2010.08.

UTAZÓ ESSZENCIA KIÁLLÍTÁS 2009-2010

 A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei
Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet

Tisztelettel meghívja Önt és kedves családját
2010. augusztus 19-én 17.00 órára
az Aba-Novák Kulturális Központ Galériájába

(Szolnok, Hild tér 1.)

az
UTAZÓ ESSZENCIA KIÁLLÍTÁS 2009-2010
SZOLNOKI MEGNYITÓJÁRA

Köszöntőt mond: Kovács Sándor
a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke

A kiállítást megnyitja: Dóri Éva
a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus képzőművészeti szakreferense

Az Utazó Esszencia vándorkiállítás az MMIKL kiállítássorozata, amely a XX. Amator Artium Esszencia Kiállításból válogatott műveket mutatja be országszerte.
Az Esszencia Tárlat hazánk nem hivatalos alkotóinak legnagyobb seregszemléje, amely kiváló szaktekintélyek, alkotóművészek, művészettörténészek és művészpedagógusok zsűrizésével válogatódik ki megyei és országos szinten.

A kiállítás megtekinthető: 2010. augusztus 19-től szeptember 14-ig, hétfőtől péntekig 9.00-18.00, szombatonként 10.00-13.00 óra között.

2010. augusztus - ajánló

 Művészetek szintje (I. emelet)

Czipper Ágota: 144 ártatlan nap

Kiadó: Athenaeum 2000
Év: 2010


A könyv a Nők Lapja Évszakok regényíró pályázatának nyerteseként kerül a boltokba. A jellegzetes hófehér görög házacskák között vezető lépcső van a címlapján, a szerző neve, meg a börtönben töltött idő: 144 ártatlan nap.
A Camino, a legendás zarándokút végigjárását mindenki maga választja. Meg akarja ismerni képességeit, tisztába akar jönni viszonyával a hithez, istenéhez, világához. Végigjárja a 750-800 kilométert, elkoptat több pár cipőt meg néhány váltás ruhát, és rengeteg mindent tud meg önmagáról. De, és ez alapvető: mindenki magának keresi az utat. De mi van akkor, ha ezt a nehéz, embert próbáló „utat” nem önszántadból éled át?
Jó tíz éve, hogy Ágota huszonéves idegenvezetőként csoportot kísért ki Görögországba. Angolul jól beszélt, görögül konyhanyelven valamennyit. Ott hirtelen letartóztatták – jó darabig azt sem tudta, miért. Majd görögül rázúdítottak valamit, amiből jószerével semmit sem értett. (Vajon melyikünk lenne képes bármit is felfogni egy nem igazán ismert nyelv jogi szövegéből?) Végül kikötött a női börtönben. Ellentétben többi kor- és rabtársával nem csempészett: nem vitt apró, de értékes csomagot át a határon, semmit nem tett, pláne nem követett el, ami törvénybe ütközik. Hótiszta volt. A börtönben töltött mégis hamis váddal majdnem öt hónapot…

Hang- és Videótár

Varró Dániel: Szívdesszert - Hangoskönyv

Varró Dániel új munkája a szerelem külső és belső helyszíneit veszi számba, mint egy kis szerelmi enciklopédia.
A kapualjakat és mozikat, strandokat és libegőket, reggeleket és estéket, féltékenységet, boldogságot. A költőtől megszokott könnyed, játékos hangba ezúttal egy kis keserűség is keveredik. Rímjátékokban azonban most sincs hiány, és a témát változatos költői formákban járja körül a kötet, az elégiától a makámáig, a szonettkoszorútól az SMS-versig.
A verseskötet most hangoskönyv formájában jelent meg, melyet Mácsai Pál előadásában hallgathatunk meg.

A dokumentum hangtári jelzete: V 51 Hk-1286

Tudományok szintje (II. emelet)

