és kiábrándult, sötétlelkű tini és mezei érdeklődő. A téma már ránézésre is komolynak ígérkezik, az ember érdeklődve forgatja a könyvet: miről lesz benne szó? Ki vagy mi az a nagybetűs gonosz, akiről
(vagy amiről) Feldmár beszél? Kérdéseinkre nem érkezik gyors válasz.
Mi a pszichoterápia? Milyen a jó pszichoterapeuta? Mit lehet kezdeni az öngyilkos-jelöltekkel? Hogy szeressük a másikat, hogyan figyeljünk rá megfelelően? Az első fejezetekben ezekkel a kérdéskörökkel foglalkozik Feldmár, különböző idézetek és példák segítségével. A címbeli Gonosz közben fel-felbukkan, de teljes valójában csak az utolsó fejezetben jelenik meg, szomorú, ijesztő, szinte sokkoló történeteken keresztül. A Gonosz lehet közeli hozzátartozó, egy apa, aki tudat alatt gyermekei halálát kívánja, egy hazug férj, de akár egy régi, rossz emlék is, ami – ha nem gyászoljuk meg – újra meg újra előtörhet belőlünk, és eluralkodhat rajtunk. Magát a Gonoszt viszont nem lehet kijátszani vagy elkerülni. Fel kell készülnünk az érkezésére, és le kell győznünk, mielőtt ő győz le minket.
Laikusoknak, „Feldmár-kedvelőknek“ és „nem kedvelőknek“, terapeutáknak és terápiára szorulók legjobb barátainak sok szeretettel ajánlom ezt a könyvet!

Feldmár András idézetek: http://www.citatum.hu/szerzo/Feldmar_Andras

Művészetek szintje (I. emelet)

Updike, John: Végpont és más versek
Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás: 2011

A végpont és más versek című kötet valóban egyfajta végpontot jelent, hiszen néhány héttel halála előtt állította össze verseiből John Updike és egyben az Európa Kiadó sorozatának utolsó kötetét tarthatja kezében az olvasó. Updike a magyar közönség számára már a 60-as években elérhető volt, hiszen meglepő gyorsasággal fordították le munkáit hazánkban. Az amerikai középosztály világa akkoriban az olvasó számára szinte megfoghatatlanul másnak tetszett kis hazánkban. Azóta persze már számunkra is megtapasztalhatóvá vált az a bizonyos „updike-i világ.”
Költőként a magyar közönség előtt nemigen ismeretes, regényei, novellái annál inkább elbűvölték az olvasót. A verselés azonban közel állt Updikehoz és élete végéig hű maradt hozzá. Utolsó versei egyfajta számvetésként értelmezhetőek, hiszen a hangsúly az emlékezésen van, megtudhatjuk például belőlük gyermekkori álmait. Egy nagy író gyermekkori álmaiban elmerülni…ezért biztosan érdemes kézbe venni a kötetet.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare-mesék
Hangoskönyv

Kiadó: Kossuth; Mojzer
Kiadás éve: 2010

„Az ifjúság figyelmét – még mielőtt megérik arra, hogy magukkal Shakespeare műveivel ismerkedjék meg – e ráváró nagy örökségre felhívni, képzeletét e mesés kincs felé irányítani: ez a fő célja e könyvnek, melyet idestova százötven év előtt írt egy Charles Lamb nevű szellemes és érzelmes angol író és kritikus, nővérével Mary Lamb-mel együtt.” (a fordító, Vas István utószavából)
A mai felgyorsult világban mondhatnánk: tömörítvények, ez azonban mégsem igaz. A művek élnek és hatnak, akárcsak az eredeti drámában. Máig emlékszem ifjúkorom olvasmányából Makrancos Katára, vagy Macbeth őrült félelmére, amikor az erdő megindult ellene. Ha ezeket nem is, de másik hat mesét meghallgathatnak a lemezen, melyet szívből ajánlok.
Az elhangzó művek: Szentivánéji álom, Lear király, Rómeó és Júlia, Hamlet, dán királyfi, Othello, A vihar
A meséket előadja: Györgyi Anna színművész

Gyermekkönyvtár

Kabachenko, Sergiy: Varázstányér: lépésről lépésre követhető instrukciók: [több mint 100 vidám tálalási ötlet]

Kiadó: Alexandra
Kiadási év: 2010

Sok szülő küszködik azzal, hogy gyermekeit valahogy rávegye az egészséges ételek fogyasztására. Ehhez nyújt segítséget ez a szakácskönyv, amelyben olyan ételek szerepelnek, amelyek külső megjelenésükkel veszik rá a kicsiket arra, hogy örömmel fogyasszák el ezeket a finomságokat. A friss gyümölcsökből, zöldségekből, felvágottakból, sajtszeletekből, kenyérből stb. készült állatokat és egyéb figurákat pillanatok alatt elkészíthetjük. Ilyenek például: a ropilábú, szalámifülű, olajbogyószemű spániel vagy az uborkából faragott, hagymakezű tüzér uborkaágyúval vagy a mandarinból, sárgabarackból, szőlőszemből készített tarisznyarák vagy a bizarrabbak közül a makaróniszellem. Kellemes időtöltés a receptek elkészítése és jó étvágyat kívánunk!

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes and the Sign of Four

Oxford: OUP, 2008 (Dominoes /3. stage)

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) született Edinburgh, Scotland-ban. 1891-ig orvosként dolgozik, később híres angol író. Ő teremtette meg az angol irodalom egyik legelevenebb alakját, Sherlock Holmes magándetektívet. Sherlock Holmes alakja először a „A study in Scarlet, A bíborvörös dolgozószoba” című műben 1887-ben jelent meg. A detektívet egyik éles logikájáról híres edinburgh-i tanáráról mintázta. A Holmes-történetek 1891-től rendszeresen jelentek meg a Straand Magazine-ban, majd kötetekbe gyűjtve ki is adták őket. A detektívtörténet első nagy korszakának kibontakozása az ő nevéhez fűződik.
A négyek jele (The Sign of Four) a második Sherlock Holmes könyv, amelyben a magándetektív nyomoz. Egy borongós délután bájos ifjú hölgy száll ki hintójából a Baker Street 221/b számú ház előtt. Miss Mary Morstan a ház lakójához, Sherlock Holmes mesterdetektívhez igyekszik. Egy fölöttébb különös eset késztette arra, hogy Mr. Holmes segítségét kérje. Az utóbbi időben, minden áldott évben, mindig ugyanazon a napon egy kis kartondoboz érkezik a címére. A dobozka tartalma minden alkalommal egy igazgyöngy. A feladó ismeretlen, üzenet nincs a küldeményben. A látogatás napjának reggelén azonban egy levelet hoz a postás, melyben egy "jó barátja" találkozót kér Miss Morstantól, aznap este 7 órára. Kísérőt is vihet magával, de a rendőrséget nem szabad értesítenie. Így kezdődik Holmes újabb izgalmas nyomozása, amiben fény derül mi a Négyek jele, hová tűnt Miss Morstan édesapja tíz évvel ezelőtt és ki a „jó barát”, aki az igazgyöngyöket küldözgeti?

