Gateway UK blogja

Könyvkiállítás az utóbbi évek brit irodalmának legjavából

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár GatewayUK brit információs pontja ad ideiglenes otthont annak a könyvkiállításnak, amely bemutatja a kortárs brit regényirodalom népszerű és elismert újdonságait. Az ötven kiállított mű között találunk szívmelengetőt és hideglelőst, drámait és szórakoztatót, díjnyertest és közfelháborodást okozót, hagyományos formájút és képregényt, felnőtteknek és diákoknak szólót. Ez a válogatás képviselte Nagy-Britanniát az idei Budapesti Könyvfesztiválon is.

A kiállítás megnyitójára 2012. március 14-én (szerda) 15 órakor kerül sor.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg könyvtárunkban.

Ha ön megoldja a hozzá kapcsolódó mókás kvízt, nagy esélye van, hogy megnyerjen egy új regényt angolul,  és így élvezze az angol nyelv gyakorlását.

A linkre kattintva böngésszen a gyűjteményben, és válaszoljon a kérdéseinkre.
A kiállítás bibliográfiájában megtalálja a válaszokat.
Keresse meg a  megfelelő betűket  és azokból alkosson egy értelmes angol szót. Küldje el ezt a titkos szót bc@vfmk.hu címre április 14-ig. A szerencsés nyertestek sorsoláson vesznek részt.

Tisztelt Nyelvtanárok!

Bizonyára már Önök is értesültek arról, hogy változtak a továbbtanulás feltételei. Az idegen nyelv tudása továbbra is elengedhetetlen, sőt egyre nagyobb jelentőséggel bír.
Saját tapasztalataink és tudásunk bővítése céljából szeretettel meghívjuk Önöket a Szolnoki Katedra Nyelviskola, a TELC Nyelvvizsga Központ és a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet közös szervezésében megrendezésre kerülő

„Minden, amit a TELC-ről tudni kell!”

című rendezvényre.

A rendezvény I. része, amely felkészítő tanároknak szól majd
(angol,német, francia,olasz,spanyol nyelvből)

március 14-én, 15:00-i kezdettel
a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézetben
(Szolnok, Kossuth tér 2.)
kerül megrendezésre.

Programok:

 • ELŐADÁS A TELC NYELVVIZSGÁRÓL
  • témák: szóbeli/ írásbeli követelményrendszere, aktuális változások, tippek a felkészítéshez, felkészítő anyagok bemutatása, tapasztalatcsere
  • előad: a budapesti TELC Nyelvvizsgaközpont képviselője
 • KÖNYVBEMUTATÓ ÉS VÁSÁR
  • az Oxford University Press kiadó képviselője további nyelvvizsgakönyveket, segédanyagokat mutat be, amelyek megvásárolhatók lesznek.
 • A KATEDRA ÉS A TELC
  • témák: nyelvvizsgaszervezés, beiratkozás, vizsgaidőpontok, stb.

Kellemes hangulattal, könnyű uzsonnával és frissítővel, valamint ajándékokkal várunk mindenkit sok szeretettel!

Jelentkezni, információt kérni személyesen a könyvtárban vagy e-mail-en, telefonon Vona-Gődér Krisztinánál (goderkriszti@vfmk.hu, 56/510-110/33. melléken) vagy Cserfalvi Katalinnál (cserfalvikata@vfmk.hu, 56/510-110/41. melléken) lehet.

Tisztelt Angolnyelv-tanárok!

2012-ben az IATELF Hungary, a British Council Hungary és a szolnoki megyei könyvtár együtt szervez módszertani workshopot az angoltanárok számára. Az IATELF Hungary, International Associations of Teachers of English as a Foreign Language –Hungary (www. iatelf.hu) a magyarországi angoltanárok szakmai nonprofit egyesülete.

A workshop sorozat neve: Tea Time –Teaching Time!

A workshop célja, hogy lehetőséget adjon az angolnyelv-tanároknak ingyenes és üzleti szempontoktól független szakmai fejlődésre, valamint megismerkedhessenek azokkal a hasznos lehetőségekkel és újdonságokkal, amelyet a British Council, az IATELF és a könyvtár biztosít számukra.

A workshop témája: Az internetes tananyagok kreatív felhasználása a serdülőkorú és a fiatal felnőtt tanulók hallás utáni értésének és beszédkészségének fejlesztésére

Az előadó: Fehér Judit, tréner
A workshop időpontja: 2012. március 22. (csütörtök) 14.30-16.00 óra

A workshop helye: Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet– Szolnok Kossuth tér 2.