Corinne Antoine: A terhesség és az anyaság pszichológiája

Kiadó: Saxum
Év: 2010

A nők életének egyik legnagyobb jelentőségű mérföldköve, amikor édesanyák lesznek: a kisgyermek világra jövetele nemcsak fizikálisan, de lelkileg-szellemileg is visszavonhatatlanul, sokszor radikálisan megváltoztatja a hölgyeket. Ennek a - sokszor bizony egyáltalán nem problémamentes - folyamatnak, változásnak a pszichológiai hátterét tárja fel Corinne Antoine, segítséget nyújtva a leendő anyukák számára ahhoz, hogy a bennük lezajló érzelmi történéseket jobban megértsék, elfogadják, képesek legyenek az anyasággal járó új életfeladatok felnőtt kezelésére, választ kapjanak a témához kapcsolódó legfontosabb kérdéseikre. Az első részben a várandósság állapotát segít feldolgozni, majd ír a nem szokványos (kamaszkori, késői, szenvedélybetegséggel "súlyosbított" stb.) terhességekkel kapcsolatos speciális problémák megoldásáról. A kötet további részében a különféle lélektani elméleti megközelítéseket vázolja, majd a kismamák terápiás lehetőségeit taglalja. A pszichológusok és laikusok figyelmébe egyaránt ajánlható munka végén a felhasznált irodalom jegyzékét és a szakkifejezések magyarázatait találjuk.

Gyermekkönyvtár

Michelle Knudsen: Oroszlán a könyvtárban

Kiadó: Pongrác K.
Év: 2009

Miss Merriweather, a könyvtár igazgatója nagyon szigorúan veszi a szabályokat. Például tilos szaladgálni a könyvtárban, és csöndben kell lenni. Ám amikor egy oroszlán tér be hozzájuk, senki nem tudja, mit is tegyen. Az oroszlánokra semmilyen szabály nem vonatkozik. Amikor kiderül, hogy az állat semmilyen szabályt nem szegett meg látogatása alatt, mindenki meglepetésére megkapja az engedélyt, hogy maradhasson. Az oroszlán innentől kezdve nap mint nap eljön a könyvtárba, nesztelenül közlekedik hatalmas mancsain, polcot porol, bélyeget ragaszt, hallgatja a mesedélutánt a gyerekekkel, s fokozatosan belopja magát Miss Merriweather szívébe. Egy nap azonban egy váratlan dolog miatt szabályszegésre kényszerül…

Helyismereti Gyűjtemény (II. emelet)

Fejezetek Szolnok város tűzrendészetének múltjából

Kiadó: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága
Kiadás éve: 2010


A Szolnoki Önkéntes Tűzoltóság 1885-ben alakult meg. 2010-ben ünnepelte fennállásának 125 éves évfordulóját. A nyár elején nagyszabású ünnepségsorozatra került sor. Az Aba-Novák Kulturális Központban a helyi tűzoltók valamint francia, német és lengyel tűzoltók delegációja gyűlt össze. Tűzoltózenekarral kísért tűzoltóautókból álló felvonulással kezdődött a "125 éves a Szolnoki Tűzoltóság" című időszaki kiállítás a Damjanich János Múzeumban, amely július közepéig volt látható. A fotókkal, korabeli dokumentumokkal gazdagon illusztrált évfordulós kiadványban a 19. század végétől napjainkig tekinthetik át a tűzoltóság szolnoki történetét. Azt talán kevesen tudják, hogy 1956-ig a Szolnoki Tűzoltóság látta el a mentőszolgálatot is, de többen emlékezhetnek az 1969-es Centrum Áruház leégésére. A tragikus tűzestek mellett, lapozgatva a kötetet szívesen olvassuk, hogy országos és nemzetközi versenyeken is megállják helyüket a szolnoki tűzoltók.

GatewayUk gyűjtemény (II. emelet)

Living and working in Britain: 6th Edition by David Hampshire. Survival Books, 2007.

A könyv szórakoztató stílusban íródott azok számára, akik Nagy-Británniában szeretnének élni és dolgozni. Gyakorlati útmutatóként szolgál - egy kis humorral fűszerezve - diákoknak, turistáknak vagy a hosszabb ideig itt tartózkodó üzletembereknek is. A könyv hasznos információkat tartalmaz a/az
- álláskeresésről
- engedélyekről és vízumokról
- egészségügyről
- szállásról
- pénzügyekről, biztosításokról
- oktatásról,
- vásárlásról
- tömegközlekedésről,
- TV és rádióról
- szabadidő-és sportról.

A könyv 1. kiadása 1991-ben jelent meg, azóta folyamatosan bővül az aktuális információkkal.

Kapcsolódó könyvek:
- Living and working in London: A Survival Handbook. Edited by Joe Laredo. London, 2004.
- Living and working in the UK: A practial guide. Mathew Collins & Nicky Barclay. 2006.-

Tartalom átvétel