Őszi Könyvtári Napok blogja

A Sziluett Művészeti és Alkotói Kör újra a könyvtárban

A Művészeti Szalonban szeptember 8-án  nyílt meg  Kari Erzsébet Zsóka "Epilógus" című kiállítása, ahol már közreműködtek a Sziluett Művészeti és Alkotói Kör tagjai is.

A Sziluett Művészeti és Alkotói Kör 2008-ban alakult. A kör alapítói közül néhányan az Aranysor Íróklub keretei között tevékenykedtek korábban. Az alkotó közösség célkitűzése, hogy minden művészi „vénájú” és alkotó kedvű egyéniség megtalálja helyét és otthonát Szolnok városában és környékén. 

Szívügyünk, hogy egymást mindenben segítő alkotó közösséggé váljunk, tartósan együtt dolgozhassunk azokkal, akik fontosnak tartják a kulturális és művészeti értékek, hagyományok felelevenítését, és közvetítését tehetségük és legjobb tudásuk jegyében.

Szécsi Annamária könyvtáros, a felnőtt olvasószolgálat munkatársa nyitott meg a tárlatot:

"Gondolatok a Sziluett Művészeti és Alkotói Kör csoportos kiállítása alkalmából 

A Sziluett Művészeti és Alkotói Kör 2008 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy a Szolnokon és környékén élő alkotó kedvű emberek „otthonra”: támogató szellemi közösségre találjanak.

Önmagukról így vallanak: „Szívügyünk, hogy egymást mindenben segítő alkotó közösséggé váljunk, tartósan együtt dolgozhassunk azokkal, akik fontosnak tartják a kulturális és művészeti értékek, hagyományok felelevenítését és közvetítését tehetségük és legjobb tudásuk jegyében.”

Sokrétű, változatos kreativitás jellemzi a kör működését: találunk itt versmondó-énekest, tojásfestőt (tojáshímző!!), versírót, porcelánfestőt, zenészt, selyemfestőt, gyöngyékszer-készítőt, gobelinkészítőt, előadóművészt, festőművészt.

Gyakran lépnek föl maguk által összeállított különböző zenés irodalmi műsorokkal, pl. Balázsolás címmel műsort rendeztek Szent Balázs tiszteletére. Ekkor az is volt a céljuk, hogy a Xavéri Szent Ferenc kápolna állapotára felhívják a figyelmet; vagy emlékműsort adtak elő Sóskúti Margitról, a szolnoki születésű, Kárpátalján élt tanítónőről.

Az amatőr művészekről a teoretikusok azt szokták hangsúlyozni, hogy a műalkotásokhoz kétfelől, azaz alkotóként és befogadóként egyszerre közelítenek, az önszerveződő csoportok pedig eleve közösségeket alkotnak, s a művészeti nevelés közösségben történik oda-vissza történő hatások útján. Ezt az elméleti folyamatot a Sziluett Művészeti és Alkotói Kör működésében egy az egyben lekövethetjük, a teória teljes leképeződését láthatjuk a gyakorlatban. 

Bevallom, szinte megrémültem, amikor Kari Erzsébet Zsóka, a Kör motorja, művészeti vezetője felkért, hogy mondjak rövid beszédet, köszöntőt a tárlathoz. Mit is mondhatnék én, egy abszolút laikus, aki a művészetet teljesen kívülről látja, aki a művészetből már csak a végeredménnyel találkozik, úgymond készen kapom a műélvezetet?

A művészet szeretete az ember számára a szabadságot jelenti, a szellem szabadságát. Azt a kivételes képességet, amelynek segítségével az ember kiléphet a mindennapok rutinjából, gúzsából, és megvalósíthatja önmagát. Felszínre hozhat és megjeleníthet önmagából valamit, amit csak a művészet segítségével tud megmutatni. Ez nagyon mély, belső igénye, késztetése az embereknek, olyan embereknek, akikben él az alkotás igénye vagy kényszere. Az amatőr művész az, aki nemcsak szereti a művészetet, de valamelyik ágát műveli is, mégpedig gyakran igen magas színvonalon. Az elnevezés: amatőr=a latin amator=szerető szóból származik, a művészetet szerető embert jelent. Nem naiv játszadozásról van szó, hanem az esztétikai értékek elsajátításán túl a közösségi magatartás, a szolidaritás elemi formáinak átélése, az identitás megformálása-megfogalmazása is itt kap segítséget.  

