220 éve született Rossini

A 19. század olasz operairodalmának Verdi mellett legismertebb szerzője Gioacchino Rossini 1792. február 29-én született. Szülővárosa után Pesarói hattyú néven is emlegetik, a bel canto úttörőjeként tartják számon. A tolvaj szarka, A sevillai borbély, Tell Vilmos – mindenki számára ismerősen csengenek ezek az operacímek.
Mindössze 36 évesen vonult vissza a zeneszerzéstől, a rossznyelvek szerint azért, hogy a társaság és az asztal örömeit élvezhesse.
Számtalan anekdota szól Rossiniről, az ínyencről. 'A sevillai borbély' frenetikus sikerű premierje után levelet írt Maria Colbran szoprán énekesnőnek, és ebben nem a vígopera nagyszerű fogadtatásáról lelkesedik, inkább a saját maga által kitalált szarvasgomba receptet írja le ekképpen: 'Provence-i olajat, angol mustárt, francia ecetet, kevéske citromlevet, borsot és sót vegyünk, keverjük össze alaposan, és adjunk hozzá darabkákra vagdosott szarvasgombát, melynek mennyei illata végül is extázisba kergeti majd az ínyenceket.' Colbran kisasszonynak alighanem ízlett a mester főztje, ugyanis később Rossini felesége lett. Egy apostoli titkár, kardinális - a muzsikus korábbi ismerőse - még meg is áldotta a pompás receptet."

További érdekességek Rossiniről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gioacchino_Rossini
http://rossini.hu/
http://www.szegedioperaklub.hu/news_details/31/5/3/rossini-elete-anekdotakkal

Ízelítőül A tolvaj szarka nyitánya: