2008.09.

A Magyar Népművelők Egyesületének XXV. Vándorgyűlése

 XXV. alkalommal rendezi meg az Egyesület a népművelők  vándorgyűlését. Idén Kecskeméten találkozhatnak a szakma képviselői november 20-22. között.

A részletes program ITT olvasható!

Pályázat szakmai anyagok beszerzésére

Megjelent az NKA Közművelődési Szakmai Kollégiumának "Alkotó művelődési közösségek, klubok, körök, szakkörök szakmai tevékenységének fejlesztését segítő szakmai anyagok beszerzésének támogatása" című pályázata.

A pályázat megvalósításának ideje: 2008. december 1. - 2009. március 31.
A pályázat 2008. szeptember 29-ig beérkezően nyújtható be.

További információk: ITT

Kaid Nabil kiállítása

2008.09.16. 16:00

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár
és Művelődési Intézet
szeretettel meghívja Önt

KAID NABIL
festőművész

kiállításának megnyitójára
2008. szeptember 16-án 16.00 órára
a Művészeti Szalonba (Kossuth tér 2.)

A tárlatot a művész barátja, Cserfalvi József népművelő nyitja meg.

"AMATOR ARTIUM"

"AMATOR ARTIUM",
azaz a "Művészet szerelmesei"
XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kiállítása

A kiállítás megnyitótól készült képek megtekinthetőek ITT.

Kiállított alkotások megtekinthetőek ITT.

"AMATOR ARTIUM" XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kiállításának megnyitóját tartottuk 2008. október 3-án (pénteken) 17 órakor a Martfűi Városi Művelődési Központban. A megnyitó előtt egy órával Dóri Éva, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus képzőművészeti szakreferensének érdekfeszítő, kompozíciós elemekről szóló előadását hallgattuk meg.

Minden harmadik évben az "AMATOR ARTIUM", azaz a "Művészetek szerelmese" elnevezésű Országos Képző- és Iparművészeti Tárlathoz kapcsolódik megyénk, az idén 20. alkalommal. Az országos vérkeringésbe bekapcsolódni jó, hiszen lehetőséget kapunk arra, hogy az országos merítésben is megmutatkozzunk és megmérettessünk.

A háromévente megrendezésre kerülő országos program meghirdetője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya, mely főosztály hosszú évek óta gondos kurátora a nem hivatásos képző- és iparművészeti mozgalomnak.

Szerencsére a megyei találkozókra nem kell három évet várni, mert intézetünk és a martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár minden évben megrendezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot. Mindkét intézet szervezői nevében mondhatom, hogy minden évben várjuk e rendezvényt, s készülünk rá. Remek azt a lelkesedést látni, ahogyan a nevezők, jelentkezők hozzák kiállításra anyagaikat. Nem kevésbé várjuk a zsűri értékelését, majd a kiállításra bejutott alkotások rendezését, az átadható ajándékok vásárlását, az oklevelek, meghívók és a katalógus elkészítést. Célunk a megjelenési lehetőség, fórum, szakmai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés biztosítása a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő nem hivatásos képző-és iparművészek számára, hogy megerősítést kapjanak további művészeti munkájukhoz.

Kiállítók névsora: Abonyi Magyar Imre, Antal Balázsné Poré Marianna, Benyó Gabriella, Bicskeyné Miháczi Magdolna, Boszághné Kálmán Éva, Budai József, Csernus Erzsébet, Czoverwal Katalin, Fehér Mária, Györgyey Jánosné, Jauernik Zsófia, Jeszenyi Mihályné, Kádi Péter, Kalo Hajnalka, Karsai Ildikó, Karsai Rózsa, Kopasz Milán, Kozák Flóriánné, Krenák Lajos, Kurencs Julianna, Lantos József, Lantos Katalin, László Kinga, Losonczi József, Márvány Sándor, Mile Ibolya, Némedi József, Németh Gyula, Némethné Fodor Ilona, Pálinkás Éva, Papp Ferenc, Pintér Anna, Prekup János, Prunner Béla, Rezes Erzsébet, Séra Erzsébet, Skrabán Mária, Stonawski József, Stonawskiné Szűcs Klára, Szabó Lajos, Szamecz Béla, Szilágyi Anett, Szlanicsán István Máté, Szolnoki Lászlóné, Szöllősiné Fülöp Anna, Tarjányi Katalin, Tamási Lajosné, Terjéki Imréné, Tóth János, Turóczi Béla Attila, Dr. Végh Endre, Zubor Erika Néria

Zsűri által díjazottak, akik országos kiállításra is továbbjutottak: Abonyi Magyar Imre, Abony; Bicskeiné Mihályfi Magdolna, Szolnok; Karsai Rózsa, Kunszentmárton; Karsai Ildikó, Kiskunfélegyháza; Kopasz Milán, Szolnok; Pintér Anna, Kiskunfélegyháza; Pálinkás Éva, Tiszaföldvár; Tóth János, Kunszentmárton.

