2010. május - ajánló

 Művészetek szinjte (I. emelet)

Amado, Jorge: Flor asszony két férje

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008

 

Jorge Amadoról manapság nem divat beszélni. Ez talán annak köszönhető, hogy ez a világhírű brazil szerző nálunk épp abban az időben és olyan művekkel aratott nagy sikert, amely időben és amilyen művekkel manapság inkább kínosnak számít az elismertség.
Amado szereplői a brazil városok nyomornegyedeinek különös, kópé figurái, vagy a brazil kispolgárok olyan illatos-egzotikus környezetbe ágyazódnak, hogy a leglepusztultabb brazil nyomornegyed is csábító, romantikus tájjá válik. Mindezt pedig tetézi a felszabadult humor, valamint a pikáns erotika, ami Amado történeteinek elengedhetetlen kelléke. A regények népszerűségét bizonyítják a filmes, televíziós feldolgozások sikerei is.
Ilyen a Flor asszony két férje címü virtuóz regénye is.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével... Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak... És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy...

Hang és Videótár

Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

Hangoskönyv

A szerző olyan folyamatokat és jelenségeket mutat be, melyek nemcsak kultúránkat fenyegetik bukással, hanem magát az emberi fajt is.
A technológia fejlődése és túlracionalizált életmódunk egyik következményként eltorzul érzelmi világunk. Az emberiség egyre fogékonyabb az egyéniséget romboló hatásokra, gondolkodásunk ijesztően uniformizálódik.
Konrad Lorenz 35 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatai napjainkban is időtállóak, s az általa megfogalmazott kételyek és állítások érvényesebbek, mint valaha.

Konrad Zacharias Lorenz (Bécs, 1903. november 7. – Bécs, 1989. február 27.) az un. klasszikus összehasonlító magatartáskutatás úttörője, a modern etológia egyik megalapítójának is szokták nevezni. Ő maga ezt a kutatási területet 1949-ig „állatpszichológiának” hívta, és a német nyelvterületeken őt tekintik e terület alapító atyjának. 1973-ban megosztva orvosi-élettani Nobel-díjat kapott az „egyéni és szociális viselkedésminták felépítésével és működésével kapcsolatos felfedezéseiért“.

Tudományok szintje (II. emelet)

Ternák Gábor: Utazás – egészség utazóknak

Kiadó: Springmed Kiadó

A 20. század második felétől ugrásszerűen megnőtt az utazók száma, aminek nagyságrendjét évi kb. 600-700 millióra becsülik és ebből évente, több mint 50 millió ember látogat el trópusi országokba. 100 000 turista felének keletkezik valamilyen egészségügyi problémája az utazás alatt és 8000 körüli azok száma, akik orvosi segítséget kérnek. Utazni jó, sőt sokak szerint kell is. Kell, mert így olyan élményekkel, információkkal gazdagodhatunk, amelyek később hasznunkra válhatnak. De vigyáznunk kell egészségünkre. A szerző szeretné felhívni a figyelmünket néhány hazánkban nem igazán ismert betegségre és azok megelőzésére. Sokan biztosan hallottak már mindezekről, de gondolnunk kell azokra is, akik nem igazán készülnek fel egy adott területből, akik nem kapnak megfelelő tájékoztatást az akkor épp rosszhangulatú irodista kisasszonytól. Hisz nem mindegy, hogy egy egzotikus nyaralás napjait az azúrszín tenger partján vagy egy rosszabb esetben rosszul felszerelt helyi kórház vaságyán töltik el, s elővigyázatlanságból a bazári csecsebecsék mellett más "ajándékokat" is haza hoznak.
A könyv azon utazóknak ajánlott, akik az utazásuk során felmerülő egészségügyi problémáikkal kapcsolatban szeretnének gyakorlati útmutatást kapni a szakértő orvos szerzőtől. A könyv első része kérdezz-felelek formában, a második része táblázatokkal és térképekkel segíti az olvasót az utazás előtti felkészülésben és az utazás alatt fellépő betegségekkel kapcsolatban.

Gyermekkönyvtár

Deákné B. Katalin: Tündérek nálad is lakhatnak

Kiadó: Pápa: Deák
Év: [2009]
Sorozat: Tudatos szülő

Deákné B. Katalin megszokott kártyakönyvei újabb darabjával jelentkezik. Ezúttal a tündérek varázslatos világába kalauzolja el a legkisebbeket képek, kis történetek, s természetesen az elmaradhatatlan kártyák kíséretében. A kötetben 12 tündérrel találkozhatnak a gyerekek: a Jóság-, Igazság-, Mosoly-, Tisztaság-, Egészség-, Rend-, Álom-, Figyelem-, Tudás-, Barátság-, Szeretet – és Boldogságtündérrel. A kártyák segítségével kiválaszthatják a nekik tetsző tündéreket, akik már náluk „lakhatnak”. Például aki a testvérek közül először kihúzza a Tisztaságtündért, az mehet porszívózni. Ezen eszközön keresztül hathatunk a gyerekekre, különösképpen a lányokra, akik általában mindig is szerették a tündérek világát.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Summer Jobs Worldwide 2009: Make the most of the Summer Break.

„Hozza ki a legtöbbet a nyárból”
Oxford: Vacation Work, 2009.

A könyvtár GatewayUk gyűjteményében található a Summer Jobs Worldwide, amely a nyári munkákról ad tájékoztatást lelkes fiataloknak világszerte.
A könyv a legmegbízhatóbb munkáltatók ajánlatait tartalmazza. Elsősorban Nagy-Británniában, Európában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Ázsiában, Afrikában több mint 50000 állásajánlatot sorol fel a nyári szünidőre, minden korosztály számára.

Az állásajánlatok a következő kategóriákban vannak felsorolva:
- Idegenforgalom: szálloda, sport
- Mezőgazdaság: gyümölcsszedés, biogazdálkodás
- Angol nyelviskola: tanítás iskolákban, nyári táborokban
- Önkéntes munka
- Au-Pairs, Nannies & Mothers’ Helps

A könyv azokat az információkat emeli ki, amelyek a leginkább érdekelheti a munkakeresőt, úgymint: fizetés, szállás, munkavállalás feltételei.
Az egyes munkákhoz az angol nyelv legalább középszintű ismerete szükséges.
Ha azt szeretnék, hogy felejthetetlen élményekre, új barátokra tegyenek szert vagy csak zsebpénzt szeretnének keresni, akkor ezt a könyvet ajánlanom Önöknek.

Kapcsolódó könyvek:
The Au Pair and Nanny’s Guide to working abroad by Susan Griffth & Sharon Legg. 5th edition. Oxford: Vacation Work, 2006.
Teaching English Abroad by Susan Griffith. 7th edition. Oxford: Vacation
Work, 2005. Work your Way around the World by Susan Griffith. 20th edition. Oxford: Vacation Work, 2005.

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Volt egyszer egy vasút

Kiadó: Indóház
Kiadás éve: 2009

A Volt egyszer egy vasút egy képes közlekedéstörténeti sorozat első kötete. A hazai vasúthistória kevésbé közismert, gyakran szórakoztató elemeit is tartalmazó részleteit mutatja be a múlt század elejétől egészen napjaink. Az archívumok mélyéről származó kincsek között az 1856-ban alapított szolnoki járműjavítóról és a Tiszavidéki Vasút Szolnok nevű mozdonyáról is találhatunk képeket.