"AMATOR ARTIUM"

"AMATOR ARTIUM",
azaz a "Művészet szerelmesei"
XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kiállítása

A kiállítás megnyitótól készült képek megtekinthetőek ITT.

Kiállított alkotások megtekinthetőek ITT.

"AMATOR ARTIUM" XX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kiállításának megnyitóját tartottuk 2008. október 3-án (pénteken) 17 órakor a Martfűi Városi Művelődési Központban. A megnyitó előtt egy órával Dóri Éva, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus képzőművészeti szakreferensének érdekfeszítő, kompozíciós elemekről szóló előadását hallgattuk meg.

Minden harmadik évben az "AMATOR ARTIUM", azaz a "Művészetek szerelmese" elnevezésű Országos Képző- és Iparművészeti Tárlathoz kapcsolódik megyénk, az idén 20. alkalommal. Az országos vérkeringésbe bekapcsolódni jó, hiszen lehetőséget kapunk arra, hogy az országos merítésben is megmutatkozzunk és megmérettessünk.

A háromévente megrendezésre kerülő országos program meghirdetője a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya, mely főosztály hosszú évek óta gondos kurátora a nem hivatásos képző- és iparművészeti mozgalomnak.

Szerencsére a megyei találkozókra nem kell három évet várni, mert intézetünk és a martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár minden évben megrendezi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot. Mindkét intézet szervezői nevében mondhatom, hogy minden évben várjuk e rendezvényt, s készülünk rá. Remek azt a lelkesedést látni, ahogyan a nevezők, jelentkezők hozzák kiállításra anyagaikat. Nem kevésbé várjuk a zsűri értékelését, majd a kiállításra bejutott alkotások rendezését, az átadható ajándékok vásárlását, az oklevelek, meghívók és a katalógus elkészítést. Célunk a megjelenési lehetőség, fórum, szakmai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés biztosítása a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő nem hivatásos képző-és iparművészek számára, hogy megerősítést kapjanak további művészeti munkájukhoz.

Kiállítók névsora: Abonyi Magyar Imre, Antal Balázsné Poré Marianna, Benyó Gabriella, Bicskeyné Miháczi Magdolna, Boszághné Kálmán Éva, Budai József, Csernus Erzsébet, Czoverwal Katalin, Fehér Mária, Györgyey Jánosné, Jauernik Zsófia, Jeszenyi Mihályné, Kádi Péter, Kalo Hajnalka, Karsai Ildikó, Karsai Rózsa, Kopasz Milán, Kozák Flóriánné, Krenák Lajos, Kurencs Julianna, Lantos József, Lantos Katalin, László Kinga, Losonczi József, Márvány Sándor, Mile Ibolya, Némedi József, Németh Gyula, Némethné Fodor Ilona, Pálinkás Éva, Papp Ferenc, Pintér Anna, Prekup János, Prunner Béla, Rezes Erzsébet, Séra Erzsébet, Skrabán Mária, Stonawski József, Stonawskiné Szűcs Klára, Szabó Lajos, Szamecz Béla, Szilágyi Anett, Szlanicsán István Máté, Szolnoki Lászlóné, Szöllősiné Fülöp Anna, Tarjányi Katalin, Tamási Lajosné, Terjéki Imréné, Tóth János, Turóczi Béla Attila, Dr. Végh Endre, Zubor Erika Néria

Zsűri által díjazottak, akik országos kiállításra is továbbjutottak: Abonyi Magyar Imre, Abony; Bicskeiné Mihályfi Magdolna, Szolnok; Karsai Rózsa, Kunszentmárton; Karsai Ildikó, Kiskunfélegyháza; Kopasz Milán, Szolnok; Pintér Anna, Kiskunfélegyháza; Pálinkás Éva, Tiszaföldvár; Tóth János, Kunszentmárton.

Országos zsűri elé javasolt alkotások, a Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet díjazottjai: Györgyey Jánosné, Szolnok; Kozák Liza, Szentes-Kunszentmárton; Skrabán Mária, Szolnok; Szamecz Béla, Kunszentmárton.

Az idén három önszerveződő művészeti közösség pályázott közösségi díj elnyerésére, melyet az országos zsűri értékel a következő év tavaszán. A Kunszentmártoni Alkotók Szabad Társasága, a Tiszaföldvári, és a Szolnoki Torkolat Alkotókör vállalkozott megyénkből közösségi művészeti munkájuk megmérettetésre.

A zsűri tagjai voltak: Kovács Emese iparművész, Dóri Éva vizuális nevelőtanár, szobrászművész, Atlasz Gábor festőművész. Köszönjük a Tisztelt Zsűrinek hozzáértő véleményét, emberségét, mellyel a nem hivatásos művészeket is méltó rangjukra emelték. Az általuk válogatott alkotások ízelítőt adott megyénk rendkívül gazdag és igen jó színvonalú - nem hivatásos - képző- és iparművészeti életéről. Hálásak vagyunk minden kedves alkotóért, aki belső élményét megosztotta velünk.

Köszönetet mondunk Asztalos Árpádnénak, a martfűi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának és minden kedves munkatársának, hogy minden évben kitüntetett figyelmet fordítanak a kiállítás megrendezésére, és az ezzel kapcsolatos munkálatokra.

A Tárlat Esszencia Kiállítására 2009 május 8-án pénteken délután kerül sor Budapesten, a Vajdahunyad várban.

Rendezvényünket a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma támogatta.