A művészetteoretikusok, művészettörténészek már sokszor leírták, kifejtették azt, hogy mi a művészet, hogyan születik a művészet. Ahogyan ezekben az elméleti és történeti munkákban olvasgattam, lapozgattam, kutakodtam, megértettem, hogy a művészet itt a szemünk előtt születik meg: hihetetlen munkával, energiával, iszonytató türelemmel, szinte kínzó kitartással, már-már terápiás átéléssel. A művészet bennünk él, és a művészet mi magunk vagyunk.

Fogadják hát tisztelettel, értő befogadással ezeket a műveket."

 Mosolyalbum. Képek a rendezvényről >>>

 Mosolyalbum. Kari Zsóka szeptemberi kiállításáról >>>

 Ugródeszka

Kari Zsóka honlapja

Sziluett Művészeti és Alkotói Kör honlapja

Író-olvasó találkozó Harrison Fawcett sci-fi és fantasy íróval

 

Fonyódi Tibor (1965-) regény- és forgatókönyvíró, filmproducer tíz éves korától ír. Kibontakozó tehetségét különböző irodalmi pályázatokon és iskolai vetélkedőkön kamatoztatta. Tizenhárom éves korában egy véletlen folytán a kezébe kerül Percy H. Fawcett A Mato Grosso titka című útleírása. A könyv olyan nagy hatást gyakorol rá, hogy elhatározza, ha író lesz, Harrison Fawcett álnéven fog publikálni.

 

Első publikációi 1992-ben jelennek meg a Harmadik Szem Magazinban a kultúrtörténet és okkult tudományok témakörében. 1993-tól alapozza meg későbbi nagy sikerű regényeinek történetét: szinopszisokat és több ezer oldalnyi jegyzetet készít. 1997-ben egy science-fiction találkozó, az évente megrendezésre kerülő Hungaroconon találkozik Nemes Istvánnal, a debreceni Cherubion kiadó tulajdonosával, akinek átadja az első Katedrális-könyvének szinopszisát. A szinopszis elnyeri a kiadó tetszését, ezzel lehetőség nyílik az első irodalmi publikációra.

1998-ban Harrison Fawcett néven publikálja a Hogyan legyünk Sherlock Holmes című novelláját a Cherubionnál. A novella a Brett Shaw-sorozat első darabja, amit 2003-ig bezárólag még hét Shaw-történet követ, melyek közül az első négy írást – a nagy sikerre való tekintettel – a Cherubion 2003-ban újra megjelenteti egy antológiában Best of Brett Shaw címmel.

1998 tavaszán jelenik meg első önálló kötete, az A Katedrális harcosai. Az ókori Rómában játszódó, misztikus science-fiction folytatásáért (A Katedrális legendája) 2000-ben Zsoldos Péter díjjal jutalmazzák az év legjobb SF regénye kategóriában.

2000-ben a Brett Shaw és a Katedrális fémjelezte világát egyesíti Szélesi Sándor (Anthony Sheenard) space-fantasy sorozatával; ekkor születik meg a Mysterious Universe sorozat.

2000-ben a millennium tiszteletére írott A korona hatalma című regényével nem hivatalosan lezárja SF írói pályafutását, érdeklődése regényíróként a történelmi témák felé fordul. Másfél éves kutatómunka után 2002-ben kezdi publikálni a Hadak útja című történelmi kalandregény-sorozatot, amelynek első kötete a Hun Birodalom korában játszódó Isten ostorai 2005-ben francia nyelven is megjelenik Le Chamane d’Attila címmel a párizsi Pygmalion kiadó gondozásában. 

2005 nyarán Szörényi Levente felkérésére elkészíti az Árpád népe című misztikus opera alapdrámáját Keleten kél a nap címmel. Az opera ősbemutatójára 2006. március 28-án került sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Forgatókönyvírói pályafutása 2000-ben indul. Azóta számtalan filmnovella és forgatókönyv alkotója. A teljesség igénye nélkül: Árpád népe tv-film (2006), Metamorphosis (2006), Pillangók (2009). 2007-től a Magyar Televízió Tűzvonalban sorozatának (57 epizód) vezető írója és executive producere, a Géniusz – Az alkimista című legújabb tv-sorozatát 2010 januárjában sugározza az MTV1.

Több forgatókönyve (tv- és nagyjátékfilm) megvalósulás előtt áll. Egyik alapítója a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének (MFE-HSA), a Magyar Írószövetség tagja.