A részletes tájékoztató letölthető innen.
A rendezvény ingyenes.
A workshopon való részvételhez bejelentkezés szükséges.
A jelentkezési határidő: 2012. március 16.
Jelentkezni, információt kérni személyesen a könyvtárban vagy e-mail-en, telefonon Vona-Gődér Krisztinánál (goderkriszti@vfmk.hu, 56/510-110/33. melléken) vagy Cserfalvi Katalinnál (cserfalvikata@vfmk.hu, 56/510-110/41. melléken) lehet.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Érdemes betérni könyvtárunkba, mert...

     

...nálunk már kölcsönözhető a korszerű Speakout sorozat!

2011 legizgalmasabb kiadványa a Pearson Longman és a BBC közös fejlesztésű új, felnőtteknek szóló, 6 szintű tankönyvcsaládja. A sorozat legfontosabb újítása az autentikus multimédiás tartalom: az eredeti BBC anyagok, valamint a letölthető video podcast-ok életszerűvé és élvezetessé teszik a nyelvtanulást. Igazi kommunikatív nyelvkönyv, melynek szerzői az International House-ban is tanító Frances Eales és Steve Oakes,valamint Antonia Clare és JJ Wilson. A program 'blended learning' formában és interaktív táblákon futó digitális tananyagként is elérhető.

     

 

Back to School Library Hours

Tisztelt Angolnyelv-tanárok!

Back to School Library Hours

Könyvbemutató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet ( 5000 Szolnok, Kossuth tér 2.) British Council részlegében.

Van 15 perc szabadideje?

Nézzen be a könyvtárba, s nem bánja meg!
2011. szeptember 2-án (pénteken) 11 és 15 óra között Almási Anikó, a Pearson Longman Kiadó képviselője könyvekkel és ajándékkal várja az angol nyelvet tanító kollégákat.

 • Folyamatos konzultáció
 • Ismerkedés a Pearson Longman Kiadó tankönyveivel, szótáraival, kézikönyveivel
 • Kedvezményes szótárvásár
 • Digitális tananyagok bemutatója

Az első 30 kolléga 2011/1012 tanévre szóló tanári naplót kap ajándékba.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

>>> Képek a rendezvényről >>>

Readers’ Corner - eredmény

A Readers’ Corner – angol nyelvi olvasási verseny befejeződött.
Köszönjük a részvételt minden kedves olvasónak.

A sorsolás első fordulóját 2011. március 21-én (hétfőn) 15 órakor tartottuk
meg könyvtárunkban.
A sorsolás képei megtekinthetők itt.
16 nyertest sorsoltunk ki, akik ajándék könyvben részesülnek.
A nyerteseket egyenként kiértesítjük. A nyeremény átvehető a könyvtár 2. emeletén.

A sorsolás második fordulója 2011. március 28-án (hétfőn) Budapesten a British Council Intézetében lesz.

Bármilyen észrevétele vagy kérdése van, forduljon a GATEWAYUK munkatársaihoz, Vona-Gődér Krisztinához (goderkriszti@vfmk.hu) vagy Cserfalvi Katalinhoz (cserfalvikata@vfmk.hu).

Angol nyelvi verseny a megyei könyvtárakban

Színesítse nyelvtanítását diákbarát módszerekkel!

A British Council 2010. december 15. és 2011. március 18. között Readers’ Corner néven olvasóversenyt hirdet középiskolásoknak.

Fontos számunkra, hogy minél több diák fedezze fel az olvasás örömét, és az Önök segítségével a diákok megismerhessék a nyelvtanulásnak ezt a módját is. Szeretnénk megköszönni a programban való részvételüket!

Hogyan lehet részt venni a versenyben?

A diákoknak három könnyített olvasmányt kell kikölcsönözniük és elolvasniuk a megyei könyvtár GatewayUK gyűjteményéből, és a könyvekhez kapcsolódó kérdésekre válaszolniuk. Minden elolvasott könyvért kapnak egy matricát, és a három matricát összegyűjtött diákok között egy iPod nano-t és könyvajándékokat sorsolunk ki. A diákok bármilyen – a könyvtárban elérhető – könnyített olvasmányt választhatnak.

A Readers' Corner verseny menete az alábbi:

1. A versenyzők minden elolvasott könyv után kapnak egy matricát. Az első könyv után egy narancssárgát, a második után egy kéket, a harmadik után egy zöldet. A matricákat a könyvtáros kollégák ragasztják fel a könyv visszahozatala és a kapcsolódó kérdés sikeres megválaszolása után a könyvjelzőre.

