2009.11.

Öröméneklés

2009.11.28. 10:00


Szeretettel hívom, várom a felnőtteket és a gyerekeket
Öröméneklés
foglalkozásomra
2009. november 28-án (szombat) 10 órára

"A népdal mint, ékszer, életet akkor kap, ha viselik. Minél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje"

(Kodály Zoltán)

A foglalkozás lényege, hogy azokat a népdalokat, amelyeket én ismerek, szívesen megtanítom elénekelni kinek-kinek kedve szerint.
A foglalkozást vezeti Magyarné Szűcs Erika a Szolnoki Népdalkör tagja.
Helyszín: gyermekkönyvtár

A programon való részvétel ingyenes!

Projektnyitó értekezlet

2009. november 11-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézetben megtartottuk a TIOP-1.2.3-08/1-2008-0083 azonosító számú pályázat projektindító értekezletét.

Az értekezleten jelen volt: Horváthné Simon Erzsébet, Illés Julianna, Takáts Béla (VFMKMI, projektmenedzsment); Bertalanné Kovács Piroska, Szűts Ferenc (VFMKMI, szakmai megvalósítók), Antal Ferencné, dr. Denke Gergely (Megyei Önkormányzati Hivatal), Paál Katalin (Aditus Zrt.)

Az értekezletről emlékeztető készült, melyet - elektronikus úton - megkaptak a projektben részt vevő kedvezményezett önkormányzatok: Abádszalók Város Önkormányzata, Kunhegyes Város Önkormányzata, Tiszaföldvár Város Önkormányzata; Tiszapüspöki Község Önkormányzata, Tiszaszőlős Község Önkormányzata, Tószeg Község Önkormányzata, Újszász Város Önkormányzata.

Könyvtárhasználati órák középiskolások részére

A felnőtt olvasószolgálat munkatársai évtizedek óta rendszeresen tartanak könyvtárbemutató és könyvtárhasználati foglakozásokat középiskolások részére. A könyvtár épületében tett séta során általános könyvtárhasználati és dokumentumismeretet nyújtunk. Ismertetjük a megyei könyvtár szolgáltatásait és bemutatjuk a különgyűjteményeket, valamint a tájékoztató eszközök használatát is.
A könyvtári órákat elsősorban a középiskolát kezdő 9. évfolyamos osztályok számára ajánljuk, de szeretettel várjuk az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekre felkészülő, valamint az érettségi előtt álló diákokat is, akik egy-egy témakör szakirodalmával kívánnak megismerkedni.

A foglakozásokra előzetesen telefonon vagy e-mailben várjuk a jelentkezéseket
Vona-Gődér Krisztina könyvtáros (56/510-110/33-as mellék vagy 
goderkriszti@vfmk.hu)

Rendhagyó helyismereti foglalkozások

Könyvtárunk törekvése, hogy minél gazdagabb szolgáltatással álljon rendelkezésre minden olyan területen, ahol segíteni tudja a megye fiataljait szűkebb hazánk minél alaposabb megismerésében. Fontos szerepet kap ezért könyvtárunkban a helytörténet, kiemelten a helyi irodalom és honismeret népszerűsítése. Az alábbi témakörökben állítottunk össze 45 perces, vetítéssel kísért foglalkozásokat:

  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején

A tavaszi hadjárat megyebeli helyszíneit mutatjuk be. A szolnoki és a cibakházi ütközetek mellett a tiszafüredi és a jászberényi főhadiszállás, valamint a helyi hadikórházak története is bemutatásra kerül.
Diavetítéssel illusztrált előadás keretén belül ismertetjük a hadműveletek kiemelkedő alakjait és eseményeit.

ld. még: ITT

  • Szolnok, 1944

A második világháború szolnoki vonatkozású hadtörténeti eseményeit (német megszállás, deportálás, bombázások stb.) kívánjuk feleleveníteni. A 65. évforduló alkalmából bemutatjuk a mártírok emlékének állított helyi emlékhelyeket is.

ld. még: ITT

  • Verseghy Ferenc és szolnoki kultusza

A szolnoki születésű nyelvész és költő életrajzát és munkásságát bemutató előadás, melyet kiegészítettünk Verseghy nevét viselő helyi rendezvények és kulturális intézmények, valamint a Szolnokon található emlékhelyeket ismerteti.

  • Szolnok az irodalomban, szolnoki irodalom

Az irodalmi várostörténeti előadásokban magyar irodalmi nagyságok Szolnokhoz kötődő műveit (pl. Tinódi Sebestyén, Jókai Mór, Illyés Gyula), valamint a helyi kötődésű alkotók (pl. Verseghy Ferenc, Szathmáry György) munkásságáról szóló összeállítás.

  • Kortárs szolnoki irodalom

Az irodalmi előadásokban 20-21. századi helyi kötődésű alkotók (pl. Rékasy Ildikó, Jenei Gyula, Serfőző Simon, P. Nagy István) és irodalmi műhelyek (pl. Eső) munkásságát bemutató előadás.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megye zenetörténete

A Jászság és a Nagykunság népzenei hagyományait és a megyénk hírnevét öregbítő - országosan is ismert - zeneművészek (pl. Palotássy János, Rácz Aladár, Székely Mihály) munkássát bemutató előadás.

  • Várostörténeti séta

Egy képzeletbeli séta Szolnok műemlékei, nevezetes középületei és köztéri alkotásai között egy - archív és korabeli képekkel - gazdagon illusztrált bemutató keretében.