 Mosolyalbum. Képek az író-olvasó találkozóról >>>

 Olvasósarok

Tudta, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom kiemelt tematikus gyűjtemény a könyvtárban?

A Művészetek szintjén (I. emelet) a kölcsönzői térben kék-piros színcsíkkal, a számítógépes katalógusban (P-K) megjegyzéssel jelölve találja meg kedvenceit.

  Ugródeszka

Fonyódi Tibor honlapja

Avana. Magyar Tudományos Fantasztikus Művészetért Országos Egyesület

Percy Harrison Fawcett

Sci-fi e-magazinok

Sci-fi könyvek, könyvsorozatok

Sci-fi könyvek antikváriuma

Sci-fi portál

Zsoldos Péter díj

Gazdálkodik a család

 2010 a Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Éve

A 2010-es évet az Európai Parlament és a Tanács 1098/2008/EK határozata a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évévé nyilvánította. Az Európai Év célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét a szegénység és társadalmi kirekesztődés tényére és veszélyeire az EU tagállamaiban, és közvetítse azt az üzenetet, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztődés a társadalmi és a gazdasági fejlődést is veszélyezteti. Az Európai Évnek lehetőséget kell nyújtania arra is, hogy a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők is kifejezhessék véleményüket.

A EuropeDirect Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Információs Pont az Európai Év alkalmából egy egész napos programot szervezett Nász Margit, az Év Nemzeti Konzultatív Testület tagja és a Magyar Szegényellenes Hálózat Észak-Alföldi Regionális Koordinációs Koordinátora közreműködésével. A Magyar Szegénységellenes Hálózat a szegénység csökkentése, megszüntetése érdekében dolgozó civil szervezetek, valamint szegénységben élő magánszemélyek informális összefogása. A Hálózatot 2004 áprilisában 17 szervezet hozta létre, s még ebben az évben az Európai Szegénységellenes Hálózat teljes jogú tagjává vált.  

Az előadásokat a jövedelem beosztásáról szóló kiállítás és játékos kvíz színesíti.

 Mosolyalbum. Fényképes összeállítás a Gazdálkodik a család című program eseményeiről >>>

 Ugródeszka

EuropeDirect Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Információs Pont honlapja

EuropeDirect további rendezvényei

Európai Év 2010

Nemzeti Konzultatív Testület (NKT)

Európai Bizottság

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Civil Információs Portál

Esélyek Háza

UNESCO

Magyar Szegényellenes Hálózat

 Olvasósarok

Ágoston László: Magyar fitnesz : ki tehet az ország boldogtalanságáról? Budapest, 2008.

Barr, Nicholas: A jóléti állam gazdaságtana : a nagy ellátórendszerek működésének összefüggései. Budapest, 2009.

Bokor Ágnes: Szegénység a mai Magyarországon. Budapest, 1987.

Bokros Lajos: Verseny és szolidaritás. Budapest, 2004.

Castells, Manuel: Az információ kora : gazdaság, társadalom és kultúra. Budapest, 2005.

Darvas Ágnes: Gyorsjelentés a gyermekszegénységről Magyarországon és Romániában. Budapest, 2000.

Harford, Tim: A leleplezett gazdaság : miért gazdagok a gazdagok és szegények a szegények - és miért nem lehet soha tisztességes használt autót venni? Budapest, 2006.

Pomogyi László: Szegényügy és községi illetőség a polgári Magyarországon. Budapest, 2001.

Spéder Zsolt: A szegénység változó arcai : Tények és értelmezések. Budapest, 2002.

Wacqua, Loďc: A nyomor börtönei : A "zéró tolerancia" világméretű terjedése. Budapest, 2001.

Modern táncház

  Mosolyalbum. Képek az Acrobat Original Dance School fellépéséről >>>

 Olvasósarok. Ajánló a könyvtár gyűjteményéből

Banes, Sally:Terpszikhoré tornacsukában : Az amerikai posztmodern tánc

Fuchs Lívia: Fejezetek a modern tánc történetéből

Humphrey, Doris: A koreografálás művészete

Kaposi Edit: A latinamerikai társastáncok történeti kialakulásáról

Körtvélyes Géza: A modern táncművészet útján

Lábán Rudolf: Koreográfia

Lewis, Daniel: José Limón tánctechnikája

Ligeti Mária: A 19. századi történelmi társastáncok alapjai

Molnár István: Magyar tánctanulási rendszerem

Nemessuri Mihály: Bevezetés a tánc mozgásbiológiájába

Pesovár Ernő: A magyar tánctörténet évszázadai

Szécsényiné Fekete Irén: Művészi gimnasztika táncosoknak

Tánciskola : A keringő, quick step, foxtrott, tangó, szamba, salsa, merengue, lambada és a line dancing (vonaltánc) elsajátításának titkai, lépésről lépésre

