2010. szeptember - ajánló

Tudományok szintje (II. emelet)

V. Kulcsár Ildikó: Királynők vendége voltam

Kiadó: Sanoma

Kedves Olvasó! Nem mesekönyvet tart a kezében - a borítón látható gyönyörűséges királynő ellenére -, inkább egy sok humorral fűszerezett interjúkötetet. A Nők Lapja népszerű újságírójával, V. Kulcsár Ildikóval bebarangolhatja a világot, találkozhat királynőkkel, fejedelemasszonyokkal, királyokkal - Spanyolországtól Indiáig, Dániától Japánig -, közben együtt sírhat-nevethet az Önhöz hasonló gondokkal küszködő szerzővel. Aki a csupaarany palotákban sem tudja elfelejteni, hogy "honnan jött" és milyen nagycsaládos vircsaft várja otthon...
A szerző további művei: Figyeljetek, feleségek; Rózsa a széfben; Kölykök, dilik, szerelem; Gyilkos ráncok, győztes mosolyok

 Művészetek szintje (I. emelet)

Füzi Izabella ( szerk.): Hitchcock. Kritikai olvasatok

Apertúra Könyvek
Kiadó: Pompeji
Év: 2010

A kedves olvasó egy Hitchcock-tanulmánykötet vehet a kezébe. A mintegy 250 oldalas, ízléses kiállítású kötetben szereplő fordítások – illetve a szerkesztő Füzi Izabella bevezetője – potenciális felsőoktatási segédanyagok, melyek nem csupán a szerző életművében, de a különféle filmelméletekben való elmélyedést is elősegíthetik.
A tanulmányokon túl még 30 oldal áll rendelkezésünkre, melyek nagy része leginkább a további érdeklődés, netán kutatási étvágy kielégítésére szolgál. Részletes Hitchcock-filmográfiát találunk itt, melyet egy meglehetősen részletes bibliográfia zár – ennyiben is tartja a kötet az oktatásra kiélezett profilját, hiszen egy ilyen alaposan összegereblyézett lista még a legkomolyabb Hitchcock-kutató érzületére is jótékony hatással bír, nem beszélve egy szakdolgozat vagy házi dolgozat megírására készülő hallgatóéról.
Apertúra könyvek első darabja kötelező olvasmány mind Hitchcock, mind pedig a filmelméletek iránt érdeklődőknek – néhány hónapra bizonyosan szolgáltat némi emésztenivalót.

Hang- és Videótár

A Mester és Margarita - Hangoskönyv (MP3)

Előadja: Szilágyi Tibor

A harmincas évek Moszkvája, a Mester és Margarita szerelme, Pilátus és Ha-Nocri tragikus duettje egyenként is figyelemreméltó téma, de ezeknek az idősíkoknak játékos, fantáziadús kombinációja a regénynek páratlan sikert eredményez, már az 1966-os első megjelenés óta. A magyar Nagy Könyv ranglistáján is az első 10 között szerepelt. Most Szilágyi Tibor nagyszerű előadásában élvezhetjük. A remek szöveg előadása a Kossuth-díjas színművésznek nagy gyönyörűséget okozott, és az utolsó cseppig kiélvezte a gúny és irónia széles skáláját, amivel a ma már letűnt, de általa még jól ismert szovjet életet a mű megörökíti.

A szerző további művei: Menekülés; Végzetes tojások; Fehér gárda; Kutyaszív és egyéb elbeszélések; Sárba taposva

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Szolnok könyve

Kiadó: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kiadás éve: 2010

A nyár közepén jelent meg egy újabb összegző jellegű helyismereti kiadvány Szolnok történetéről. A kötet célközönsége elsősorban a fiatal szolnokiaknak szól és a szerkesztők nem titkolt szándéka, hogy olvasókönyvként a helyi iskolai tanagyagba is beépüljön.
Az olvasmányos könyv illusztrációkban rendkívül gazdag. A különböző témaköröknek a város szakavatott történészei, levéltárosai, újságíró és lokálpatrióta kutatói a gazdái.
Az eddig megjelent városismertető és történeti munkákhoz felsorakozva ebben az új összefoglalásban a kronológia mellett bővebben olvashatunk a város zenei és irodalmi életéről is, illetve neves szolnokiakról, eddig talán kevésbé ismert szolnoki kötődésű alkotók életrajzával is megismerkedhetünk.

Gyermekkönyvtár

Brezina, Thomas: A világ legklasszabb biciklije

Sorozat: Tom Turbo 1.
Év: 2010
Kiadó: [Pápa]: Tudatos Lépés Kft.

Pontosan 111 trükköt tud, fagyit készít, és az elektromos fúrójával lebont bármit, ami az útjába kerül, mindemelett varrógépolajat iszogat, és a barátaival, Linával és Klaroval hihetetlen kalandokba keveredik. Ő nem más, mint egy eszméletlenül érdekes bicikli, méghozzá a világ legklasszabb biciklije. Lina és Klaro a bolhapiacon bukkan rá egy már nem élő feltaláló egészen különleges kerékpárjára. A legfeltűnőbb, hogy tud beszélni, de aztán előkerül az a papír, amiből kiderül az is, hogy ez bizony egy csodabicikli. Rengeteg bolondos trükköt tud, és ha kell, úszik vagy repül. Tom Turbó (merthogy így hívják a csodabiciklit) képességei még a hírhedt Don Dynamit érdeklődését is felkeltik… A játékos könyvben az író találós kérdéseket is elrejtett, melyekre a válaszokat megtalálhatjuk a könyv végén összegyűjtve. A népszerű gyerekkönyvszerző újabb, sorozatindító kötete várhatóan szintén nagy sikerre tarthat számot.