2010. július - ajánló

Művészetek szintje (I. emelet)

Alexander Brody: Barátaim könyve

Kiadó: Pesti Kalligram
Év: 2010

A nagy magyar írónak, Bródy Sándornak unokája…
Ő Alexander Brody, aki sikeres reklámszakemberként mindent elért, amit csak lehetett. Mivel az irodalom a vérében csörgedezik szép csendesen nagyapjának köszönhetően - és mint mindannyian tudjuk, a vér kötelez - nemcsak érző, hanem értő támogatójává vált az irodalmi életnek. Megalapította a Bródy Sándor-díjat első kötetes íróknak, majd 2001 és 2006 között kiadta az Alibi hat hónapra című folyóiratot. Számos angol nyelvű könyvet írt, majd az 1990-es évek közepétől aforizmaköteteket jelentetett meg magyarul. Hosszabb ideje a hatalmas és szerteágazó Bródy hagyaték feldolgozásán és közzétételén munkálkodik.
Legújabb munkája fölöttébb figyelemreméltó, hiszen senki nem íratott még könyvet a barátaival. Alexander Brody, nevezett szerző, aki ezt elsőként tette, persze tudja nagyon bölcsen, hogy a barátaink – mi magunk vagyunk, s ők bennünket jellemeznek. 67 jóbarátot kért fel könyvében akik, elküldték a maguk történetét vagy versét Alexander Brody kérésére. Brody a novelláik vagy verseik elé írt bevezetőben mutatja be és méltatja őket, meséli el pár mondatban az ismeretség eredetét végtelen életszeretettel és sztorikkal fűszerezve. Minden barátság egy külön történet. Mindazonáltal barátai akik neves és kevésbé ismert személyiségek, őszintén vallanak a barátságról, életről, emberi kapcsolatokról.
Legfőképpen pedig azért ajánlom ezt a könyvet az érdeklődőknek, mert jómagam is fontosnak tartom azt a gesztust és gondolkodást, melyet a kötet Előszavában található mondat szépen összefoglal: „Az az álmom, hogy szülőhazámban a jövőben mind több lesz az olyan barátság, mint amely ezt a kötetet szülte. Remélem, hogy a Barátaim könyve segít ennek az álomnak a megvalósításában.”

Hang- és Videótár

Abszurd történetek

Előadja: Mácsai Pál

Kiadó: Kossuth
Év: 2010

Mrozeknek már korai - és nemzetközi hírnevét megalapozó - novellásköteteire is a szatirikus hangvétel volt jellemző. A hangoskönyvbe válogatott félszáz írásában is torzító tükröt állít elénk, a helyzetek fejtetőre állításával mutatja meg ezek fonákját.
Karinthy és Hrabal nem ritkán fekete humorának szelleme bujkál a sorok között, és leginkább Örkényé, ahogyan ő vélekedett arról hogy mi a groteszk, az igaz Mrozek abszurditásaira is: "Szíveskedjenek terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, a két láb között hátratekinteni. Most nézzünk körül, íme a világ fejtetőre állt."

A dokumentum hangtári jelzete: M 92

Tudományok szintje (II. emelet)

Ole Nydahl: Könyv a szerelemről
Gyakorlati tanácsok a boldog párkapcsolathoz

Kiadó: JAFFA
Év: 2008

A címmel ellentétben a szöveg jóval túlmutat a párkapcsolatok és a szerelem puszta értelmezésétől. Hiszen az önmagunkkal és másokkal kialakított harmonikus viszony nélkül szinte elképzelhetetlen egy jól működő és kiegyensúlyozott párkapcsolat. A biztos és stabil alap sem elhanyagolható, ami sok esetben már gyerekkortól kezdve hiányzik. Így ezek pótlása illetve újrarendezése nem csekély tudatos és folyamatos igyekezetet, erőfeszítést igényel. Ezt a munkát pedig lehet halogatni, félvállról venni vagy akár meg is feledkezni róla, hosszú távú jelentősége azonban kétségbevonhatatlan. Igaz, ez nem mindig kényelmes és fájdalommentes feladat, de egy minőségi, jó élet megteremtése nem megvalósítható erőfeszítések nélkül.
Ezért űz sokakat a tapasztalatok, élmények szerzése, a gyakran állandósult kutatás és keresés. Nemcsak a másikat, magunkat is hajtjuk. Hol is vagyok én és hol van a másik? Először is meglátni a labirintust, benne önmagunkat és szép lassan felfejteni Ariadné fonalát. Ha a fonál pedig nem a nyakunk köré tekeredik, és a felgöngyölítés nem válik görcsös és kétségbeesett kínlódássá, akkor már jó irányba haladunk. Bújócskázni, játszani és élvezni ennek az ízét, valamit, valakit keresni vagy inkább felfedezni csak aztán lehet igazán. „Ehhez a nagy boldogsághoz az újdonsült szerelmesek állnak a legközelebb.” Ezért is olyan vágyott érzés egy igazi társ megtalálása. „Mindaz, amit egy nyitott, mély és őszinte párkapcsolatban találunk, egész lényünket érinti. A kapcsolat örömöt és teret hoz létre, s olyan izgalmas érintkezési felületet kínál a szabad emberek számára, ahol fejlődhetnek. Ha felvállalják egymást a kapcsolatban, az egyrészt felelősségvállalást, másrészt belső biztonságot jelent. Feloldja a megszokások okozta tunyaságot, s így gyorsabban tudunk fejlődni.”