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

Tóth Lászlóné Görbe Zsuzsanna: Volt egyszer egy nagyárki tanyai iskola

Szerzői kiadás, 2011

 

A tanyasi élet eseményeit, kulturális életét bemutató könyvek közül ugyan nem ez az első - és bízzunk benne, hogy nem is az utolsó - de mindenképpen bemutatásra méltó darab.
Az 1925-1967 között működő iskola történetét eredeti iratok, fényképek sokasága illusztrálja. Külön dicséretet érdemel a másolatok jó minősége, amely élvezetessé teszi az „időutazást”. Találatfüzet, értesítőkönyv, tankönyv részletek, lakásmegszűnési jelentés, római katolikus családkönyv és sok más kordokumentum. A fotók megörökítik az ünnep, a munka, a szórakozás pillanatait.
Az esztétikus, olvasmányos könyv jó példa azok számára, akik a szerzőhöz hasonló elkötelezettséget éreznek volt iskolájuk, szülőhelyük iránt és hasonló kiadvány elkészítését tervezik.
Érdekes és varázslatos olvasmány pedig mindazon olvasók számára, akik érdeklődnek e ma már letűnt világ nyugalma, embersége, története iránt.

 

Olvasmányajánló - 2011. július

Tudományok szintje (II. emelet)

Andrew Matthews: Hallgass a szívedre akkor is, ha nehéz idők jönnek!

Kiadó: Varázsládika
Kiadás éve: 2010

Andrew Matthews portréfestőként és karikatúristaként vált ismertté a '80-as évek végén. Vezető magazinokat illusztrált világszerte és számos művészeti díjat nyert el hazájában, Ausztráliában. Könyveiben legsikeresebb előadásainak gondolatait fűzte össze, amelyeket saját karikatúráival illusztrált.

Amit most ajánlok a Kedves Olvasónak a szerző HALLGASS A SZÍVEDRE! c. bestsellerének folytatása, ebben a könyvében Andrew arról ír, hogyan érhetünk el sikereket kapcsolatainkban, karrierünkben, hogyan élhetünk jólétben és lelki egyensúlyban. Ez a könyv arról szól: hogyan lehet túljutni a szegénységen, hogyan gondolkodnak a boldog emberek és hogyan tartozhatunk közéjük. Arról is szól: hogyan tanulhatjuk meg magunkat szeretni, hogyan meríthetünk inspirációt abból, ha kirúgnak a munkahelyünkről; hogyan lehetünk boldogok, mielőtt megismernék Mr. Tökéletest; hogyan maradhatunk boldogok, miután Mr. Tökéletesről kiderül, hogy őt csak Mr. Nagy Tanulságnak hívják. Inspiráló történeteket olvashatunk emberekről, akik elvesztették minden fillérjüket, akik elvesztették családtagjaikat, akik sikeresen túljutottak alkohol-problémáikon, betegségeken és más szerencsétlenségeken.
Számomra ez a könyv pontosan összefoglalja azt, hogyan lehet boldog az ember. Az első mindjárt az, hogy a boldogságot nem a külső körülmények, nem bizonyos feltételek teljesülése eredményezik, hanem saját, belső elhatározásunk. Sokan gondolják keseregve-sóvárogva, ó, ha lenne pénzem/férjem/gyerekem/házam/autóm, boldog lennék! Aztán ha idővel netán megszerzik, amit akartak, az első örömmámor eltűnése után kiderül, tartós boldogságot önmagában egyik sem eredményezett.
Nem a dolgok, vagy más emberek tesznek bennünket boldoggá.
Továbbá, a boldogságnak nem majd egyszer kell bekövetkeznie, hanem MOST. Mától. 

Művészetek szintje (I. emelet)

Arthur C. Clarke: A Mars titka

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás: 2011

A Mars mindig is nagy hatást gyakorolt az emberek képzelőerejére, mivel a köztudatban úgy él, hogy a Marson idegen civilizáció létezik. Arthur C. Clark-ot nem csak, hogy elvarázsolták már gyerekként a fantasztikus történetek, de később fizikából és matematikából doktorált és tagja lett a Brit Bolygóközi Társaságnak, amely úttörő szerepet játszott az egész világon az űrkutatás és űrhajózás népszerűsítésében. Ez a fantasztikus tudós ember, fantasztikus irodalmat hagyott hátra a sci-fi rajongók számára. A Mars titka című regénye 1951-ben jelent meg nyomtatásban, Magyarországon pedig 1957-ben vehette kezébe az olvasó. A könyv minden sci-fi rajongónak kötelező darab, de azoknak is meleg szívvel ajánlom, akik szeretnek kalandozni a műfajok között és a gyöngyszemeket mazsolázgatják ki, mert nem fognak csalódni a 2011-es legújabb kiadásnál sem.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Orbán Ottó: A világ teremtése és egyéb badarságok

Hangoskönyv CD
Irodalmi fülbevaló

Mivel kezdődött a teremtés? Természetesen egy nagygyűléssel, melyen a teremtésben részt vevő angyalok körültekintően és mélyrehatóan elemezték a teremtés körülményeit.
Mi adta az úrnak a teremtés ötletét?
Természetesen a szorongató gazdasági helyzet. Legalább is Orbán Ottó szerint.
A szerző ezen művét is játékos komolytalanság jellemzi. A címadó írás egy filozófiai operett. Irónia az alaphangja a Badarkáknak is, a Paródiák pedig kortárs költőkről íródtak, pl. Heves Vagy Ágnesről, vagy Búsuló Juhász Ferencről.

Tartalom:
* A világ teremtése
* Badarkák
* Paródiák költőkről
A szórakoztató műveket Mácsai Pál remek előadásában élvezhetjük.

