2010. június - ajánló

Művészetek szinjte (I. emelet)

Rahimi, Atiq: Türelemkő – Szange szabúr

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010

Atiq Rahimi huszonévesen költözött Franciaországba Kabulból (bár 2002 óta félig Párizsban, félig Afganisztánban él, és az ottani kultúra egyik meghatározó alakja). Három korábbi regénye perzsa nyelven született. A Türelemkő az első francia nyelven íródott könyve – mely rögtön el is nyerte Franciaország legrangosabb irodalmi díját, a Goncourt díjat. Ez már csak azért is nagy esemény, mert nem francia születésű íróként keveseknek adatik meg ez a megtiszteltetés. E könyvében Rahimi egy afgán költőnőnek, Nadja Anjumannak állít emléket, akit férje 2005-ben halálra vert (úgynevezett nevelő célzattal), mert a tálib rezsim alatt irodalom órákat tartott a tanulástól eltiltott lányoknak, varrástanfolyamnak álcázva óráit.

A címadó türelemkő(szange szabúr) a perzsa mondakörből származó varázslatos tárgy, mely minden bánatot, fájdalmat, titkot magába szív, s végül, mikor már mindent magába foglalt, felrobban, így szabadítva fel mesélőjét. Ennek gyönyörű allegóriája e két ember élete, majd halála a könyv végén.

Valahol Afganisztánban vagy másutt, a polgárháború frontvonalán, egy lerombolt város egyik házában fekszik egy férfi. Nem halott, de nem is igazán élő: a koponyájában rekedt golyó miatt sem mozogni, sem beszélni nem tud. Magatehetetlen testére a felesége visel gondot, akit egyre jobban felőröl a kiszolgáltatottság és a nélkülözés, miközben két kislányának védelméről is gondoskodnia kell. Mire a harcok elérnek a ház udvaráig, az asszony egyedül marad a férfival és egyfolytában beszél hozzá: az elviselhetetlenségig őszinte gyónás során feltárul a két ember elfojtással és erőszakkal terhes története, s az asszony kilátástalan küzdelme a vallási tabukkal és kegyetlen tradíciókkal szemben. Atiq Rahimi kristálytiszta, szikár szövege egy kamera szenvtelenségével mutatja be a romos ház történéseit és az asszony egyre szenvedélyesebb önvallomását; bravúrosan elegyítve a modern európai regényírás minimalizmusát a közel-keleti legendavilág misztikumával.

Rahimi jelenleg a könyv filmadaptációján dolgozik.

Hang és Videótár

Wass Albert: Elvásik a veres csillag

Hangoskönyv

„Az emberek szavaztak, aztán hazamentek. Zabulikból elnök lett, s a másik kettőből Isten tudja, micsoda, senki sem törődött vele.
Néhány napra rá a bőrkabátosok otthagyták a falut, s fél évig semmi sem történt. Nyár végén aztán újra összeterelték a csendőrök a népet gyűlésbe. A jegyző oldalán ott volt az új komisszár, akit néhány nappal azelőtt hoztak volt oda, s még két városiforma idegen, akik nagy hangon meghirdették a párt első programját, a közbirtokot. S fölszólították a gazdákat, hogy önként adják át földjüket a pártnak, mert aki nem teszi ezt, az kapitalista kulák, a nép ellensége.”

[Részlet a könyvből]

 

A román bolsevik uralom kialakulásának első éveit ábrázolja ez a sok helyütt kíméletlen öniróniával és szatírával megtűzdelt regény, melyet Bánffy György színművész előadásában hallgathatunk meg.

A dokumentum hangtári jelzete: W 33

Tudományok szintje (II. emelet)

Ranschburg Jenő: A mélységből kiáltok
Depresszió, öngyilkosság és kábítószer a serdülőkorban