Tánciskola : Lépésről lépésre

Tóth Angéla: Varázslatos hastánc útjaink

Vályi Rózsi: A táncművészet története

Vitányi Iván: A tánc

Volly István: A Gyöngyösbokréta indulása

 Greatest hitsAjánló a könyvtár gyűjteményéből

50 hit songs

2004 Grammy Nominees

300 years dance music

Bravissimo 2003

Dance action 5

Dance of passion

Dance movie hits '98

Dance with me

Dancissimo 2002

Golden instrumentals

Guide to gramy records

High school musical

Invitation to the dance

A legnagyobb magyar slágergyűjtemény

Lord of the dance

Mega Dance Hits

Musical-hits 100

Songs, dances and tunes

Total Dance

 Táncosfilmek. Ajánló a könyvtár gyűjteményéből

Dirty dancing

Dirty dancing 2

Én táncolnék veled I-II.

Ezeregyév

Fame (Hírnév)

Feet of flame

Flashdance

High school musical

High school musical 2

Step up

Szombat esti láz

Történelmi tánctár

Szolnok könyve

2010. június 10-én a szerzők jelenlétében Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere mutatta be a megyeszékhely legújabb helytörténeti kiadványát, „Szolnok könyvé”-t a városháza dísztermében.

Szolnok könyveSzolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, 2010.

Könyvajánló a könyvtár honlapján >>>

 Mosolyalbum. Képek a könyvbemutatóról >>>

 Olvasósarok. Szolnokról szóló monográfiák és tanulmánykötetek

Balogh Béla: Szolnok város és környékének földrajza : Földrajzi alapfogalmak Szolnok közép- és középfokú iskoláinak I. osztálya számára. Budapest, 1931.

Botár Imre: Szolnok települési, népesedési és gazdasági viszonyai a XVIII. században. Szolnok, 1941.

Cseh Géza: Szolnok város utcanevei : helytörténeti adattár. Szolnok, 1993.

Elek István. Az Alföld és Szolnok város települése. Budapest, 1940

Gulyás Katalin. Hol élünk? : Szolnok a két világháború között. Szolnok, 1994.

Kaposvári Gyula: Szolnok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában : A szolnoki csata. Szolnok, 1973.

Múltlapozgató. Szolnok, 2002.

Simon Béla: Szolnok a XXI. század küszöbén. Budapest, 2002.

Szolnok. Szolnok, 1996.

Szolnok helyismereti bibliográfiája. Szolnok, 1974.

Szolnok képekben. Szolnok, 1984.

Szolnok A várispánságtól a harmadik évezred küszöbéig. Budapest, 2000.

Szolnoki etűdök. Szolnok, 2008.

Szolnokiak Szolnokról. Szolnok, 2001.

Tiszai Lajos: Szolnokország. Szolnok, 2001.

 Médiatár (CD-ROM, DVD)

Az apátsági oklevéltől az ezredfordulóig : Szolnok város múltja levéltáros szemmel. Szolnok, 2009.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár Kiadványai. Budapest, 2009.

a mi városunk.hu [CD ROM] : Szolnok. Szolnok : Gravámen Studió, 2003

 Ugródeszka

Megjelent Szolnok könyve (szoljon.hu)

Könyvbemutató a városházán (Szolnok TV)

Könyvajánló a kötet elkészítésében közreműködő Megyei Levéltár honlapján

Kertész Róbert írásai E-könyvtárunkban

Biblioterápia

A ’biblioterápia’ kifejezés annyit jelent: ’könyvekkel segíteni’, a ’könyvek gyógyító ereje’ Hart (1987-1988, 56) meghatározása szerint: „A biblioterápia során a tanácsadó vagy a könyvtáros kijelölt olvasmányok által nyújt segítséget a személyes problémák megoldásában.”
Mosolyalbum. Képek a rendezvényről >>>

Olvasósarok
Csasztvanné Ballók Éva: Biblioterápia a könyvtári gyakorlatban. Jászberény, 2005.
Olvasókönyv a biblioterápiáról. Budapest : Könyvtártudományi és Módszertani Központ, 1989.