A dokumentum hangtári jelzete: HK 1307 O 47

Gyermekkönyvtár

Beatrix Pánáit (szerk.): Kalandok a robotok világából

Kiadó: Patricia Kv.
Kiadás éve: 2010

Szinte minden gyerek szereti a robotokat. A kötet nyolc robot kalandjait meséli el – hat történetben. Ezek a mesék nagyon izgalmasak és tanulságosak. Zulu és Bobó, a két űrhajósrobot, akik arra vannak tervezve, hogy az űrben dolgozzanak. Szkubi egy speciális búvárrobot, aki a mélyvízi világot tanulmányozza. Nagyon bátor, még a cápáktól sem fél. Olivér egy rendkívül kíváncsi kis robot, aki nagyon szereti fürkészni az eget. Legjobb barátja egy kandúr. René és Leó szinte ikertestvérek, készítenek egy időgépet, mellyel visszajutnak a lovagkorba. Bájt egy kis ezermester robot, aki barátjával, Bittel nagyon szeret mások hulladékaiból szép dolgokat varázsolni. Ralf pedig szuperhős repülő robot szeretne lenni. Rengeteg könyvet olvasott Szupermanről. Hamar rájön, hogy egy jó barát mindennél többet ér… A mesekönyvet 5 éven felüli gyermekeknek ajánljuk.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

J. R. R. Tolkien: Roverandom

London: HarperCollins Publisher, 2002

A Roverandom (magyar címe: Kóborló és a varázsló) című művét Tolkien még 1925-ben (jóval a The Hobbit megjelenése előtt) írta, mégpedig gyerekei hatására.
Tolkien szeretet a gyerekeinek mesélni, főleg este, hisz kisebbik gyermeke, Michael mindig lidérceseket álmodott. Nagyon sok meséje nem került papírra, de ez a mese fent maradt. Több mint 70 évig volt kiadatlan ez a mű, mivel nem tetszett a kiadónak.
Tolkien mesemondása Leedsben kezdődött, ahol egyetemi tanárként dolgozott (a Leeds-i Egyetem angol nyelv professzora volt). Amikor 1925-ben Filey-ban nyaralt a család, Tolkien írt egy hosszú mesét, a Roverandomot. A mesét az ihlette, hogy Michael elvesztette a játékkutyáját a tengerparton, vigasztalásul írta édesapja ezt a mesét. A mese érdekessége, hogy Tolkien maga illusztrálta a művet, amelyben megmutatkozott rajztehetsége is.
A Roverandomban a főszereplő egy kiskutya, neve Rover, aki tiszteletlenül viselkedik a varázslóval, amiért az játékkutyává változtatja. Ez a történet kezdete. Rover találkozik a homok-varázslóval, aki újra visszaadja neki a járás képességét és felküldi a Holdra. Ezután számos érdekes kaland vár a kiskutyára.
Tolkien más meséi: Mr Bliss, Tom és Bombadil kalandjai
Forrás: Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete, Ciceró Könyvkiadó, 2001.

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

Bagi Gábor: A szolnoki vasút hiteles története

Kiadó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Kiadás éve: 2010

Szolnok és a vasút fogalma szorosan összekapcsolódik az itt élők gondolkodásában. Sokan dolgoznak, dolgoztak a vasút alkalmazásában, költözéskor fontos szempont a vasút közelsége, távolsága és két felüljáró vezet át a pályaudvar szövevényes sínrendszere felett. De vajon eleget tudunk-e róla?
Bagi Gábor történész, muzeológus a vasútépítés magyarországi hőskorába kalauzol bennünket.
Szinte magunk elé képzelhetjük az óriási földmunkával járó építkezést, amelynek eredménye teljesen megváltoztatja az addigi gazdasági és társadalmi életet. Részletekbe menően mutatja be a Pest-Szolnok vasútvonal építésének előkészületeit és megvalósulásának történetét. Még épülésekor 1846-ban a szolnoki vaspálya vonalon történt az egyik első hazai vasúti baleset. Ehhez hasonló érdekességeket tudhatunk meg a kis könyv olvasásakor.
A vasútvonal történetét a kiegyezésig követhetjük nyomon. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején betöltött szerepét és a Szolnok-Debrecen vonal építésének kezdetét is megismerhetjük.
A kötet jelentőségét adja, hogy hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak tanulmányok jelentek meg a témáról, külön monográfia nem. Felveti a még tisztázatlan és további kutatásokat igénylő kérdéseket s egy jó bibliográfiával segíti a több ismeretre vágyókat.
Remélem, minél több középiskolás kezében megfordul az olvasmányos kis formátumú kötet!

 

Olvasmányajánló - 2011. június

Tudományok szintje (II. emelet)


Gregory Bassam (szerk.): Harry Potter és a filozófia avagy Roxforti tananyag mugliknak

Kiadó: Hajnal K.
Kiadás éve: 2010

J. K. Rowling Harry Potter-regényei minden korosztályt elvarázsoltak. Sikerei miatt komoly tudományos apparátus vizsgálódik Harry Potter világában. A könyv, amelyet most ajánlok a kedves Olvasóknak egy figyelemre méltó beszámoló a könyvsorozat eszmei tartalmáról.
Belelapozva megérthetjük a történet jelentésének legmélyebb rétegeit.
Mint minden igaz mű Harry Potter is elgondolkodásra készteti az olvasót, vajon mi mindent mond nekünk életünk legfontosabb dolgairól, a szereplők hogyan gondolkodnak az élet, a bátorság, a tudás, a választás, a halál kérdéséről. A Gregory Bassham által szerkesztett kötet, mint komoly erkölcsi műre tekint a Harry Potter-könyvekre.
Elemzései ösztönözhetnek arra, hogy saját gyerekeinkre figyelve is végiggondoljuk, hogy milyen az iskola, ahova járnak: mi jó, mi rossz, mi csúf benne. Vajon milyen erkölcsöt sugall az iskolájuk? Bátrak lesznek, erősek vagy erőszakosak, tudni vágyók? Jó tanárok tanítják őket? A világkép, amit kapnak, nyitottságra neveli őket vagy bezárkózásra? Közösség formálódik belőlük, vagy önző emberekké válnak?
Ajánlom ezt a könyvet minden rajongónak és természetesen azoknak is, akik értetlenül állnak a Potter-jelenség előtt.
 

Művészetek szintje (I. emelet)

Curran, John: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei: a krimi királynőjének műhelytitkai

 

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2010

Agatha Christie rajongók figyelem! (Mert biztos vagyok benne, hogy vagyunk egy páran…) Irodalomtörténeti szempontból sem utolsó könyvre szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, ez pedig nem más, mint Agatha Christie titkos jegyzetfüzei, John Curran feldolgozásában.
Köztudott a rajongók körében, hogy a krimik királynője mindig tartott magánál jegyzetfüzetet és ha, olyasmi ötlött föl benne, amit a regényeiben fel tud használni, máris lázas jegyzetelésbe kezdett. Ezeket a füzeteket (állítólagosan, több mint 70 darab van belőle) halála után is gondosan megőrizte az írónő családja. Curran volt az a szerencsés író, aki könyvé formálhatta a jegyzeteket.
A hagyaték feldolgozása a meglepetés erejével hatott, hisz számos regényötletet és tervezetet tartalmaz, sőt még recepteket is a sok egyéb magánjellegű jegyzet mellett. És kit ne érdekelne, hogyan is születtek, azok a bizonyos, híres bűnügyi regények. A könyv különlegességét pedig tovább fokozza, hogy kettő, olyan Poirot novellát is tartalmaz, amik mindeddig ismeretlenek voltak mindenki számára.