Kiadó: Saxum Kiadó
Kiadás éve: 2010

A könyv a depresszióval, öngyilkossággal és a kábítószer-fogyasztással foglalkozik.
Életünk során mindannyiunkat érnek stresszhatások, melyek nagymértékben felelősek a depresszió kialakulásáért. Különösen veszélyes időszak ebből a szempontból a serdülőkor, amikor ezek a negatív hatások halmozódhatnak. Ha a fiatal képtelen feldolgozni, kezelni a stresszt, kibontakozik a már jóval súlyosabb és tartósabb tünetekkel járó depresszió, eluralkodik rajta a reménytelenség, a magányosság, az értéktelenség fájó érzése, amely heteken, hónapokon át, kísérőjévé válhat mindennapjainak.
A kötet részletesen foglalkozik az öngyilkossággal, a kockázati faktorok szerepével, valamint az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeivel is.
Fontos, hogy a szülők és a nevelők megismerkedjenek azokkal a családi, biológiai és személyiségjellemzőkkel, melyek veszélyt jelentenek a serdülő életére. Így időben felfedezhetik a figyelmeztető jeleket és hatékonyabban segíthetnek megtalálni a kivezető utat.

Gyermekkönyvtár

Osborne, Mary Pope: Kalózok hajóján

Kiadó: Animus
Év: 2010
Sorozat: (Csodakunyhó; 4.)

A kötet főhősei Jack és Annie, a kalandvágyó testvérpár, akik egy titkos csodakunyhóban működő időgép segítségével a legkülönbözőbb korokba képesek elrepülni. A kisiskolások számára íródott történet egy lakatlan szigetre repíti a két kíváncsi kisgyereket, akik még nem is sejtik, hogy hamarosan vad kalózok kötnek ki a parton, mégpedig azért, hogy megtaláljanak egy elásott kincset. A kalózkapitány a testvérektől akarja megtudni, hol lehet a rejtekhely. A fekete-fehér illusztrációkkal dúsított mesekönyv ismeretterjesztőként is ajánlható a gyermekek számára.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

London Planner: The official monthly guide to London, June 2010.

Minden hónapban megjelenő ingyenes kiadványra szeretném felhívni a figyelmet, amelyet a British Counciltól (az Egyesült Királyság oktatási és kulturális kapcsolatokat építő nemzetközi szervezete) kap a gyűjtemény.
Ez az útikalauz a Visit London és a VisitBritain, a brit Idegenforgalmi Hivatal kiadványa. 125.000 példányban jelenik meg és 30 országban kerül terjesztésre világszerte.
Ez egy programfüzet, de az aktuális programokon túl tartalmazza London nevezetességeit, múzeumait, galériák kiállításait, vásárlási, éttermi ajánlatokat, szokásokat és természetesen utazási információkat is.
Találunk még az útikalauzban London központjáról, színházairól és a londoni földalattiról térképet is.
Ha Londonba készülünk, feltétlenül vigyük magunkkal, hiszen a garantált szórakozás és kikapcsolódás kiadványa.
Ha érdekli a kiadvány, akkor a májusi London Plannert ki tudjuk küldeni e-mail-en bárkinek. Ha igényli, kérem, küldjön e-mailt a következő címre: cserike@vfmk.hu

A júniusi kiadvány nyomtatott formában korlátozott számban ingyenesen elvihető.

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Szathmáry György: A Tiszavirág

Kiadó: Gravámen Stúdió
Kiadás éve: 2010

Szathmáry György 1928-ban született Szolnokon. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta 1948-as internálásáig. Politikai nézetei miatt már ekkor összeesküvéssel vádolták. Héthavi internálás után szabadult. Egyetemi tanulmányait nem folytathatta, így zenészként helyezkedett el szülővárosában. 1952-ben ismét letartóztatták. Egy koncepciós per vádlottjaként tizenkét évi börtönbüntetésre ítélték. Költészete a börtönben teljesedett ki. Legszebb verseit, fordításait a váci rabköltők kézzel írott könyvei, az un. „Füveskert”-kötetek őrizték meg.

A Kádár-rezsimben sohasem találta meg a helyét. Csalódottan, egészségében megrokkanva hátat fordított a költészetnek is. Hosszú betegség után 1990-ben halt meg. Posztumusz a Hazáért Érdemkeresztet (1995) és „ A Szabad Magyarországért Érdemkereszt a Nemzeti Szalagon” kitüntetést adományozták neki (1997).

Halálának 20. évfordulóján testvére, Szathmáry Judit gondozásában jelent meg gyűjteményes kötete. A költő munkásságáról Szűcs Sándor, a Verseghy Gimnázium tanára emlékezik meg az utószóban. A kötetet Király György, az idén Barcsay Jenő-díjjal kitüntetett fiatal szolnoki képzőművész illusztrálta.