2. Ha összegyűlt a három matrica, a könyvtáros kilyukasztja a könyvjelzőt, hogy egy olvasó csak egyszer tudjon részt venni a versenyen a teli könyvjelzőjével. (Ha egy olvasó összegyűjti a három matricát, egy újabb könyvjelzőt kérhet, és így többször is nevezhet, ha akar.)

3. A három matricát összegyűjtött olvasók kitöltenek egy sorsolási cédulát a nevükkel és elérhetőségükkel, valamint aláírásukkal igazolják, hogy elfogadják a verseny és a sorsolás szabályait. A cédulákat egy lezárt tároló dobozban gyűjtjük.

4. A nyerteseket és a fődíj sorsolása a 2011. márciusában történik. Erről majd a honlapon adunk bővebb tájékoztatást.

5. Ha megvannak a nyertesek, a British Council ill. a megyei könyvtár honlapján (http://www.vfmk.hu/) közzétesszük a nevüket és lakhelyüket.

Miért jó a Readers’ Corner a diákoknak?

 • A nyelvtudásunknak megfelelő szintű könyveket olvashatják, ezért sikerélményük lesz. A szint kiválasztásához a könyvtárban kapnak segítséget.Az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket választhatják, ezért remélhetőleg szívesen olvasnak majd.
 • A Facebookon csatlakozhatnak a Readers’ Corner oldalhoz , ahol „Dénes” már olvassa a könyveket és beszámol élményeiről. Ez az oldal egy virtuális olvasóklubként fog működni, amit szeretnénk hosszabb távon is megtartani és a könyvtárakkal közösen működtetni.
 • Az angol nyelvgyakorlás mellett a diákok értékes ajándékokat is nyerhetnek.
 • A kampányt középiskolás diákokkal közösen dolgoztuk ki, ezért bízunk benne, hogy megszólítja majd őket.

Miért jó a Readers’ Corner a pedagógusoknak?

 • Az olvasóversennyel és a könnyített olvasmányok használatával színesíthetik a tanórákat és a tanórán kívüli nyelvtanulást.
 • A könyvtárban külső órát tarthatnak, amihez szakmai segítséget is adunk: az Oxford University Press szakembere 2010. február 1. 14.30-16 óráig workshopot tart pedagógusok részére a könnyített olvasmányok hatékony tanórai alkalmazásáról.
 • A verseny fontos része a virtuális olvasóklub működtetése, ahol pedagógusok is regisztrálhatnak. A Readers’ Corner jó lehetőséget kínál a pedagógusoknak arra, hogy a diákok által használt online eszközöket jobban megismerjék és kialakítsanak velük egy új típusú tanár-diák közösséget.

További részleteket GatewayUK munkatársaitól, Vona-Gődér Krisztinától (goderkriszti@vfmk.hu) ill. Cserfalvi Katalintól (cserike@vfmk.hu) vagy az 510-110/33, 41. melléken kaphatnak.

LearnEnglish

 LearnEnglish – ingyenes honlap nyelvtanulóknak

Learn English online with the help of this free website from the British Council with games, stories, listening activities and grammar exercises. You can search for your favourites, or have a look at the site map to find out where everything is.
This is a BETA site and you will find lots of new listening activities and video content in Listen & Watch. We also have a new Grammar section and new IELTS exam practice materials.

LearnEnglishKids –ingyenes honlap gyerekeknek

Welcome to LearnEnglish Kids! Lots of games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, or have a look at the new Explore section and find out where everything is.

Hírek, Aktualitások
KÉSZÜLJÖN IELTS VIZSGÁJÁRA ONLINE!
Kizárólag regisztrált IELTS vizsgázóknak a British Council 30 órás ingyenes online felkészítő anyagot biztosít. Regisztráljon most, hogy még ma nekikezdhessen az itthon is elfogadott, de külföldi továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz is ideális vizsgára való felkészülésnek!

ÚJ BRIT ZENÉK A RÁDIÓBAN ÉS A NETEN
Ha nem tudsz betelni a Selector zenéivel szombat esténként a Petőfi Rádióban, kövesd a Selector tweetjeit, és tarts lépést a szigetország vadonatúj zenéivel! A műsor honlapján a "gyűjtemény" nagy része videós vagy mp3 formátumban meg is hallgatható.


NYERJ SZÍNHÁZJEGYET!
Hogy hívják Arthur mágikus erővel bíró misztikus kardját? A) Ex Libris? B) Exorcism? C) Excalibur? Ha a helyes választ elküldöd a kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu címre nov. 18-ig, páros belépőt nyerhetsz a The Legend Begins című angol nyelvű előadásra nov. 22-ére a Merlin Színházba.