Hang- és Videótár (I. emelet)

Parti Nagy Lajos: A pecsenyehattyú és más mesék
Mesék felnőtteknek és gyerekeknek
Hangoskönyv

 

A különféle országok meséit Parti Nagy Lajos sikeres író és költő írta át tanulságos, mulatságos bölcs és huncut mesévé, amelyből megtudhatja felnőtt és gyerek egyaránt, hogy például mire jó egy bolhabőr cipellő, mitől sós a tenger vize, és hogy mi történt a portugál csibével a lisszaboni villamoson…
A 13 mesét Banga Ferenc grafikus válogatta egy csokorba és rajzolt hozzájuk szemet-szívet gyönyörködtető képeket.
A hangoskönyvet Cserhalmi György Kossuth-díjas és Érdemes művész lebilincselő előadásában élvezhetjük.

A dokumentuk hangtári jelzete: HK 1373 P 38

Gyermekkönyvtár

Döbrentey Ildikó (vál.) – Gryllus Vilmos (zene) – Szűcs Édua (ill.): Nap jön: muzsikáló költészet

 

Kiadó: Napraforgó
Kiadás éve: [2010]
CD melléklettel


Gryllus Vilmos zenéje, Szűcs Édua rajzai és Döbrentey Ildikó válogatása nyújtják a garanciát arra, hogy igazi könyvkincset vehet a kezébe a kedves olvasó. Ebben a mesekönyvben 15 gyönyörűen illusztrált gyermekvers található. A könyv mellékleteként egy CD is szerepel, amelyen a versek Gryllus Vilmos által készített zenés feldolgozásait hallgathatjuk meg.
„Ajánlom e könyv verseit és dalait mindazoknak, akiknek tanítójuk a természet, vagy szeretnék, ha az lenne, akiknek komájuk a költészet, vagy szeretnék, ha az lenne, akiknek mulattatójuk a muzsika, vagy szeretnék, ha az lenne.”

(Döbrentey ldikó)

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Griffith, Susan: Summer Jobs Worldwide, 2009

Great Britain: Crimson Publishing, 2009

Hozd ki a legtöbbet a nyári szünetből

Az egyetlen évente aktualizált útmutató, amely a nyári munkát kereső diákoknak és fiataloknak ötleteket ad a nyári szünet eltöltésére.
A nyári munkák világszerte c. kiadvány kiterjed mind a fizetett és nem fizetett munkalehetőségekre Európában és szerte a világon, pl. beállhatunk hajósinasnak a Kanári-szigeteken, szedhetünk földiepret Dániában és taníthatunk Japánban.
A könyv a nyári munkát ajánló cégeket- földrajzi sorrendben - betűrendben rendszerezi. Az egyes szervezeteken belül megtalálható a szünidei munka leírása, időtartama, fizetés (ha van), a társaság rövid leírása, követelmények (amelyeknek a munkavállalónak meg kell felelnie ). Több mint 30 000 munkát tartalmaz a kiadvány. A cégek elérhetőségét is megtalálod a könyvben, amelyen még több információt kaphatsz a munkáról.

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

Molnár Gyula: Az én Alföldem

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2010

Az elkötelezett ornitológus, természetfotós szerző fotóalbumának képei a Tisza, a Maros és a Hármas-Körös erdőit, kisebb-nagyobb szikes tavait, a terület madarait, ritka növényeit mutatják meg az érdeklődőknek. Az elmúlt 30 év során készült fényképek kordokumentumok a bennünket körülvevő változó természetről, már nem létező vagy csak kis számban megfigyelhető madarakról, növényekről.
A megörökített természeti szépségek nem csak a Dél-Alföldre jellemzőek, mindenki számára ismerősek, akik a Tisza folyó mellett az Alföldön élnek.
A fotóalbum egyes fejezetei előtt rövid bevezető ismerteti meg az olvasót a tájjal, annak növény- és állatvilágával. A fotók rövid képaláírásai nélkülözik a felesleges tudományoskodást, mégis pontosan leírják a látványt. A képek technikai kivitelezése, azok témaválasztása példaértékű a természetfotózással foglalkozók számára.
A könyv tökéletesen megvalósítja a szerző szándékát: bemutatja a síkvidék élővilágát és az alföldi hangulatot. Mindenkinek azt javaslom, hagyja magát elvarázsolni!

Olvasmányajánló - 2011. május

Tudományok szintje (II. emelet)

Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek,
flow az iskolában

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadás éve: 2010


Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, pedagógus. Tőle származik a flow gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel. Az író saját tapasztalatai alapján olyan kérdésekre adott választ, hogy mi a boldogság és hogyan leszünk boldogok. Számos könyve jelent meg” flow” élményt taglalva, ezek közül a gyerekekre fókuszál „A tehetséges gyerekek” című művében. A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus. A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át „flow” élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet kialakulásának alapfeltételei lennének. A népszerű pszichológus kutatócsoportjának eredményeit bemutató könyve mindenkinek a hasznára válhat, aki elő szeretné segíteni egy gyermek tehetségének kibontakoztatását

Művészetek szintje (I. emelet)

Mark Logue: A király beszéde

Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2011

Tapasztalatom szerint, ha egy sikeres film belopja magát a nézők szívébe, az emberek elkezdenek kutakodni, van-e a háttérben egy könyv, egy történet, amely alapjául szolgált a filmvásznon megjelent remeknek. A király beszéde című film mögött is egy valós könyv áll, amit természetesen mindenki el akar majd olvasni, ha megnézte a 4-szeres Oscar-díjat nyert filmet. A könyvet talán pont az teszi varázsossá, hogy egy igaz történetet mesél el (amit mellesleg családi anekdoták, régi fényképek és hivatalos iratok hitelesítenek), amely egyben sikertörténet. Két ember sikertörténete ez, és ezt a sikert egyik sem érte volna el a másik nélkül. Lionel George Logue kiváló ausztrál logopédus volt, aki sikeresen kezelte a beszédhibás VI. György királyt. Logue megfelelő terápiával (többek között énekgyakorlatokkal) hatékonyan gyógyította az uralkodót és mindennek köszönhetően hozzásegítette ahhoz, hogy a monarchiát sikeresen és magabiztosan kormányozza. A könyvben kidomborodik egy őszinte, kölcsönös barátság története is az uralkodó és a közember között, amely rávilágít arra, hogy alapvető emberi értékek nem válogatnak rang és vagyon alapján, egyetemesen mindenhol megtalálható, még egy olyan világban is, ami egy hétköznapi ember számára megközelíthetetlen.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Hangoskönyv

