2010. február - ajánló

 Gyermekkönyvtár

Kent, Jennie – Villegas, Maria: Pubersrác 

Kiadó: Pongrác K.
Kiadás éve: 2009

 

A Pubersrácnak nevezett főszereplő tanmeséje vezérszálán haladva jutunk el a megkerülhetetlen problémakörökig:
Szeretnél többet tudni a szerelemről, a csajozásról, a szakításról?
Foglalkoztat, hogy milyen is egy igazi férfi?
Szeretnéd tudni, hogy mit tehetsz a pattanásaiddal?
Szeretnéd tudni, mik a lányok legféltettebb titkai?
Szeretnél egy harmonikus világban élni? Otthon, a suliban, bulizás vagy sportolás közben?
Szeretnél többet tudni a kábítószerek, az alkohol és a depresszió veszélyeiről?
Hogyan szörfölj bátran és biztonságosan az interneten?

Ebben a szövegi és képi stílusában egyaránt a tinik ízlésvilágához igazodó életvezetési tanácsadó könyvben rengeteg információt, tippet kaphatsz mindezekről.
A mangák formai megoldásait hűen követő kiadvány bátran ajánlható Pubersrác kortársainak
.


Hang- és videotár

Milan Kundera: Lassúság

Hangoskönyv (3 CD)
Rátóti Zoltán előadásában


Milan Kundera korunk két nagy egzisztenciális témáját elemzi ebben a remekül megszerkesztett és igazi intellektuális élvezetet nyújtó, szórakoztató regényben: a rohanást és az exhibicionizmust.
A Párizs környéki kastélyszállóban érdekes társaság gyűlik össze. Tanúi leszünk egy XX. századi szerelmi történetnek, mely csúcspontját a szálloda uszodájában éri el. De ugyanez a kastély adott otthont egy különös szerelmi románcnak a XVIII. században is, amikor az embereknek még volt türelmük és idejük a szerelemre. A két történet hőse találkozik és szeretné megosztani egymással érzéseit, élményeit.
Próbálkozásuk azonban nem sikerülhet, mintha nem egy nyelven beszélnének. Kundera szerint ugyanis csábítás és szerelem nem lehetséges bőséges idő és méltó lassúság nélkül.

A hangoskönyv hangtári jelzete: K 98


Művészetek szintje (I. emelet)

Niccolò Ammaniti: Magammal viszlek  

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2009
Fordította: Matolcsi Balázs

Az óriási sikerű „Én nem félek” című regénye és az, „Ahogy Isten parancsolja „ című munkája után (Strega-díj nyertes) ideje volt, hogy a magyar olvasó is megismerkedhessen Niccolò Ammanitinak, ezzel a korábbi remekművével, mely íróját Olaszországban egy csapásra sztárszerzővé tette. Azzal, hogy az immár nemzetközi sikerű Ammaniti Stephen King-tanítványnak vallja magát egy csapásra kíváncsivá tesz bennünket, mit is tudhat ez az író. A Magammal viszlek című munkája a horrorisztikus elemektől sem riad vissza és ezáltal izgalommal telíti a párhuzamos szálakon futó történeteket, melyek középpontjában egy tizenkét éves gyerek, Pietro áll, ki poros falujából elvágyódó, jobb életről álmodó, de lúzerségével küszködő emberke. A regény másik főszereplője egy öregedő latin lover, Graziano, aki épp véget vetne nemzetközi haknizenészi pályafutásának. De amiként Graziano sorsa is másként alakul (röhejes figurából lassan tragikus hősféleséggé válik), Pietro útja is elkerülhetetlenül visz a saját végzete felé. Mire pedig sorsuk e két, egymástól amúgy oly végletesen különböző regényalak sorsa keresztezi egymást, valamilyen értelemben a végzetük is közös lesz. Minden mindennel összefügg, sugallja a regény rengeteg izgalmas mellékszállal át- meg átszőtt szerkezete, mely egyúttal, sajátos módon, az üzenetnek is része. El innen- mondja Ammaniti, ki ebből a nyomorúságos világból, ahol minden mindennel összefügg. Készülj-, írja Pietro már tizennyolc évesen, a javítóintézetből kiskamasz kori szerelmének, Gloriának, és ez a könyv utolsó mondata, mert ha Bolognában járok, érted megyek, és magammal viszlek…


Tudományok szintje (II. emelet)

Máté Gabriella : Egy zsarnok betegség

Kiadó: Garbo Kiadó

Ez a riportkötet azért jött létre, hogy oldja az epilepsziát övező előítéleteket. Aki kicsit kilóg a sorból, aki kicsit más, akire néha oda kell figyelni, az már nem kell. Pedig az epilepszia nem ragályos.
Az epilepsziások semmivel nem kevesebbek.
A könyv írója, Máté Gabriella sokszor szembesült az epilepsziások kilátástalannak megélt helyzetével. Ezért fontosnak tartja, hogy foglalkozzon az epilepsziával élők társadalmi megítélésével.
„Nem arról akarok írni, mi az epilepszia. Azt szeretném érzékeltetni, milyen vele élni.”
Az epilepszia az emberi idők kezdete óta ismert betegség. Az epilepsziában szenvedőket jobb esetben táltosoknak, szent embereknek hitték, rosszabb esetben kirekesztették, féltek tőlük. Ma semmivel nem befogadóbb a társadalom velük szemben, most is érezhető a tolerancia hiánya. Ma már legtöbbször gyógyítható, vagy gyógyszerrel tünetmentessé tehető e betegség. Társadalmi rétegre való tekintet nélkül mindenféle ember található a betegek között.
A kötetben megszólalnak a betegek, akik közül sokan már panaszmentesek, gyógyultak, teljes életet élhetnének, ha engedné a környezetük Csoportjuk, az élet minden területén hátrányos megkülönböztetést szenved. A könyvben saját tanulságos, néhol megrázó történetük elmesélése közben a másokban kiváltott oktalan rémületről, ellenérzésről szólnak a betegek. Az ismeretek hiánya előítéleteket és téves döntéseket szülhetnek, ezek pedig életeket tehetnek tönkre. A betegekkel való találkozást tudatos munka váltotta fel, a riportalanyok keresésekor minden érintett témára megpróbált kitérni a szerző. Orvosok is megszólalnak, elmagyarázzák az epilepszia lényegét.
Epilepsziás vagyok, a társadalom nem tud mit kezdeni ezzel az információval, most amikor mindenki az esélyegyenlőségről beszél. Nos igen ők is kaphatnának esélyt a társadalomtól.