2011.09.

Országos Könyvtári Napok 2011. október 3-9.

2011.10.03. 10:00
2011.10.09. 18:00

Az "Országos Könyvtári Napok - Könyvtárak a tudásért" programsorozat könyvtárunkbeli eseményei rövidesen elérhetőek lesznek honlapunkon!

Olvasmányajánló - 2011. szeptember

Tudományok szintje (II. emelet)

Feldmár András: Szabadíts meg a gonosztól!

Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2011


Feldmár András pszichológus, pszichoterapeuta. Elõadásain a lépcsõn is zsúfolva ülnek öregek és fiatalok. Szerinte a hagyományos pszichiátriai kezelés rosszabb, mint a legszigorúbb börtön - viszont õszintén hisz a szeretet erejében.
Előadásai jellemzője, hogy mély gondolatokat ébreszt, különös igazságokra vagy lehetőségekre mutat rá, ez a legújabb könyvében írásban is átjön az olvasónak.
Szabadíts meg a Gonosztól! Ezzel a címmel emeli le a könyvet a polcról Feldmár-szűz és kiábrándult, sötétlelkű tini és mezei érdeklődő. A téma már ránézésre is komolynak ígérkezik, az ember érdeklődve forgatja a könyvet: miről lesz benne szó? Ki vagy mi az a nagybetűs gonosz, akiről
(vagy amiről) Feldmár beszél? Kérdéseinkre nem érkezik gyors válasz.
Mi a pszichoterápia? Milyen a jó pszichoterapeuta? Mit lehet kezdeni az öngyilkos-jelöltekkel? Hogy szeressük a másikat, hogyan figyeljünk rá megfelelően? Az első fejezetekben ezekkel a kérdéskörökkel foglalkozik Feldmár, különböző idézetek és példák segítségével. A címbeli Gonosz közben fel-felbukkan, de teljes valójában csak az utolsó fejezetben jelenik meg, szomorú, ijesztő, szinte sokkoló történeteken keresztül. A Gonosz lehet közeli hozzátartozó, egy apa, aki tudat alatt gyermekei halálát kívánja, egy hazug férj, de akár egy régi, rossz emlék is, ami – ha nem gyászoljuk meg – újra meg újra előtörhet belőlünk, és eluralkodhat rajtunk. Magát a Gonoszt viszont nem lehet kijátszani vagy elkerülni. Fel kell készülnünk az érkezésére, és le kell győznünk, mielőtt ő győz le minket.
Laikusoknak, „Feldmár-kedvelőknek“ és „nem kedvelőknek“, terapeutáknak és terápiára szorulók legjobb barátainak sok szeretettel ajánlom ezt a könyvet!

Feldmár András idézetek: http://www.citatum.hu/szerzo/Feldmar_Andras

Művészetek szintje (I. emelet)

Updike, John: Végpont és más versek
Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás: 2011

A végpont és más versek című kötet valóban egyfajta végpontot jelent, hiszen néhány héttel halála előtt állította össze verseiből John Updike és egyben az Európa Kiadó sorozatának utolsó kötetét tarthatja kezében az olvasó. Updike a magyar közönség számára már a 60-as években elérhető volt, hiszen meglepő gyorsasággal fordították le munkáit hazánkban. Az amerikai középosztály világa akkoriban az olvasó számára szinte megfoghatatlanul másnak tetszett kis hazánkban. Azóta persze már számunkra is megtapasztalhatóvá vált az a bizonyos „updike-i világ.”
Költőként a magyar közönség előtt nemigen ismeretes, regényei, novellái annál inkább elbűvölték az olvasót. A verselés azonban közel állt Updikehoz és élete végéig hű maradt hozzá. Utolsó versei egyfajta számvetésként értelmezhetőek, hiszen a hangsúly az emlékezésen van, megtudhatjuk például belőlük gyermekkori álmait. Egy nagy író gyermekkori álmaiban elmerülni…ezért biztosan érdemes kézbe venni a kötetet.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare-mesék
Hangoskönyv

Kiadó: Kossuth; Mojzer
Kiadás éve: 2010

„Az ifjúság figyelmét – még mielőtt megérik arra, hogy magukkal Shakespeare műveivel ismerkedjék meg – e ráváró nagy örökségre felhívni, képzeletét e mesés kincs felé irányítani: ez a fő célja e könyvnek, melyet idestova százötven év előtt írt egy Charles Lamb nevű szellemes és érzelmes angol író és kritikus, nővérével Mary Lamb-mel együtt.” (a fordító, Vas István utószavából)
A mai felgyorsult világban mondhatnánk: tömörítvények, ez azonban mégsem igaz. A művek élnek és hatnak, akárcsak az eredeti drámában. Máig emlékszem ifjúkorom olvasmányából Makrancos Katára, vagy Macbeth őrült félelmére, amikor az erdő megindult ellene. Ha ezeket nem is, de másik hat mesét meghallgathatnak a lemezen, melyet szívből ajánlok.
Az elhangzó művek: Szentivánéji álom, Lear király, Rómeó és Júlia, Hamlet, dán királyfi, Othello, A vihar
A meséket előadja: Györgyi Anna színművész

Gyermekkönyvtár

Kabachenko, Sergiy: Varázstányér: lépésről lépésre követhető instrukciók: [több mint 100 vidám tálalási ötlet]

Kiadó: Alexandra
Kiadási év: 2010

Sok szülő küszködik azzal, hogy gyermekeit valahogy rávegye az egészséges ételek fogyasztására. Ehhez nyújt segítséget ez a szakácskönyv, amelyben olyan ételek szerepelnek, amelyek külső megjelenésükkel veszik rá a kicsiket arra, hogy örömmel fogyasszák el ezeket a finomságokat. A friss gyümölcsökből, zöldségekből, felvágottakból, sajtszeletekből, kenyérből stb. készült állatokat és egyéb figurákat pillanatok alatt elkészíthetjük. Ilyenek például: a ropilábú, szalámifülű, olajbogyószemű spániel vagy az uborkából faragott, hagymakezű tüzér uborkaágyúval vagy a mandarinból, sárgabarackból, szőlőszemből készített tarisznyarák vagy a bizarrabbak közül a makaróniszellem. Kellemes időtöltés a receptek elkészítése és jó étvágyat kívánunk!

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes and the Sign of Four

Oxford: OUP, 2008 (Dominoes /3. stage)

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) született Edinburgh, Scotland-ban. 1891-ig orvosként dolgozik, később híres angol író. Ő teremtette meg az angol irodalom egyik legelevenebb alakját, Sherlock Holmes magándetektívet. Sherlock Holmes alakja először a „A study in Scarlet, A bíborvörös dolgozószoba” című műben 1887-ben jelent meg. A detektívet egyik éles logikájáról híres edinburgh-i tanáráról mintázta. A Holmes-történetek 1891-től rendszeresen jelentek meg a Straand Magazine-ban, majd kötetekbe gyűjtve ki is adták őket. A detektívtörténet első nagy korszakának kibontakozása az ő nevéhez fűződik.
A négyek jele (The Sign of Four) a második Sherlock Holmes könyv, amelyben a magándetektív nyomoz. Egy borongós délután bájos ifjú hölgy száll ki hintójából a Baker Street 221/b számú ház előtt. Miss Mary Morstan a ház lakójához, Sherlock Holmes mesterdetektívhez igyekszik. Egy fölöttébb különös eset késztette arra, hogy Mr. Holmes segítségét kérje. Az utóbbi időben, minden áldott évben, mindig ugyanazon a napon egy kis kartondoboz érkezik a címére. A dobozka tartalma minden alkalommal egy igazgyöngy. A feladó ismeretlen, üzenet nincs a küldeményben. A látogatás napjának reggelén azonban egy levelet hoz a postás, melyben egy "jó barátja" találkozót kér Miss Morstantól, aznap este 7 órára. Kísérőt is vihet magával, de a rendőrséget nem szabad értesítenie. Így kezdődik Holmes újabb izgalmas nyomozása, amiben fény derül mi a Négyek jele, hová tűnt Miss Morstan édesapja tíz évvel ezelőtt és ki a „jó barát”, aki az igazgyöngyöket küldözgeti?

Helyismereti gyűjtemény (II. emelet)

Tóth Lászlóné Görbe Zsuzsanna: Volt egyszer egy nagyárki tanyai iskola

Szerzői kiadás, 2011

 

A tanyasi élet eseményeit, kulturális életét bemutató könyvek közül ugyan nem ez az első - és bízzunk benne, hogy nem is az utolsó - de mindenképpen bemutatásra méltó darab.
Az 1925-1967 között működő iskola történetét eredeti iratok, fényképek sokasága illusztrálja. Külön dicséretet érdemel a másolatok jó minősége, amely élvezetessé teszi az „időutazást”. Találatfüzet, értesítőkönyv, tankönyv részletek, lakásmegszűnési jelentés, római katolikus családkönyv és sok más kordokumentum. A fotók megörökítik az ünnep, a munka, a szórakozás pillanatait.
Az esztétikus, olvasmányos könyv jó példa azok számára, akik a szerzőhöz hasonló elkötelezettséget éreznek volt iskolájuk, szülőhelyük iránt és hasonló kiadvány elkészítését tervezik.
Érdekes és varázslatos olvasmány pedig mindazon olvasók számára, akik érdeklődnek e ma már letűnt világ nyugalma, embersége, története iránt.

 

Melyik bábjátékot adjuk elő szeptember 24-én?

Csipkerózsika
8% (7 szavazat)
Csizmás Kandúr
7% (6 szavazat)
Kacor király
36% (31 szavazat)
A három kismalac
32% (28 szavazat)
A négy vándorénekes
0% (0 szavazat)
Kisvonat a Mohavölgyből
17% (15 szavazat)
Összes szavazat: 87

Angol Filmklub

2011.09.07. 17:00

Angol Filmklub kéthetente

„Jó érzés a tudás. A nyelv pedig ne legyen többé akadály.”

Tisztelt Angolnyelv-barátok!

Az Angol Filmklub folytatódik 2011. szeptember 7-én szerdán 17.00 órától a megyei könyvtárban.
A klubban rövid kortárs, művészi, ill. ismeretterjesztő filmeket vetítünk angol nyelven.