Amikor a lemez két oldalát említjük – egy évtizedekkel ezelőtt forgalomban lévő technikai eszköz, a bakelit lemez jut eszünkbe - most azonban a mű címében lévő kétoldalúságot a tartalom adja.
Feleségek, férjek, anyukák, apukák, nagymamák, kisiskolás gyerekek, magas beosztású vezető emberek vallanak élethelyzetekről – a lemez egyik oldalán ilyen szemszögből – a lemez másik oldalán más megközelítésben.
Például:
A lemez egyik oldala: este otthon a feleség idegesen, hangosan hadarja a férjének a szöveget, hogy milyen áldozatok árán látja el a családot, munka után bevásárol, főz, mosogat, este lecsúszik a krimi elejéről, szóval mindenről lemondva csak a családjának él, akik kihasználják.
Majd a lemez másik oldala: az előadó ugyan az a feleség - itt azonban a vendégeknek a kitűnő időbeosztásáról, fáradhatatlanságáról, a háztartás elsődlegességéről, a férje kiszolgálásáról beszél, akit kímél, és nem engedi, hogy vásároljon diplomás létére – elvégre nem azért ment egy okleveles gépészmérnökhöz, hogy szatyrokat cipeljen…..
Mert igenis, vannak problémák, amelyekkel szembe kell nézni. Erre vállalkozik Janikovszky Éva humoros, szórakoztató darabjában, ami egy vidám „lemezgyűjtemény” compact discen, azaz CD lemezen.
(Aminek csak egy oldala van! )
Felolvassa: Pécsi Ildikó

A dokumentum hangtári jelzete: HK – 1275/1-2. J 32

Gyermekkönyvtár

Ehrenreich, Monika: Nézd, hová megy a kukásautó!

Kiadó: Tessloff és Babilon
Kiadási éve: cop. 2010
Sorozat: Mi MICSODA mini

A Mi MICSODA mini könyvsorozat ezen kötetében a szerző elmeséli a gyerekeknek, mi is lesz a sorsa a szemétnek, amit kidobnak. Szó esik a szelektív hulladékgyűjtésről, a komposztálásról, valamint megismerkedhetünk a kukások munkájával, felszereléseivel, a kukásautók fajtáival. Nyomon követhetjük a szemét útját az otthoni szemetestől a szemétválogatóig, kiderül az is, hova kerülnek az üres üvegek, mi készülhet használt papírból, mi történik az üres konzervdobozokkal. Az utolsó oldalon néhány felhajtható kukucskáló segítségével tesztelhetik a gyerekek, hogy mit jegyeztek meg a könyv lapozgatása során. A színes rajzokkal illusztrált ismeretterjesztő könyvet 3 éves kortól ajánljuk.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Worldwide volunteering: hundreds of volunteer opportunities for gap year, holiday or vacation projects.

Oxford, 2004
(How to books)

2011 az önkéntesség éve Európában.
A fiatal korosztály számára kiemelt lehetőséget jelenthet az önkéntes tevékenység. Az önkéntes tevékenység a nyári vakáció eltöltése mellett a közösséghez való tartozást és tudásszerzést jelentheti számukra. A legtöbb szervezetnél kb. 20 főt foglalkoztatnak egyszerre, akik az ország különböző területéről érkeznek. Nagyon ritka, hogy ugyanabból az országból egyszerre 2 önkéntes legyen.
A Worldwide Volunteering könyv az önkénteseket foglalkoztató szervezeteket tartalmazó címjegyzék.
A könyv 950 önkéntes szervezet tartalmaz világszerte (214 ország és Nagy-Britannia), mintegy 300,000 önkéntes munkát kínálva. Az önkéntes munkákra elsősorban fiatalokat várnak 16-tól 25 éves korig, de van olyan szervezet, amely idősebb önkénteseket is szívesen lát.
A könyv első részében alfabetikus sorrendben tartalmazza az önkéntes szervezeteket, amelyek részletesen közlik azokat a feltételeket, amelyek alapján foglalkoztatni kívánják az önkénteseket. A könyvben tematikus és földrajzi mutató is van.
A főként alapítványok és egyházi intézmények néhány héttől akár több évig is tartó munkalehetőséget ajánlanak.
A legtöbb önkéntes munkáért nem jár fizetés, de szállást és ellátást biztosítanak.
A külföldi önkéntes munka során az önkéntes nyelvet tanulhat, szakmai ismeretét bővítheti, ill. megismerkedhet egy másik kultúrával.

 

Olvasmányajánló - 2011. április

Tudományok szintje (II. emelet)

Ranschburg Jenő: Nyugtalan gyerekek - Hiperaktivitás és agresszió a serdülőkorban

Kiadó: Saxum
Kiadás éve: 2009
Az élet dolgai sorozat


Gyors lefolyású betegség után 76 éves korában meghalt Ranschburg Jenő, a köztiszteletben álló pszichológus. Mindig ügyelt arra, hogy szakmai véleményét a laikus közönség is megértse, ezért volt különösen népszerű televízióban a Családi kör szakértőjeként. A tudományos ismeretterjesztést mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket írt nemcsak szaksajtóban, de a napilapokban, népszerű folyóiratokban is. Több tucat könyve is megjelent ezek közül szeretnék most egyet olvasásra ajánlani.
A könyv első része arra keresi a választ mi is az a hiperaktivitás. A legtöbben úgy látják, hiperaktivitásról akkor beszélünk, ha a gyereket nem lehet leállítani, folyton jár a keze, a lába és a szája is. Ebben a könyvben arra mutat rá a szerző, hogy a hiperaktivitás valójában egészen mást jelent; többek között a figyelem, a koncentráció képességének zavarát. Milne Micimackóján keresztül igyekszik rávilágítani legjellemzőbb tulajdonságokra, és abban reménykedik: a szülők és a nevelők ráismernek azokra a gyerekekre, akikre jól illenek a Százholdas Pagony lakóinak vonásai.
A könyv második része az agresszivitással foglalkozik. Azzal, hogy milyen sokféleképpen lehet egy serdülő agresszív, a kamaszos versengéstől kezdve, a kötekedésen át, egészen az antiszociális magatartásig, a bűnözésig.

Művészetek szintje (I. emelet)

Moncz Attila: Dél-Afrika, 2010 gólok, sorsok, kalandok a 19. labdarúgó- világbajnokságon

Kiadó: Aréna 2000
Kiadás éve: 2010

A javában tartó az EB-selejtezők kapcsán, a labdarúgás rajongói számára kellemes perceket fog okozni, ha ezt a mutatós könyvet elkezdik lapozgatni.
A könyvből a dél-afrikai torna emlékét idézhetik fel az érdeklődők, mind a 64 mérkőzéséről kétoldalas (a döntőről négyoldalas) beszámolót találhatnak, gólleírással, nyilatkozatokkal és szakmai elemzésekkel tarkítva.
Ezúttal, kissé eltérve a hagyományoktól és jobban alkalmazkodva az olvasói igényekhez, elsősorban a lejátszott 52 mérkőzésen történt legérdekesebb, legmeghökkentőbb történeteket állítják a könyv fókuszába, kiváló fotókkal illusztrálva.

Hang- és Videótár (I. emelet)

William Somerset Maugham: Csodálatos vagy Júlia!
A szerző Színház című regényének hangváltozata.

Fordította: Szerb Antal
Előadja: Bánsági Ildikó

A történet a harmincas évek londoni színházi világának kulisszái között játszódik. Hősnője Julia Lambert - tehetséges és gyönyörű; méltán ünnepelt színésznő a pályája csúcsán, akinek a lábai előtt hever egész London.
Julia mindene a játék, de annyira, hogy mindig szerepet játszik. Akkor is, amikor beleszeret egy nála sokkal fiatalabb férfiba, akkor is, amikor ifjú szerelme egy korban hozzá illő, feltörekvő naivát választ inkább. És még akkor is, amikor a hűtlen fiatalember épp Juliánál keres protekciót új szerelme pályájának megsegítésére.
Júlia fantasztikusan alakít az élet színpadán is, és a házasság, a gyermek, a szerelmek és kalandok labirintusában mindig megtalálja a legfontosabbat - saját magát. Színház az egész világ...!

Lejátszható: MP3-as CD és DVD lejátszón.
A mű hangtári jelzete: M 44 – HK-1240

Gyermekkönyvtár

Steve Smallman: Ugye nincsenek szörnyek?

Kiadó: Pongrác K.
Kiadás éve: 2010

„Végre saját szobám van, már nagy vagyok!” – mondta Kismackó izgatottan. Befészkelte magát az ágyába, és megpróbált elaludni. Ám Nagymackó nélkül nagyon magányosnak érezte magát. Nagyon félt, nem akart egyedül lenni. Biztos volt benne, hogy egy szörny lakik nála, aki meg akarja enni. „Drága, buta Kismackó” – kuncogott rajta Nagymackó. Szörnyek nem léteznek… Vagy mégis? Ezt a kedves képeskönyvet a négy-nyolc éves gyerekek számára ajánljuk.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

William Shakespeare: Macbeth


Kiadó: Oxford University Press
Kiadás éve: 2006
Dominoes sorozat: One
Könnyített olvasmányok

Az Oxford kiadó 6 szinten jelenteti meg angol nyelvű könyveit. A kezdő nyelvtanulók és a felsőfokú nyelvtudással rendelkezők is megtalálhatják a kedvükre való olvasnivalót.
Szépirodalmi művek, ifjúsági regények és kortárs szerzők műveinek egyszerűsített változatát is könnyedén elolvashatjuk.
A fiatalabb korosztálynak készült a Dominoes sorozat, melyben játékos feladatok is segítik a nyelvtanulást.
A Domioes sorozatnak 4 szintje van, a starter-től a three-ig. A Dominoes olvasmányok az Oxford University Press legújabb könnyített olvasmányai. A fiatalabb korosztálynak készültek, ezért színesebbek a sorozat tagjai. A sorozat felépítése hasonlít az OUP többi könnyített olvasmányaihoz, csak több benne az olvasást ellenőrző feladat és a szószedet, ami közvetlenül a szöveg mellett jelenik meg. Jobban, könnyebben használható.
A jelenlegi mű 400 szavas szókinccsel rendelkezik.

 

Olvasmányajánló - 2011. március

Tudományok szintje (II. emelet) 

Bangó Margit: Ünnepi ízek

 

Kiadó: EMI Zenei Kft.
Kiadás éve: 2010

Bangó Margit második szakácskönyvének címe „Ünnepi ízek ”. Ebben a kötetben a szerző 37 saját ételkülönlegesség és sütemény receptjét osztja meg a nagyközönséggel. Ezekkel az ételekkel bármilyen helyzetben bárkit fogadhatunk. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, akinek a főzés nem unott kötelező munka, hanem szeretetteljes gondoskodást jelent. Asztal köré ülni nem csak azét jó, mert pukkadásig tölthetjük a bendőnket, hanem azért is, mert együtt lehetünk azokkal, akiket a legjobban szeretünk: gyerekeinkkel, szüleinkkel, barátainkkal. Olyan örömteli órákra, amikor együtt vagyunk az asztal körül.

 GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Medgyes Péter: Mi ebben a vicc? : angol-magyar humor nyelvtanulóknak

Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 2008

„Motiválni kell a diákot – alapvető megállapítása ez a modern pedagógiai tankönyveknek, amik tucatnyi trükköt és fogást kínálnak a kívánt eredmény eléréséhez. „– mesél erről egyik interjúban Medgyes Péter, az ELTE Angol Nyelvtanárképző Intézet vezetője. Medgyes Péter számos angol nyelvkönyv és módszertani szakkönyv szerzője (A legismertebb: Medgyes Péter: A nyelvtanár: a nyelvtanítás módszertana. Bp.: Corvina, 2004.).
Könyvének előhangjában bevallja, hogy ez a könyv mind malac, mind sértő vicceket tartalmaz. A diák humor segítségével szinte észrevétlenül tanulja meg az angol nyelvet. A könyv első része módszertan, ahol feladatok formájában dolgozza fel a szerző a vicceket. A második rész tartalmazza a vicceket angolul és magyarul is. Ajánlom a könyvet diákoknak, tanároknak is egyaránt. A könyv előhangját a szerző következőképpen zárja: „Végül is miért szeretem a vicceket? Azért, mert úgy gondolom, hogy nevetés nélkül lehet ugyan élni, csak nem érdemes.”

Művészetek szintje (I. emelet) 

Spencer, Bud: Különben dühbe jövök : önéletrajz

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadás éve: 2010

Ki ne ismerné Bud Spencert, aki kíméletlenül osztogatta a pofonokat a rossz fiúknak megszámlálhatatlan filmben.
Carlo Pedersoliról, sok egyéb mást is illik tudni, például azt, hogy a színészkedés mellett forgatókönyveket írt, producerkedett és nem utolsósorban úszóbajnok és olimpikon volt. És azt sem árt tudni, hogy utolsó vízilabda mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta.
A színész önéletrajzában kendőzetlenül és őszintén beszél gyerekkoráról, sportolói múltjáról és fantasztikusan színes filmes életéről. Természetesen olvashatunk Terence Hill-lel való barátságáról, tengerentúli élményeiről és római életéről.
A könyv lapozgatása és olvasgatása közben megláthatjuk az embert a színész mögött és nem utolsósorban, jó érzéssel tölt el bennünket, hogy elmúlt évek élményei elevenednek fel bennünk, amit átéltünk egy - egy családi közös délutáni tévézésnél.
 

Hang- és Videótár (I. emelet) 

Szepes Mária: Felhőszobrász

Fantasztikus novellák
Hangos könyv

Szepes Mária kíváncsiságát kielégíthette abban a közegben, és azok között az emberek között, ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte, s amely meghatározó volt későbbi életére is.
A felhőszobrász bizarr s a legkülönfélébb témák dimenzióiban cserkésző, néha meghökkentő kirándulások gyűjteménye. E merész vállalkozásnak csak a jó ízlés szab határt - bár sokszor megkísérti a határtalant.
A hangoskönyről két különféle témában írt novella hallható:
A tükörbolt (1959)
A felhőszobrász (2000)

A szöveget Soma Mamagésa – Spitzer Gyöngyi – előadásban hallhatjuk, aki nagy tisztelője és „tanítványa” volt Szepes Máriának.

