Az Aradon kivégzett honvédtábornokok szolnoki dicsősége

1849 ősze és 1850 eleje között tizenhat honvédtisztet ítélt halálra Karl Ernst hadbírósága.

Az Aradon kivégzett tábornokok között többen szolnoki hadműveletekben tüntették ki magukat. A Perczel Mór vezette január 22-i ütközetben harcolt Kazinczy Lajos (1820-1849), Kazinczy Ferenc fia is. Pásztor Emil történeti munkája őt nevezi a tizenötödik aradi vértanúnak. 1849. október 25-én kísérték a vesztőhelyre.

A legtöbben azonban a dicsőséges tavaszi hadjárat kezdetének számító 2. szolnoki ütközetet tartják számon, ahol - a később Aradon kivégzett honvédtábornokok közül - Damjanich János, Vécsey Károly, Leiningen-Westeburg Károly, Knézić Károly és Nagysándor József is kitüntette magát. Damjanich tábornok 2. osztályú, míg tiszttársai 3. osztályú katonai érdemjelet kaptak.

A városban 1991. október 6-án avatták fel azt az emlékparkot a Zagyvaparti sétányon, ahol a 13 aradi vértanú portréját ábrázoló faragott oszlopok állnak. Fehér Tibor fafaragó alkotásai a Szolnoki Galéria Baráti Körének köszönhetően születtek meg. Azóta több iskola udvaron is áll kopjafa a szabadságharc mártírjai és a szolnoki csata tiszteletére.

A Verseghy Könyvtár által készített évfordulós összeállítás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megyére vonatkozó dokumentumaiból

Az 1849-es tavaszi hadjárat 160. évfordulójára készült prezentáció megtekinthető  ITT