Angol nyelvi verseny a megyei könyvtárakban

Színesítse nyelvtanítását diákbarát módszerekkel!

A British Council 2010. december 15. és 2011. március 18. között Readers’ Corner néven olvasóversenyt hirdet középiskolásoknak.

Fontos számunkra, hogy minél több diák fedezze fel az olvasás örömét, és az Önök segítségével a diákok megismerhessék a nyelvtanulásnak ezt a módját is. Szeretnénk megköszönni a programban való részvételüket!

Hogyan lehet részt venni a versenyben?

A diákoknak három könnyített olvasmányt kell kikölcsönözniük és elolvasniuk a megyei könyvtár GatewayUK gyűjteményéből, és a könyvekhez kapcsolódó kérdésekre válaszolniuk. Minden elolvasott könyvért kapnak egy matricát, és a három matricát összegyűjtött diákok között egy iPod nano-t és könyvajándékokat sorsolunk ki. A diákok bármilyen – a könyvtárban elérhető – könnyített olvasmányt választhatnak.

A Readers' Corner verseny menete az alábbi:

1. A versenyzők minden elolvasott könyv után kapnak egy matricát. Az első könyv után egy narancssárgát, a második után egy kéket, a harmadik után egy zöldet. A matricákat a könyvtáros kollégák ragasztják fel a könyv visszahozatala és a kapcsolódó kérdés sikeres megválaszolása után a könyvjelzőre.

2. Ha összegyűlt a három matrica, a könyvtáros kilyukasztja a könyvjelzőt, hogy egy olvasó csak egyszer tudjon részt venni a versenyen a teli könyvjelzőjével. (Ha egy olvasó összegyűjti a három matricát, egy újabb könyvjelzőt kérhet, és így többször is nevezhet, ha akar.)

3. A három matricát összegyűjtött olvasók kitöltenek egy sorsolási cédulát a nevükkel és elérhetőségükkel, valamint aláírásukkal igazolják, hogy elfogadják a verseny és a sorsolás szabályait. A cédulákat egy lezárt tároló dobozban gyűjtjük.

4. A nyerteseket és a fődíj sorsolása a 2011. márciusában történik. Erről majd a honlapon adunk bővebb tájékoztatást.

5. Ha megvannak a nyertesek, a British Council ill. a megyei könyvtár honlapján (http://www.vfmk.hu/) közzétesszük a nevüket és lakhelyüket.

Miért jó a Readers’ Corner a diákoknak?

  • A nyelvtudásunknak megfelelő szintű könyveket olvashatják, ezért sikerélményük lesz. A szint kiválasztásához a könyvtárban kapnak segítséget.Az érdeklődési körüknek megfelelő könyveket választhatják, ezért remélhetőleg szívesen olvasnak majd.
  • A Facebookon csatlakozhatnak a Readers’ Corner oldalhoz , ahol „Dénes” már olvassa a könyveket és beszámol élményeiről. Ez az oldal egy virtuális olvasóklubként fog működni, amit szeretnénk hosszabb távon is megtartani és a könyvtárakkal közösen működtetni.
  • Az angol nyelvgyakorlás mellett a diákok értékes ajándékokat is nyerhetnek.
  • A kampányt középiskolás diákokkal közösen dolgoztuk ki, ezért bízunk benne, hogy megszólítja majd őket.

Miért jó a Readers’ Corner a pedagógusoknak?

  • Az olvasóversennyel és a könnyített olvasmányok használatával színesíthetik a tanórákat és a tanórán kívüli nyelvtanulást.
  • A könyvtárban külső órát tarthatnak, amihez szakmai segítséget is adunk: az Oxford University Press szakembere 2010. február 1. 14.30-16 óráig workshopot tart pedagógusok részére a könnyített olvasmányok hatékony tanórai alkalmazásáról.
  • A verseny fontos része a virtuális olvasóklub működtetése, ahol pedagógusok is regisztrálhatnak. A Readers’ Corner jó lehetőséget kínál a pedagógusoknak arra, hogy a diákok által használt online eszközöket jobban megismerjék és kialakítsanak velük egy új típusú tanár-diák közösséget.

További részleteket GatewayUK munkatársaitól, Vona-Gődér Krisztinától (goderkriszti@vfmk.hu) ill. Cserfalvi Katalintól (cserike@vfmk.hu) vagy az 510-110/33, 41. melléken kaphatnak.