A hangoskönyv hangtári jelezete: Sz 70 HK-1305 

 Gyermekkönyvtár

King, Colin: Szuperkémek kézikönyve

Kiadó: Pannon Literatúra
Kiadás éve: 2010

„Ha szeretnél Szuperkém lenni, akkor ez a könyv éppen neked szól! Szó van benne valamennyi trükkről és képességről, amire egy Szuperkémnek szüksége van!”- olvasható a könyv bevezetőjében. Egy Szuperkémnek tudnia kell, hogyan figyeljük meg titokban az Ellenséget, hogyan kell egy titkos találkát megszervezni, hogyan olvassunk rejtjeles írásokból, milyen álruhát hordjunk, ha álcázni szeretnénk magunkat. A könyvet azonban egy percre sem szabad komolyan venni. Mindig legyen kéznél, hogy bármikor utána tudj nézni a titkos kódok és jelek jelentésének. Ne feledd: sohasem tudhatod, mikor figyel az Ellenség…

 

Olvasmányajánló - 2011. február

Tudományok szintje (II. emelet)

Quirk, Joe: Prűdek és paráznák: A nő a petevédő, a férfi a spermavető

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2009

Ebben a könyvben egy laza pasi ír a nő és férfi örökzöld témájáról. A szexualitást és azt, ami a nemiséggel összefügg a tudomány elvont, nehezen érthető nyelvezetéről hétköznapira fordítja le. Szórakoztató ismeretterjesztés kézenfekvő érthetőséggel és szókimondással. Az evolúciós biológia segítségével olyan kérdésekre keres választ, mint: Mi okozza a féltékenységet? Minek mellbimbó a férfiaknak? Miért áll érdekükben a nőknek, hogy a zsírt a fenekükön meg a combjukon gyűjtögessék? Miféle előnyt jelent a szaporodásban a homoszexualitás génje? Ez a humoros és egyben meghökkentő könyv hozzásegít, hogy az állatvilágból vett példák segítségével férfiak és nők kicsit jobban megértsék egymást. Bízom benne, hogy hasznos olvasmány lesz mind a tapasztalt felnőtt, mind pedig az iskolai felvilágosítást unalmasnak vélő fiatal korosztály számára, de főképp az olvassa el, aki sokat szeretne nevetni.

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

A szőke Tisza fekete napjai, 1998-2000

Kiadó: Fotogruppe
Kiadás éve: 2001

A Közép-Tiszavidék lakói évszázadok óta együtt élnek a folyóval. Az utóbbi évtized legnagyobb árvizeit tapasztalhatták meg 1999-ben és 2000-ben. A 2000. év elején pedig magát a folyót nagy katasztrófa érte. Január 31-én az Aurul nevű bányavállalatnál történt gondatlanság következtében cianid és nehézfém került a Szamos és Tisza folyóba. A szennyeződés február elején vonult le a Tisza magyarországi szakaszán. Súlyos ökológiai csapást mérve szőke folyónk élővilágában.
Az Országgyűlés február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította. Szolnok város a katasztrófa évében egy összefoglaló kötetet jelentetett meg, amely a védekezés napi eseményeit idézi fel és a megyei napilap fényképes tudósításait gyűjti össze.
Nemcsak a Tisza fekete napjaira emlékeztet a kiadvány, hanem a folyóért felelősséget vállaló és a gátakon szolgálatot teljesítő emberekre is.

Művészetek szintje (I. emelet)

Ruiz Zafón, Carlos: Angyali játszma

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2010
Fordította: Latorre Ágnes

„Carlos Ruiz Zafón a világ egyik legismertebb írója. A szél árnyéka című első regénye hatalmas nemzetközi sikert aratott. Művei több mint negyven nyelven jelennek meg. Lenyűgöző új regénye, az Angyali játszma valóságos labirintus, tele titkokkal, szenvedéllyel, és a könyvek iránti sosem múló szerelemmel.” - olvasom az egyik könyves blog-on.
Aztán megakadt a szemem, a könyv egy részletén és azon kaptam magam, hogy teljesen belefeledkeztem az olvasásba, egyszerűen megszólított...
Így a történet:
A húszas évek Barcelonájában egy titokzatos idegen felkeres egy reménytelenül szerelmes fiatal írót. Visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki: rengeteg pénz, és talán egyéb jutalmak is várják, ha megbeszélt időre megírja a könyvet, amely mindenek feletti hatalommal bír. Az író elvállalja a munkát, és ezzel ördögi csapdába kerül; hidegvérű gyilkosok, kegyetlen kopók, áruló barátok és csalfa szerelmek kísérik temetőkön és kísértetkastélyokon át, hogy végtére is leleplezze azt, aki a szálakat mozgatja… izgalmasnak és titokzatosnak tűnik!

Hang- és Videótár (I. emelet)

„Elmondom mind a sok tréfát…”
József Attila szerelmes vesei és levelei

Valentin Nap közeledtével ajánljuk a következő hangoskönyvet, melyen József Attila szerelmi költeményeiből és levelezéséből hallható egy csokor.
A műveket Mohai Gábor, a megzenésített verseket Dévai Nagy Kamilla nagyszerű előadásában élvezhetjük.

Néhány cím az előadottak közül: Óda, Levél Vágó Mártához, Álmomban enyém vagy, Gyermekké tettél, Flóra, Tedd a kezed, Áldalak búval, vigalommal, Judit, Sok gondom közt, Nagyon fáj, Mióta elmentél, Olyan bolond vagy, Mikor az utcán átment a kedves, Kopogtatás nélkül

A dokumentum hangtári jelzete: J 82 HK 127

Gyermekkönyvtár

Bizonyára tudjátok, hogy Bartos Erika diafilmjéből, melynek címe Kisvonat a Mohavölgyben készült bábelőadás volt látható január végén könyvtárunkban. Az írónő nagyon örült a kedves és megtisztelő ötletnek, gratulált a könyvtárosoknak az ügyes, mesés forgatókönyvhöz. Az előadáshoz nagyon jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánt a kis nézőknek. Akinek nincs lehetősége megnézni a diafilmet, az se keseredjen el, mert Bartos Erika írónő ajánlotta egyik kedvenc meséjét, melyet könyvtárunkban kikölcsönözhettek.

Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei

Kiadó: Pozsonyi Pagony
Kiadáséve: cop. 2006

„Három éves kisfiamnak gyakran olvasom a katicás mesekönyvet, mindketten nagyon szeretjük. Sőt, nagyon szereti ezt a könyvet elsős fiam is, aki könnyen elolvassa az egyszerű, jól érthető, kevés szöveget, ez sikerélmény neki az olvasás-tanulásban.”

 GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Davies, Paul A.: Information technology

Kiadó: Oxford University Press
Kiadás éve: 2008

Az angol tanuláshoz kiválóak az Oxford University Press Bookworms kiadványai, a könnyített olvasmányok. A legtöbb kiadványhoz audio CD is tartozik, amivel szinte észrevétlenül sajátíthatjuk el az idegen nyelvet.
A mi olvasmányunk a középfokú nyelvvizsgához nagyon jól használható tartalma és a szókincse miatt is.
A mai modern világ nem létezik információs technológia nélkül. Otthon, a munkahelyen, a számítógépes játékok, a mobil telefonok, az e-mail-ek, a számítógépek az életünk részévé váltak.
Paul A. Davies könyve az információs technológia történetét mutatja be az ősi abakusztól a komputer chipekig. Sőt kitér a számítógépes bűnőzökre is, mint pl. Abraham Abdallah, aki olyan emberek identitását lopta el,mint Steven Spielberg, Ted Turner vagy Oprah Winfrey. Az interneten keresztül egy szoftver segítségével megszerezte adataikat, bankszámlájukat és ezzel fizetett, mintegy 80 millió dollárral károsítva meg a tulajdonosokat.
A mű végén szószedet is található.
Ez a könyv is részt vesz a megyei könyvtár és a British Council angol nyelvi olvasási versenyén, a Readers Corner-n, amelyen bárki részt vehet, aki szeret olvasni vagy szeret nyerni.

 

Olvasmányajánló - 2011. január

Tudományok szintje (II. emelet)

TézEUsz 2011: tézisek az EU-elnökségi stratégiához

Kiadó: Külügyminisztérium
Kiadás éve: 2009


A 2011 első félévi magyar EU-elnökség mindannyiunk számára nagy kihívás, hiszen a nemzetközi közvélemény figyelme fél évre Magyarországra irányul. Fontos volt, hogy a fiatalok –a jövő munkavállalói és döntéshozói- aktívan és lelkesen vegyenek részt az elnökség feladatairól szóló párbeszédben. Ezt a célt segítette a TézEUsz 2011 vetélkedő.
Ebben a kiadványban a huszonöt legjobb eredményt elért pályázó dolgozata kapott helyet. Az esszégyűjtemény az EU közös energiapolitikájáról, a közös uniós agrárpolitikájáról és élelmiszerbiztonságról, a globalizációról és a világkereskedelem liberalizációjáról, valamint a bel- és igazságügyi együttműködésről szóló írásokat tartalmazza.

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Karcagi kalendárium 2011

Kiadó: Déryné Művelődési és Ifjúsági Központ (Karcag)
Kiadás éve: 2011


Megyénkben több település (pl. Kisújszállás, Kunhegyes) jelenteti meg évről évre kalendáriumát, amely összefoglalja az előző év helyi eseményeit, megemlékezik a jeles országos és regionális évfordulókról, ismerteti kitüntetett polgárai munkásságát.
Megismerhetjük belőle a helyi intézmények, civil szervezetek és sportegyesületek tevékenységét.

 

Művészetek szintje (I. emelet)

Jones, Sherry: Aisha, a Próféta szerelme

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2009


Veszélyes könyv, világszerte botrány kísérte. A regény a 7. századi Arábiába kalauzol minket, egy kislány felnőtté válásának leszünk szemtanúi. Aisha vitatott alakja az iszlám történelmének. Édesapja Mohamed közeli barátja, és nagyon fiatalon, hatévesen lesz a vallásalapító felesége. Kislányként korlátlan szabadságról álmodozik, életének legnagyobb részét mégis rabságban tölti. Az évek előrehaladtával megpróbálja leküzdeni saját makacs természetét, több-kevesebb sikerrel, és közben nemcsak gyönyörű nő válik belőle, hanem igazi harcos és vezéregyéniség, aki nélkül Mohamed, a próféta sem boldogulna.

 

Hang- és Videótár (I. emelet)

Márai Sándor: Eszter hagyatéka
Hangoskönyv (3 CD)

Az Eszter hagyatéka 1939-ben látott napvilágot. Témája jellegzetesen márais: az emberi kapcsolatokat vizsgálja a sors és titok, találkozás és elvárás motívumain keresztül - gazdag leírásokkal és belső monológokkal.
Az Eszter hagyatéka az elmúlt évek egyik nagy sikere.

Részlet a műből:
„Akit azzal vert meg a végzet, hogy rád épített, annak mindennél rosszabb a sorsa, mert egy napon észre kell vennie, hogy a levegőbe épített bele mindent, a semmibe. Más ember hazudik, mert ilyen a természete, vagy így parancsolják érdekei, vagy a pillanat kedvéért. De te úgy hazudsz, ahogy az eső esik. Tudsz könnyekkel hazudni, tudsz cselekedetekkel, néha már azt hiszem, csakugyan lángésszel élsz. A hazugság lángésze. Igen, zseni vagy”.

Márai Sándor kisregényét Nagy-Kálózy Eszter előadásában hallhatjuk. 
Teljes játékidő 225 perc.

Gyermekkönyvtár

Scarry, Richard: Sürgés-forgás Tesz-vesz Városban

Kiadó: Lilliput
Kiadás éve: [2010], cop. 2002

„Tesz-vesz Városban mindenki teszi a dolgát. Folyik a munka kint és bent, lent és fent. Még a föld alatt is. Vannak, akiket a munkájuk mindig a város más-más pontjára szólít. Sőt olyanok is vannak, akiknek az utca a munkahelyük…” – kezdődik a mese. Az orvos beteget gyógyít, az utcaseprő az úttestet takarítja, a biciklis futár árut visz. Van, aki zöldséget termeszt, van, aki házat épít, levelet kézbesít vagy tüzet olt. A nagy sürgés-forgást nyomon követve megismerkedhetnek a gyerekek a különböző foglalkozásokkal, munkafolyamatokkal és a fontosabb szerszámokkal. A kedves, humoros rajzokkal szemléltetett képeskönyvet az 5-7 éves gyerekeknek ajánljuk.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Escott, John: Great crimes.

Kiadó: Oxford University Press
Kiadás éve: 2008


A könyv az Oxford University Press (OUP) kiadó által megjelentetett sorozat, az Oxford Bookworms Library, ami nagyon jó segítség a nyelvtanulásban.
A könnyített olvasmányok 7 különböző nehézségi szintű, a startertől a stage 6-ig.
A mi olvasmányunk stage 4, vagyis 1400 szavas szókinccsel gazdálkodik. 
Ezekből a könnyített olvasmányokból versenyt szervez a megyei könyvtár a középiskolásoknak, Readers’ Corner néven. A versenyfelhívást keresd a könyvtár weboldalán.

 

Tartalom átvétel