Az előadásokra előzetesen telefonon vagy e-mailben várjuk a jelentkezéseket.
Károly Nóra (tel.: 56/510-129 vagy knora@vfmk.hu) és
Balázs Ildikó (tel.: 56/510-122 vagy
ibalazs@vfmk.hu)

Foltvarró klub...

2009.11.27. 16:30

... a Verseghy Könyvtárban (Szolnok, Kossuth tér 2.)

Téma: Készülődés a karácsonyra

Időpontok:

  • 2009. november 20. (péntek) 16.30
  • 2009. november 27. (péntek) 16.30

Jelentkezés a helyszínen

Minden érdeklődőt szeretettel várok minden pénteken.

Ondok Lászlóné

Rendhagyó helytörténeti óra középiskolásoknak

2009.11.02. 10:00
2009.11.13. 18:00

A "Szolnok 1944" című 45 perces foglalkozás a világháború szolnoki vonatkozású hadtörténeti eseményeit (német megszállás, deportálás, bombázások stb.) eleveníti fel.
A 65. évforduló alkalmából bemutatja a mártírok tiszteletére állított helyi emlékhelyeket is. Az előadás kivetített prezentációval illusztrált.

A csoportok előzetesen telefonon vagy e-mail útján jelentkezhetnek a foglalkozásokra Károly Nóra (knora@vfmk.hu, tel.: 56/510-129) és Bubonyicz Andrea (bubonyicz@vfmk.hu, tel.: 56/510-110/34-es mellék) könyvtárosoknál.

Szeretettel várjuk Önöket!

Az 1944-1945-ös események Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozó dokumentumai a Verseghy Ferenc Könyvtárban c. új internetes szolgáltatásunkat ITT tekinthetik meg!

Eszter és a szivárvány

2009.11.25. 09:30
2009.11.25. 11:30

Már a csecsemők és a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a kifejezetten nekik készülő színházi előadásokra. Bábelőadásunkon az aprónép a szüleikkel együtt elkíséri Eszter babát a szivárvány útján, ismert mondókák és gyerekdalok kíséretében, a mama ölében ringva.

Mindenkit szeretettel várunk, hozzátok magatokkal testvéreteket, barátaitokat is!

A belépés ingyenes!

Az előadások időpontjai a következők:
2009. november 4. (szerda) 10.00 óra (Új előadás, bemutató)
2009. november 11. (szerda) 9.30 óra és 10.30 óra
2009. november 18. (szerda) 9.30 óra és 10.30 óra
2009. november 25. (szerda) 9.30 óra és 10.30 óra

Foltvarró klub...

2009.11.06. 16:30

a Verseghy könyvtárban 2009. november 6-án (péntek) 16.30 órakor!

Téma: Készülődés a karácsonyra
Helyszín: gyermekkönyvtár olvasóterme, részletes megbeszélés az első alkalommal

Klubvezető: Ondok Lászlóné

Öröméneklés

2009.11.14. 10:00

Szeretettel hívjuk, várjuk a felnőtteket és a gyerekeket foglalkozásunkra 2009. november 14-én (szombat) 10 órára

"A népdal mint, ékszer, életet akkor kap, ha viselik. Minél többeké lesz, annál nagyobb lesz világító és melegítő ereje" (Kodály Zoltán)

A magyar népdalkultúra egyedülálló, páratlanul gazdag kincsestára kulturális örökségünknek. Aki ilyen örökség birtokosa, annak kötelessége ezt a rábízott kincset ápolni, terjeszteni, másokkal is megismertetni. A foglakozás lényege, hogy azokat a népdalokat, amelyeket én ismerek, szívesen megtanítom elénekelni kinek-kinek kedve szerint.

A foglakozást vezeti Magyarné Szűcs Erika a Szolnoki Népdalkör tagja.

Népdalok első sora:

MOLDVAI DALOK
A kert fenekében egy körtefa alatt
Megbetegült Szabó Kata a gyívósba
Segélj el uram isten
Hajnal hasad csillag ragyog

DUNÁNTÚLI DALOK
Báta vize ziheg-zuhog a gáton
Ez a bajor enni való
Kiskertemben szedik a virágot
Jól megrezáld a farod

KARÁCSONYI DALOK
Betlehem kis falucskában
A kis Jézus megszületett
Betlehem, Betlehem a te határidban
Karácsony estélyén

RIMÓCI DALOK
Erdő, erdő de szép kerek erdő
Három ragyogó csillag van az égen

DOMAHÁZI DALOK
Domaházi kertek alja homokos
Cintányéron jó a cukros bogácsa

NYIRADONYI DALOK
Nyitva van a barna kislány ablaka
Kertem alját a Maros vize hasítja
Én istenem de víg vótam az előtt...

Szent Lucia Kézműves Céh kiállítása

2009.11.17. 17:00

A könyvtár Művészeti Szalonjában a Szent Lucia Kézműves Céh tagjainak "Mesterek és mesterségek" című kiállítás-megnyitójára várjuk az érdeklődőket.

Szecsődy Péter könyvbemutatója

2009.11.19. 15:30

A könyvtár Művészeti Szalonjában Szecsődy Péter könyveinek bemutatójára és a Garbo Kiadó bemutatkozására várjuk az érdeklődőket.

Az íróval és Máté Gabriella kiadóvezetővel Kerekes Tamás beszélget.

Tartalom átvétel