Országos zsűri elé javasolt alkotások, a Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet díjazottjai: Györgyey Jánosné, Szolnok; Kozák Liza, Szentes-Kunszentmárton; Skrabán Mária, Szolnok; Szamecz Béla, Kunszentmárton.

Az idén három önszerveződő művészeti közösség pályázott közösségi díj elnyerésére, melyet az országos zsűri értékel a következő év tavaszán. A Kunszentmártoni Alkotók Szabad Társasága, a Tiszaföldvári, és a Szolnoki Torkolat Alkotókör vállalkozott megyénkből közösségi művészeti munkájuk megmérettetésre.

A zsűri tagjai voltak: Kovács Emese iparművész, Dóri Éva vizuális nevelőtanár, szobrászművész, Atlasz Gábor festőművész. Köszönjük a Tisztelt Zsűrinek hozzáértő véleményét, emberségét, mellyel a nem hivatásos művészeket is méltó rangjukra emelték. Az általuk válogatott alkotások ízelítőt adott megyénk rendkívül gazdag és igen jó színvonalú - nem hivatásos - képző- és iparművészeti életéről. Hálásak vagyunk minden kedves alkotóért, aki belső élményét megosztotta velünk.

Köszönetet mondunk Asztalos Árpádnénak, a martfűi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának és minden kedves munkatársának, hogy minden évben kitüntetett figyelmet fordítanak a kiállítás megrendezésére, és az ezzel kapcsolatos munkálatokra.

A Tárlat Esszencia Kiállítására 2009 május 8-án pénteken délután kerül sor Budapesten, a Vajdahunyad várban.

Rendezvényünket a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma támogatta.

Pályázati felhívás

 

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet gyermekkönyvtára

MESÉLŐ DÍSZLETEK
címmel pályázatot hirdet.


Díszletkészítő pályázatra hívjuk mindazokat, akik szeretik a népmeséket, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsességek továbbhagyományozása.

Tudjátok-e?
Nagy meseírónk, Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át a Népmese napjaként tiszteljük.

Mi a feladatotok?
Válasszatok ki meséiből egy történetet és formázzátok meg a számotokra legkedvesebb jelenetet, amely legjobban szimbolizálja a mese hangulatvilágát!
Kedvetek szerint választhattok a kölönböző technikai megoldások közül. (kartondoboz, ruhaanyag, műanyag palack, fa , hungarocell stb.)

Alkotásaitoknak a következő feltételeknek kell megfelelnie:
magasság: legalább 1 méter (de lehet nagyobb is),
szélesség: legalább 1 méter (de lehet nagyobb is).

A mi mesélő díszletünk
Mi, gyermekkönyvtárosok a következő meseillusztrációval tisztelgünk Benedek Elek emlékének:
Ha kíváncsiak vagytok rá, gyertek el hozzánk a gyermekkönyvtárba, ahol vár benneteket egy fa, tizenhat pipe és a fa tövében furulyázó libapásztor. Ugye, tudjátok már, hogy mi melyik mesére gondoltunk?

Klikkelj ide!

Ki vehet részt a versenyen?
4 fős csapatok jelentkezését várjuk, Jász-Nagykun-Szolnok Megye általános iskoláiból.
Ne felejtsétek el ráírni pályamunkátokra csapatotok nevét, (csapatnév, csapattagok neve, osztály, választott mese címe, iskola neve, iskola címe, e-mail cím)

A díszletek beküldési határideje: 2008. szeptember 29. 16 óra
További információ kérhető a pályázattal kapcsolatban: 56/510-110 ( 47-es mellék).

Eredményhirdetés:
2008. szeptember 30. 14 óra. Helyszín: Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet gyermekkönyvtára

A verseny díjazása:
I. kategória: 1-4. osztályos gyermekeket díjazzuk, az I-III. helyezést elérőket
II. kategória: 5-8. osztályos gyermekeket díjazzuk, az I-III. helyezést elérőket

A pályázati munkák 2008. december 31-ig tekinthető meg gyermekkönyvtárunkban.

Játékra fel, engedjétek el a fantáziátokat és mesélő díszleteitekkel népesítsétek be könyvtárunk mesebirodalmát!

a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet
gyermekkönyvtárosai

Tartalom átvétel