2010. január - ajánló

Hang- és videotár

Schäffer Erzsébet: A hintalovak nappal alszanak
Hangoskönyv CD

A szerző előadásában hallhatjuk a tizenegy történetet:

  • A hintalovak nappal alszanak
  • Ezüstróka
  • Találkozás
  • Ne menj el messze
  • A sziget
  • Négy fohász
  • Pipacsvirágom
  • Rafiaszál
  • Báli szezon
  • Biciklin
  • Csókolom

A Nők Lapja szerzője egyéni hangú műfajt teremtett, amely ötvözi a tárcaírás, a riport és a novella hagyományait. Interjúi különleges beszélgetések.

Lázár Ervin így vélekedik róla: „Olyan erővel árad belőle a bizalom, hogy szabaddá teszi az embert”.

A rövid írások arról vallanak, hogy szerzőjük nyitott szemmel jár a világban. Ezekben a kis történetekben semmi rendkívüli nem történik, nem világrengető események a témái – hétköznapiak, amik bárhol, bármelyikőnkkel megeshetnek, azonban az emberközpontúságukkal ejtik rabul az olvasót-hallgatót.

Maradandó élményt kínálunk!


Gyermekkönyvtár

Bartl, Almuth: Játékok gyermekzsúrokra: Bulizz játszva!
Kiadó: Deák és Társa Kiadó
Kiadás éve: [2009]
Sorozat: Tudatos szülő

Amennyire várják a gyerekek, annyira izgulnak a szülők, hogy vajon minden jól sikerül-e a gyerekzsúron. Fél siker, ha van finom étel, de a gyerekek szórakozásáról is gondoskodni kell.
Olyan játékgyűjteményt ajánlunk, amelyben több mint 100 játékötletet találunk csoportos gyerekjátékokhoz. Ezek kiválóan alkalmasak hosszabb gyermekpartikra is, mert általuk garantált a jó hangulat.
Íme néhány tipp gyerekzsúr játékokhoz.
Ha jó az idő, és van kert, vagy udvar, gondoskodhatunk arról, hogy a gyerekek izgalmas programokban élvezzék az együtt töltött időt (pld.: Vizes lufi, Hátramenet …)
Ha nincs kert, vagy egyszerűen csak rossz az idő, ne essünk kétségbe. Sok olyan játék van, amellyel a gyerekek lakásban is szórakoztatni tudják egymást (pld.: Szeretetcsomó, Elhagyatott tanya …).
A játékok a könnyen érthető leírásoknak köszönhetően gyorsan és egyszerűen megvalósíthatók. Izgalmasak és önfeledt kikapcsolódást nyújtanak.

A jókedv garantált!


Tudományok szintje (II. emelet)

Wexler, David B.: Mi ütött beléd?
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2008
Sorozat: Hétköznapi pszichológia

A szerző szerint vannak olyan férfiak, akik jó emberek, csak időnként rosszul viselkednek Durván sértegetnek, lekezelőek, a legapróbb dolgokra is ingerülten reagálnak. Vannak, akik üvöltenek a feleségükkel, talán meg is csalják őt, mi több, legszívesebben megütnék a kedvest. Ide sorolhatóak még azok a férfiak is, akik nem tudnak érzelmet mutatni gyermekeik felé, vagy csak dirigálják őket, mert őket is így nevelték.
Az alapvetően jó, de néha rosszul viselkedő férfiak azok, akikben vannak érzelmek, de fogalmuk sincs, mit is kezdjenek velük. A könyv ebben nyújt segítséget. A szerző pszichológus, férfi, átment egy-két dolgon, megfigyelte magát, s megírta ezt a könyvet, hogy segítse tapasztalataival a férfiakat. A könyv olvasása megfelel egy önismereti kurzusnak.
Könyve elsősorban férfiaknak szól, segít abban, hogy megértsék pszichés működésük mozgatórugóit; de újszerű felismerései a nők számára is elgondolkodtatóak.


Művészetek szintje (I. emelet)

Vámos Miklós: Tiszta tűz. Páros novellák, páros kisregények
Budapest, Európa, 2009

Vámos Miklós itthon és külföldön egyaránt népszerű író, a regényeken és novellákon kívül létrehozott már színdarabot és filmet is, ezen kívül sokan ismerhetjük televíziós, beszélgetős műsoraiból. Legújabb kötete Tiszta tűz címen jelent meg, melyben az elmúlt hat év termése, három kisregény és négy novella található, az irodalmi páros műfajában megírva. Mi is az a páros műfaj, és miért olyan különleges? Nos, a könyvben mindegyik írásnak van párja, duplán szerepel egy-egy történet, mindig más szemszögből, hol folytatást kanyarítva az első résznek, hol ugyanaz a téma egy másik szereplő szemüvegén keresztül elmesélve. A páros történetek között a gyermekkori visszaemlékezésektől kezdve a kamaszkor vad bulijain át egészen az időskori kalandokig találunk írásokat. Az író fanyar humora, életismerete, öniróniája fokozottan érvényesül e kettős tükörben. Új könyve szerethető. Csak így egyszerűen. A történetek szinte bárhol olvashatók és annyira lebilincselőek, hogy egészen ki lehet zárni a külvilágot olvasásuk közben.