Könyvajánló

 Készítették a GatewayUK
angol nyelvű különgyűjtemény munkatársai

  

 Valentin-napi angolszász szokások
 
Birdsall, Melanie: Festivals and special days in Britain.
[s.n.]: Scholastic Inc, 2000
Concise dictionray of world religions.
Oxford: Oxford University Press, 2000.
Maguire, Jackie: Seasons and Celebrations.
Oxford: Oxford University Press, 1997
Spotlight on Brotain.
Oxford: Oxford University Press, 2001
Wallwork, Adrian: The Book of Days.
A resource book of activities for special days int he year.

Cambridge: Cambridge University Press, 2001

Valentin-nap az iskolában.
Segédkönyvek angoltanárok számára

Valanetine cards
In: Project work.
Oxford: Oxford University Press, 2002. pp. 94-96.
Valentine’s Day
In: The Internet.
Oxford: Oxford University Press, 2003. pp. 69-70.

Angol nyelvű szépirodalmi válogatás

Akinyemi, Rowena: Love or Money?
Oxford : Oxford University Press, 2008
Bates, Herbert Ernest: Love for Lydia.
Oxford : Oxford University Press 1987
Curtis, Richard: Love Actually
Harlow : Penguin Education Limited, 2004
Dainty, Peter: The love of a king.
Oxford : Oxford University Press, 2000

Exley, Helen [szerk.]: Love is a grandmother.
[s.n], 1990

Exley, Helen [szerk.]: Love, a celebration
[s.n], 1990

Exley, Helen [szerk.]: Love, a keepsake.
[s.n], 1992

Hancock, Penn: A Love for Life
Cambridge : Cambridge University Press, 2006
Humphreys, Josephine: Rich in love.
New York : Penguin Books, 1988
Lawrence, David Herbert: Love among the haystacks and other stories.
Harmondsworth : Penguin Books, cop. 1960
Lawrence, David Herbert: Women in love.
Harmondsworth : Penguin Books, 1989
Lawrence, David Herbert: Sons and lovers
Harmondsworth : Penguin Books, 1989
Morrison, Jim: Love me two times : Jim Morrison versek.
[Magánkiad.], cop. 1996
Rolle, Richard: The fire of love.
Harmondsworth : Penguin Books, 1988
Segal, Erich: Love story.
Oxford University Press, 2002
Stone, Irving: Love is eternal.
[s.n.], 1976

 

LET’S PLAY IN MAY

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet GatewayUK részlege

LET'S PLAY IN MAY

címmel vetélkedőt hirdet Jász-Nagykun-Szolnok megye angolul tanuló,
7-8. osztályos diákjai számára.

A JÁTÉKRÓL: Minden héten egy 10 feladatból álló feladatsort kell megoldanotok, amelyek között találhattok nyelvtannal, szókinccsel, kultúrával kapcsolatosakat is. Aki a legtöbb pontot összegyűjti a négy forduló során, értékes nyereményben részesül.

A JÁTÉK RÉSZTVEVŐI: 7-8. osztályos angolul tanuló gyerekek.
Egyéni résztvevők jelentkezését várjuk. Nincs más dolgotok, mint megoldani a rátok váró feladatokat és a megoldásokat eljuttatni hozzánk. Ne felejtsétek el ráírni a feladatlapra adataitokat! (név, iskola neve, iskola címe, felkészítő tanárotok neve, e-mail cím)
A megoldásokat postán, e-mailen és természetesen személyesen is eljuttathatjátok könyvtárunkba.
Postacímünk: Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet 5001 Szolnok, Postafiók 139.
E-mail címünk: gatewayuk@vfmk.hu
A JÁTÉK IDEJE: 2008. május 5. 12.00 - 2008. június 3. 15.00

A fordulókat a www.vfmk.hu/gateway_uk weboldalról tölthetitek le az alábbi időpontokban:

1. forduló: 2008. május 5. 12.00 órától.
Az 1. forduló beküldési határideje: 2008. május 13. 12.00.

2. forduló: 2008. május 13. 12.00 órától.
A 2. forduló beküldési határideje: 2008. május 19. 12.00.

3. forduló: 2008. május 19. 12.00 órától.
A 3. forduló beküldési határideje: 2008. május 26. 12.00.

4. forduló: 2008. május 26. 12.00 órától.
A 4. forduló beküldési határideje: 2008. június 2. 12.00.

Eredményhirdetés: 2008. június 3. 15.00.

További információ kérhető: az 56/510-110-es (47-es mellék) telefonszámon.
Játékra fel! Ismerkedjünk az angol nyelvvel és a brit kultúrával érdekes feladatokon keresztül!
Jó munkát kívánunk minden résztvevőnek!

Tartalom átvétel