Szeretettel várunk a klubba mindenkit!

Csung Jüan Csikung

2011.09.13. 16:00

 

www.csikungtanito.hu

Bábelőadás közkívánatra! - Kacor király

2011.09.24. 10:00

A szavazás eredményeként szeptember 24-én 10:00 és 10:45 órakor a

Kacor király

c. bábelőadás tekinthető meg a könyvtárban!

Internetes szavazásra buzdítjuk bábelőadásaink látogatóit!

A korábban megismert bábelőadások közül az kerül bemutatásra 2011. szeptember 24-én (szombat), amelyikre a legtöbb szavazat érkezik.

Várják a szavazatokat a kedvenc hőseitek:
- Csipkerózsika
- Csizmás Kandúr
- Kacor király
- A három kismalac
- A négy vándorénekes
- Kisvonat a Mohavölgyből

Szavazataitokat leadhatjátok: 2011. szeptember 20-ig (kedd) a könyvtár honlapján:
A szavazás eredménye megtekinthető:

ITT!

A bábelőadás időpontja:
2011. szeptember 24. (szombat) 10 óra és 10.45 óra

Helyszín: Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet, Szolnok, Kossuth tér 2.

A belépés ingyenes!

Mindenkit szeretettel várunk, hozzátok magatokkal testvéreteket, barátaitokat is!

CINEGE, CINEGE, CINEGEMADÁR - Babaszínház a könyvtárban

2011.09.27. 09:30

Már a csecsemők és a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a kifejezetten nekik készülő színházi előadásokra.
Az előadáson vendégünk két kis madár, az egyik a széncinke a másik pedig a kék cinke. Együtt játszunk, mozgunk, megtanulva eközben sok-sok hasznos és érdekes mondókát és gyermekdalt.

Helyszín: gyermekkönyvtár

Mindenkit szeretettel várunk, hozzátok magatokkal testvéreteket, barátaitokat is!

A belépés ingyenes!

Az előadások időpontjai a következők:

2010. szeptember 6. (kedd) 9.30 óra és 10.30 óra
2010. szeptember 13. (kedd) 9.30 óra és 10.30 óra
2010. szeptember 20. (kedd) 9.30 óra és 10.30 óra
2010. szeptember 27. (kedd) 9.30 óra és 10.30 óra

A Babaszínház, a BUKFENC babatorna és a Ringató rendezvényeinket kizárólag a gyerekek és a hozzátartozóik látogathatják!

Csung Jüan Csikung

2011.09.27. 16:00

 

www.csikungtanito.hu

RINGATÓ foglalkozás

2011.09.28. 10:00

A Ringató valójában egy énekóra, ahol a résztvevők szőnyegen ülnek, nem padokban.
Ide felnőttek érkeznek kisgyerekekkel, akár néhány hónapos babákkal is, de itt természetesen nem a kicsiket tanítják.
Itt nem kötelező énekelni, de mégis mindenki szívesen teszi, örömmel jön, és várja a legközelebbi találkozást.
A Ringató mozgalom egy országos zenei nevelési program.
Célja, hogy minden egyes alkalommal megszülessen a közös éneklés és játék élménye.

A foglalkozást Hodos Szilvia népzenetanár vezeti.
Helyszín: gyermekkönyvtár

Időpontok:
2011. szeptember 7. (szerda) 10.00 óra
2011. szeptember 14. (szerda) 10.00 óra
2011. szeptember 21. (szerda) 10.00 óra
2011. szeptember 28. (szerda) 10.00 óra

A Babaszínház, a BUKFENC babatorna és a Ringató rendezvényeinket kizárólag a gyerekek és a hozzátartozóik látogathatják!

BUKFENC babatorna

2011.09.30. 10:00

Játékos mozgásfejlesztő torna 1-3 éves gyerekeknek pedagógus vezetésével. A zenés, játékos mozgásfejlesztő tornán már járni tudó babákat várunk, akik megtapasztalhatják a különböző mozgásformákat.
A foglalkozásvezető koordinálásával és bátorításával, de kötöttségek nélkül tökéletesíthetik, gyakorolhatják a gyerekek a fejlődési szintjüknek megfelelő, és az érdeklődésüket is felkeltő mozgásformákat.
A tornán fontos szerepet kapnak a dalok, mondókák, melyek segítségével még izgalmasabbá és változatosabbá tehetjük az együtt töltött időt.
A foglalkozás tárgyi feltételeit mi biztosítjuk, ezért neked csak egy váltócipőt érdemes hozni.

Foglalkozásvezető: Barnáné Szűcs Andrea óvónő
Helyszín: gyermekkönyvtár

Időpontok:
2011. szeptember 9. (péntek) 10.00 óra
2011. szeptember 16. (péntek) 10.00 óra
2011. szeptember 23. (péntek) 10.00 óra
2011. szeptember 30. (péntek) 10.00 óra

A Babaszínház, a BUKFENC babatorna és a Ringató rendezvényeinket kizárólag a gyerekek és a hozzátartozóik látogathatják!

Tartalom átvétel