Ugródeszka
Biblioterápia (wikipedia)
Biblioterápiával kapcsolatos weblapok
Biblioterápia kézikönyve
Büki Orsolya – Büki Péter: Könyvvel könnyebb?!
Doll, Beth – Doll, Caroll: A biblioterápia meghatározása
Meseterápia
műKINCSvadászat - biblioterápia az OIK-ban
Sóron Ildikó: A művészetterápiák könyvtári alkalmazásának új lehetőségei

A korai nyelvelsajátítás lehetőségei. Angol nyelvtanulás gyermekkorban

Az angol nyelvi különgyűjtemény munkatársai a Tanul a család című rendezvénynap alkalmából olyan programcsokrot állítottak össze, amely a korai nyelvtanulással foglalkozik. Tanároknak és szülőknek kívánnak segítséget nyújtani a könyvtárban elérhető kiadványokról és szolgáltatásokról. Meghívott előadók segítségével szeretnék bemutatni a Szolnokon is megtalálható iskolákat és módszereket.

A különgyűjtemény keretein belül egy angol filmklubot hívott életre, amely reményeink szerint az angol nyelvet gyakoroló könyvtárlátogatók újabb műhelyévé és közösségi helyévé fog válni.

 A GatewayUK Angol Nyelvi Különgyűjtemény honlapja >>>

 Mosolyalbum. Fényképek a nap rendezvényeiről >>>

 Olvasósarok

 Médiatár

 Ugrópont

Baán Annamari: A korai nyelvtanulásról

Dinamóka Nyelvstúdió

Korai nyelvtanulás: Nemzetközi és hazai trendek

A korai nyelvtanulás lehetőségei

Ladybird Books Ltd.

LadyBird Books (wikipedia)

LearnEnglishKids

Nyelvtanuló kicsik

Székely-magyar rovással készült könyv bemutatója

Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regénye után megjelent

Illyés Gyula: Hét meg hét magyar népmese című antológiája székely-magyar rovásírással. 14 népmesét tartalmazó kötetet a helyi kötődésű Ócsai Angéla rajzai illusztrálják. Gyermekeink könnyedén sajátíthatják el rovásírást a kiadvány segítségével, amely olyan több generáció által ismert meséket tartalmaz, mint a Kacor király vagy a Kis gömböc.

 Mosolyalbum. Képek a könyvbemutatóról >>>

  Olvasósarok

Csörögi Gábor: Nap nap után, jel jel után : Egy kunkard címerpajzsos rovása. In: Kisújszállási nagykun kalendárium a 2009-es évre. Kisújszállás, 2009. pp. 90-92.

Dittler Ferenc: Az ősi magyar rovásírás és mai alkalmazásai. Budapest, 2006.

Erdős Csaba: A rovásírás sikere távol, keleten : Hagyományok : Sokan nem csak a múlt hagyatékának tekintik ezt az írásmódot : Praktikus írásfajtáról van szó : Honfoglalás kori eredet. In: Új Néplap Vasárnap Reggel 13. évf. (2010. április 25.) 17. sz. 3. p.

Ferenczi Géza: Székely rovásírásos emlékek. Székelyuvarhely, 1997.

Forrai Sándor: Az írás bölcsője és a magyar rovásírás. [s.l.], 1988

Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig : Egy botra rótt középkori székely kalendárium és egyéb rovásírásos nyelvemlékeink. Lakitelek, 1994.

Friedrich Klára: Attila ifjúsága : rovásírás olvasókönyv. Budapest, 2004.

Friedrich Klára: Új rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár. Budapest, 2006.

Für Zoltán: A magyar rovásírás ABC-s könyve. [Budapest], 1996.

Illyés Gyula: Hét meg hét magyar népmese. Budapest, 2010.

Kemenes Antal: Az "Elintézés" elintézése : Adalékok a tászoktetői székely rovásírásos emlékek felfedezéstörténetéhez. Jászberény, 1938.

Kiss Jenő: Rovásírás és egyéb feljegyzések. Kolozsvár, 1972.

Paál Zoltán: Arvisura (igazszólás) : Regék a hun és a magyar törzsszövetség rovásírásos krónikájából. Budapest, 2003.

Rumi Tamás: Rovás alapismeretek. Budapest, 2010.

 Ugródeszka

Rovásírással kapcsolatos oldalak

Rovás Alapítvány

Tartalom átvétel