A könyv ajtót nyit és lépcsőről lépcsőre vezet a megértéshez és megvalósításhoz, ahogy az alcím is jelzi, gyakorlati tanácsok a boldog párkapcsolathoz. Egy keleti filozófia tükrében pedig nemcsak újabb kérdések, hanem válaszok is születnek. Megértés, „titkok” és felfedezések, kortól és nemtől független örök értékek, aminek következtében nemcsak szeretni, hanem élni is könnyebb.

Gyermekkönyvtár

Jörg Hilbert, Felix Janosa: Rozsda Lovag és a kísértet
musical gyerekeknek: [CD-melléklettel és a dalok kottáival]

Kiadó: Maria Saal: Gemini Gyerekkönyv K.
Év: cop. 2010

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy végre megérkezett Magyarországra a német gyerekszobák kultikus sztárja, Rozsda lovag!

A csupa fém lovag a Csodalények Erdejének mélyén lakozik a Páncélvárban Koksszal, a házisárkánnyal, és Szélvésszel, a talpraesett várkisasszonnyal. A sorozat történeteit olvasva és hallgatva az ő közös kalandjaiknak lehetünk részesei, amelyek praktikus musical-könyv formában jelennek meg: a könyvben CD melléklet található, amin az egész mese és az összes zene hallható hangoskönyv formájában. A könyvben megtalálhatóak a dalok kottái is, így a bátrabbak el is játszhatják otthon azokat.

A magyar származású Felix Janosa és szerzőtársa, Jörg Hilbert nagyszerű, humoros dalai gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szólnak.

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Jászságért díjasok 1992-2009

Kiadó: A Jászságért Alapítvány
Kiadás éve: 2010

Idén júniusban a Jászágón, a XVI. Jász Világtalálkozó rendezvénysorozat keretin belül, került bemutatásra "A Jászságért" Alapítvány által 1992-ben alapított díj kitüntetettjeinek munkásságát ismertető kiadvány.
A Jászságért díj átadására a jász világtalálkozók alkalmával kerül sor. A díjat az egyesület Kuratóriuma évről évre olyan személyek részére ítélte oda, akik a Jászság közművelődési, kulturális és oktatási életében kiemelkedő munkát végeztek.
2009-ig 20 alkotó részesült ebben az elismerésben. A most megjelent kiadványban ezen kiemelkedő személyek életrajzával, publikációjuk jegyzékével, valamint a díj odaítélésének indoklásával ismerkedhet meg az érdeklődő. Az adattárat az alkotók legérdekesebb írásaiból kiválogatott szemelvények teszik olvasmányossá.
A kötet szerzői és szerkesztője: dr. Farkas Ferenc főiskolai tanár, Fodor István Ferenc helytörténész, dr. Bathó Edit múzeumigazgató maguk is szintén Jászsági díjas alkotók.
A kötethez dr. Csányi Sándor, "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriumának elnöke írt előszót.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

ELT Journal folyóirat – angolnyelv-tanárok számára

Az ELT Journal negyedévente megjelenő kiadvány, amely módszertani segítséget nyújt világszerte az angolnyelv-tanároknak. A folyóirat az Oxford University Press kiadásában jelenik meg az Angol Tanárok Nemzetközi Egyesületének, az IATEFL ajánlásával.
A kiadvány nemzetközileg elismert módszertani írásokat tartalmaz az angol tanítás – tanulás területéről. Betekintést ad a nyelvtanítással kapcsolatos tudományágakba, mint alkalmazott nyelvészet, az oktatás, a pszichológia és a szociológia.
Az angol nyelvtanítással kapcsolatos cikkek a világ minden tájáról érkeznek, amelyet neves szerkesztőbizottság lektorál.
Az ELT Journal első száma 1946-ban jelent meg és azóta is töretlen lendülettel jelenik meg a mai napig.
British Council jóvoltából 2003. január – 2007. júliusig járt a könyvtárba. Jelenleg a könyvtárban használható EBSCO adatbázison keresztül érhető el a folyóirat tartalomjegyzéke kezdetektől a mai napig.

Az ELT Journalon kívül ajánlani tudom még a British Council honlapjáról elérhető TeachingEnglish-t. A TeachingEnglish a British Council által elindított új honlap, www.teachingenglish.org.uk, amelyben a Think menüpont alatt nyelvtanítással kapcsolatos ötletekről, problémákról olvashatnak az érdeklődök.