2010. november - ajánló

1. emeleti könyvajánló

Borisz Akunyin: A halál szeretőj

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010

Továbbra is bámulatos az a könnyedség, ahogyan Grigorij Salvovics Cshartyisvili akarom mondani Borisz Akunyin megidézi a hajdan volt cári Oroszországot és jó érzékkel épít a történetbe olyan apróságokat, napi aktualitásokat, melyek megteremtik a hitelesség légkörét.
A történet főszereplője Poirot-hoz hasonlóan az átlagosnál komolyabb szellemi képességekkel rendelkezik, és elkötelezett az igazság kiderítésében, amely csöppet sem mellékes a korrupt cári világban.
De nézzük csak a történetet…!
Szenyka Szkorik árva gyerek, aki szívtelen nevelőapjától megszökve egyszer csak Moszkva tolvajnegyedében találja magát. S itt aztán egyre-másra történnek vele a hihetetlen kalandok: először is barátnőt szerez magának, aztán egyszerű vagányból a leghíresebb zsiványbanda tagja lesz, s ráadásul megmenti a bandavezér életét. De ez még mind semmi, mert a legfontosabb, hogy szerelmes lesz, s nem is akárkibe a legszebb nőbe, akit valaha is látott, s akinek szívéért Moszkva legnagyobb zsiványai versengenek. A kis Szenykának, úgy látszik, nem lehet esélye nála. Vagy mégis? Akunyin nagy sikerű sorozatának újabb darabja dickensi krimi, melyben Fandorin csak azért tér vissza Moszkvába, hogy háromkerekű automobiljával rekordidő alatt jusson el Párizsba. De amikor egy rejtélyes gyilkosságsorozatról szerez tudomást, s ráadásul megismerkedik Szenykával, akinek minden jel szerint van valami köze a rejtélyhez, mégiscsak nyomozni kezd.

Tudományok szintje (II. emelet)

Nagy József: Fejlesztés mesékkel

Kiadó: Mozaik
Kiadás éve: 2009

A DIFER programcsomag újabb kötete a rendszeres mesélésben, beszélgetésben rejlő lehetőségek használatához kínál eszközöket és módszereket a 4–8 éves gyermekek szociális, anyanyelvi, gondolkodásbeli fejlődésének eredményesebb segítése érdekében.
Azok az 5–6 éves gyermekek, akiknek szinte minden nap mesélnek, másfél évvel fejlettebbek értelmileg és szociálisan azoknál, akiknek nem szoktak mesélni. Még nagyobb (két év) a hatása a "szóbeli együttműködésnek", vagyis a rendszeres beszélgetésnek. Ismeretes, hogy az iskolába lépő gyermekek között ötévnyi a fejlettségbeli különbség. Mivel ezt a szélsőséges fejlődési fáziskülönbséget a hagyományos pedagógiai kultúrával nem lehet kielégítően kezelni, az ötödik évfolyamba lépő tanulók egyharmadának fejlődése lelassul, aminek következtében a tizedikes szakiskolások átlagos értelmi fejlettsége az ötödik-hatodik évfolyamos tanulók átlagos fejlettségi szintjén reked meg.
A kutatások szerint a felnövekvő generációk jövőjét, sorsát az iskolába lépők szélsőséges fejlődési fáziskülönbségei határozzák meg. Ezt a különbséget van esélyünk – szülőknek és pedagógusoknak egyaránt – csökkenteni e könyv rendszeres használatával.


GatewayUk gyujtemény (II. emelet)

Tim Vicary: Mutiny on the Bounty.

Oxford: OUP, 2008.
Oxford Bookworms Library
True stories

Csak dicsérni és ajánlani tudom ezt a kiadványt a nyelvtanulók számára.
A könyv az Oxford University Press (OUP) ó által megjelentetett sorozat, az Oxford Bookworms Library egyik darabja.
A könnyített olvasmányok 7 különböző nehézségi szinten segítik a nyelvtanulást, a startertől a stage 6-ig.
A mi olvasmányunk stage 1, vagyis 400 szavas szókinccsel gazdálkodik. Emellett tartozik hozzá egy audio CD is, így a mű meghallgatására is van lehetőség.
Tim Vicary több művet is adaptált ebben a sorozatban különböző szinteken.
A kiadványsorozat összes tagja tartalmaz szószedetet, különböző játékos feladatokat, amely a szövegfeldolgozást segíti.
A kiadvány színes és népszerű kötésben jelenik meg.
A Lázadás a Bounty-n című könyvben szereplő képeket Mel Gibson főszereplésével, 1984-ben bemutatott The Bounty című filmből vették át.

Helyismereti Gyujtemény (II. emelet)

Bartha Júlia: Népviselet a Nagykunságban

Kiadás éve: 2010

 

Dr. Bartha Júlia orientalista etnográfus kutatási területe a kunsági folklór és a kunok keleti kapcsolatai, valamint a török népek néprajza.
2007-ben készült el a Nagykunsági néprajzi tanulmányok című könyve, amelyben már egy fejezetet szentelt a kunok viseletének leírására.
Idén saját kiadásában jelentette meg újabb összefoglaló munkáját. Az illusztrációkban gazdag kötet a nagykunsági népviseletet és a kunok viselettörténetét mutatja be.
A néprajz és a kun kultúra iránt érdeklődők személyesen is találkozhatnak a szerzővel 2010. november 11-én, csütörtökön a megyei könyvtárban. A Művészeti Szalonban megrendezésre kerülő könyvbemutatón dr. Bartha Júliával Ruzicska Ferenc karcagi helytörténész beszélget.

Hang- és Videótár (I. emelet)

Leszoknék a dohányzásról, de nem tudok!
(3 CD) Hangoskönyv

Adj magadnak még egy esélyt!


Egy ember olyan útmutatásait hallhatod a korongokon, aki képes volt napi 100 szál cigarettáról lemondani.
A 3 CD műsorideje 216 perc. Allen Carr magyar hangja: Szilágyi Tibor.
Fantasztikus felfedezés volt, hogy megszabadultam a dohányzás szenvedélyétől. Utána erősnek éreztem magam és hihetetlenül élveztem, hogy nem gyújtok rá….
(Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas filmsztár az Allen Carr módszerről).

Könyvtárunk egyik tagja örömmel számolt be arról, hogy ennek a hangoskönyvnek a meghallgatásával és hatására sikerült leszoknia a dohányzásról. Gratulálunk az eredményhez, és másokat is biztatunk, kölcsönözzék, hallgassák a CD-t és dobják el a cigarettát!

Gyermekkönyvtár

Telegdi Ágnes: Mackóóvoda

Kiadó: Ring-Color Kft.
Kiadás éve: 2010
Sorozat: (Barnabás meséi)

Egy kora őszi reggelen Mackómama épp a konyhában tevékenykedett, amikor egy postagalamb szállt le a párkányra, hogy közölje a hírt: megnyílt az erdei mackóóvoda, és Barnabást is szeretettel várják a kiscsoportosok közé. Mint minden medvebocs, először büszke és izgatott, aztán már kicsit félénkebb, ahogy Mackómamával az óvoda kapujához érkeznek. Amikor másnap reggel indulni kell, inkább ágyban maradna a kistestvéreivel. Szerencsére az óvónő, Rézi néni olyan nagy szeretettel fogadja a kismackókat, hogy estére nem lehet kétséges: Barnabás minden nap örömmel fog az oviba indulni...